Derfor øger alkohol brystkræftrisiko

Det er velkendt i forskningsverdenen, at alkohol øger risikoen for brystkræft hos kvinder efter overgangsalderen. Nu har en forsker fra DTU i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse lokaliseret det gen, som er årsag til sammenhængen. 70 procent af kvinderne har den genvariant, som får alkohol til at øge risikoen for brystkræft efter overgangsalderen.

Derfor øger alkohol brystkræftrisiko

Selv få genstande øger risikoen for brystkræft - specielt hos kvinder efter overgangsalderen.

Den nye opdagelse, som professor Ulla Vogel fra DTU Nanotech står bag, viser, at der findes to varianter af genet Ppar Gamma. Ppar Gamma er med til at regulere hormonniveauet hos kvinder. Efter overgangsalderen slukker genet for hormonproduktionen.

Men den variant af Ppar Gamma, som kaldes vildtypen, er følsom for alkohol. Det betyder, at alkohol får genet til at tænde for hormonproduktionen igen. Det øgede hormonniveau øger risikoen for brystkræft.

- På baggrund af mine forskningsresultater vil jeg mene, at det var meget fornuftigt af Sundhedsstyrelsen, da de i 2010 skærpede tonen og ændrede anbefalingerne for, hvor meget alkohol kvinder maksimalt bør drikke, fra 14 til 7 genstande. Særligt kvinder efter overgangsalderen bør overveje at skrue deres alkoholforbrug ned til et absolut minimum, siger professor Ulla Vogel, fra DTU Nanotech.

Læs mere: Derfor kan mænd og kvinder ikke drikke lige meget alkohol

Selv små mængder øger risikoen

70 procent af alle kvinder har den alkoholfølsomme variant af genet. Overlæge Anne Tjønneland, som er leder af Kræftens Bekæmpelses afdeling Kost, Kræft og Helbred, har bidraget til Ulla Vogels opdagelse. Hun har tidligere påvist en tydelig sammenhæng mellem alkohol og brystkræft. Det samme har flere andre store internationale undersøgelser.

Læs mere på cancer.dk



Få de seneste artikler direkte i din indbakke