Det er skønt at arve tøj

Det er skønt at arve tøj og sko. Du sparer penge og dit barn får 'nyt' tøj, der har en historie. Langt de fleste børn er nemlig stolte over at arve tøj fra større børn, som de kender og ser op til

Det er skønt at arve tøj

Brugt børnetøj er sjældent særligt slidt, og derfor er det også oplagt, at det genbruges af andre børn. Måske har du tænkt, mit barn skal aldrig gå i arvet tøj, men der er faktisk rigtig meget der taler for, at det er en god idé.

Børn bruger rigtig meget tøj og i perioder kan det føles som en dyr post i budgettet. Dit barn vokser hurtigt ud af sit tøj, og behovet for tøj der passer, slider ofte på pengepungen.

Mindre børn er sjældent afvisende overfor andre børns brugte tøj. Nogle børn bemærker ikke, at de får 'nyt' tøj på, mens andre er meget bevidste om, hvad de har af tøj. Nogle børn vil helst gå i det samme tøj hver dag (også selv om det er blevet for småt), mens andre gerne vil have nyt tøj på hver eneste dag.

Når du køber nyt tøj til dit barn, så kan det være behandlet med forskellige kemiske stoffer, og det kan indeholde rester af disse kemikalier. Som regel forlader denne kemi tøjet efter nogle ture i vaskemaskinen, og derfor er det lykken med brugt tøj, da det typisk er vasket flere gange.

Læs mere: Dit barn kan godt arve sko og støvler

Dit barn kan sagtens arve brugt fodtøj

Bliver dit barn tilbudt et par brugte sko, skal du sikre dig, at fodtøjet ikke har taget form af den forrige forgængers fod. Sålen må ikke være slidt skæv, hverken den udvendige sål eller den indvendige må være trådt skæv.

Du skal selvfølgelig sikre dig, at skoen passer dit barns fod. Det gælder naturligvis uanset om skoen er brugt eller ny. Du kan tjekke om skoen passer dit barn ved at se, om fodtøjet slutter tæt omkring ankel og hæl, og om der er god plads foran tæerne. Som hovedregel skal der helst være 1½ cm fra tå til det forreste i skoen.

Og så skal fodtøjet selvfølgelig passe til årstiden. Ofte arver man tøj og fodtøj, når den, man arver fra, har ryddet op i klædeskabet, og det er ikke altid, at tøj og fodtøj passer til årstiden. Da det arvede tøj ofte har en historie for dit barn, så vil mange børn insistere på at beholde arven til trods for, at du måske ikke lige kan se lykken i det. Men det kan være lykken for et barn, at arve den store kusines guldsandaler også selv om sneen ligger tyk udenfor.

Arver dit barn sandaler om vinteren, der kun lige passer, så er der to ting, I kan gøre. Dit barn kan bruge sandalerne indendørs i stedet for hjemmesko, eller I kan forære dem videre til et barn med mindre fødder.

Læs mere: Børn tæt på hinanden

Start en byttecentral

Som forældre til børn i dagpleje og daginstitutioner, bliver man tit mødt med kravet om, at barnet skal have et par gummistøvler og et sæt regntøj liggende i institutionen. Det er en praktisk foranstaltning, der er vigtig for, at dit barn kan være ude og lege i al slags vejr.

Men det er sjældent tøj, der slides særligt meget og det er derfor oplagt, at både regntøj og gummistøvler er tøj, der kan gå i arv.

En idé kan være, at I spørger institutionen, om det er muligt, at I eksempelvis et par eftermiddagstimer en dag om måneden bytter/sælger/køber brugt tøj i fællesrummet? Måske kan du på et forældremøde forhøre dig blandt de andre forældre, om det er noget, I skal indføre i institutionen.

Denne artikel er bragt i samarbejde med Sundhedsplejersken.dkFå de seneste artikler direkte i din indbakke