"Det giver mig en god fornemmelse i maven at vaccinere mine drenge"

Danske piger får tilbudt gratis HPV-vaccine, mens danske drenge ikke modtager samme tilbud. Mona Rosenbeck, der er mor til Emil og Jonas, er ikke i tvivl: hun vil selv betale for at lade sine sønner vaccinere.

"Det giver mig en god fornemmelse i maven at vaccinere mine drenge"

Kan vi betale det, en HPV-vaccine koster?

Det er dét spørgsmål, som forældre til drenge må forholde sig til.

Det danske sundhedsvæsen tilbyder i dag gratis HPV-vaccine til piger, mens drenge ikke er omfattet af vaccinationsprogrammet. Og det til trods for at det i lande som USA, Canada og Australien anbefales, at også drenge vaccineres.

Læs mere: Ingen alvorlige bivirkninger ved HPV-vaccine

Flersidet forebyggelse

Hvis man ønsker at lade sin dreng vaccinere, koster det omkring 3500 kroner.

En af de forældre, der har besluttet at betale prisen for vaccinen til sine sønner, er 39-årige Mona Rosenbeck fra Sørvad ved Holstebro:

"Først og fremmest beskytter vaccinen drengene mod kønsvorter, men den beskytter også mod nogle former for kræft; og hvis jeg kan vaccinere mine drenge mod kræft, så vil jeg gøre det. Også selv om jeg selv skal betale," siger Mona Rosenbeck.

Ikke diskriminerende

Mona Rosenbeck føler ikke, at det er uretfærdigt eller diskriminerende, at hun selv må betale.

"Jeg har det egentlig okay med, at staten må sætte grænser for, hvem der får tilbuddet om gratis vaccine. Jeg føler ikke, at mine drenge bliver diskrimineret, for der er altid nogen, der vil falde uden for. Der er jo også en aldersgrænse for pigerne. Vi er så bare så 'uheldige', at vi har to drenge," siger hun med et stort grin.

Ud over Emil på 12 år og Jonas på 10 år har Mona også Sofie på fem år sammen med sin mand, Dennis.

Læs mere: Drenge bør have gratis HPV-vaccine

Som at købe en forsikring

I første omgang er det sønnen Emil, der inden for det næste år skal vaccineres, forklarer Mona Rosenbeck. Hun håber på, at den megen debat om vaccinen måske vil føre til, at reglerne laves om, inden det bliver Jonas' tur til at blive vaccineret.

At det stadig ikke er fuldstændigt videnskabeligt dokumenteret, at vaccinen er effektiv mod hoved-hals kræft, betyder ikke så meget.

"Jeg ved, at man i andre lande har valgt at tilbyde vaccinen til drenge, og jeg har også læst, at en del læger anbefaler det. Så jeg er ret sikker på, at det ligger i kortene, at vaccinen også bliver tilbudt til drenge på et tidspunkt," siger Mona Rosenbeck.

Flere og flere vaccinationer

"De 3500 kroner er mange penge. Men jeg ser det i forhold til alle de andre forsikringer, vi tegner i vores liv. Vi ved aldrig, om vi får brug for dem, men vi tegner dem alligevel," siger Mona Rosenbeck og fortsætter:

"I Danmark vaccinerer vi mere og mere. Hvis vi skal på ferie i Bulgarien, skal vi jo også vaccineres mod Hepatitis."

Læs mere: Piger med uklare HPV-symptomer

 

 

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke