Det sker i kroppen, når du nusser dit kæledyr!

Når din glade logrende hund, kommer dig i møde i døren, kan en træls mandag være hurtigt glemt. Og når du sætter dig ned og kæler med din lodne ven siver stressen langsomt ud af kroppen. Vi har talt med adfærdsbiolog Karen Thodberg, som forsker i, hvordan man kan bruge dyr i terapeutiske sammenhænge.

Det sker i kroppen, når du nusser dit kæledyr!


BLODTRYKKET FALDER
Flere undersøgelser tyder på, at kontakt med kæledyr har en positiv indvirkning på os. Man har bl.a. undersøgt, om vi mennesker oplever nogle fysiologiske forandringer, når vi er i fysisk kontakt med kæledyr. Og nogle studier viser, at blodtrykket og hjerterytmen falder hos forsøgspersoner, der aer en hund. Samme effekt kan endda måles hos hunden.  

 

GLÆDE OG SAMHØRIGHED
Man har målt, at fysisk kontakt med dyr i nogle tilfælde kan udløse hormonet oxytocin. Det er et hormon, som ofte spiller en rolle i tilknytningen mellem mennesker. Det udløses blandt andet, når kvinder ammer og ved fysisk kontakt med andre mennesker.   


VI LEVER LÆNGERE
Ældre mennesker med kæledyr lever længere end folk uden. Det skyldes ifølge flere undersøgelser den større sociale kontakt, fortæller dyrlæge Jens Bakkegaard fra Hillerød Dyrehospital. ”Hunde vil gerne møde andre hunde. Og mens hundene hilser på hinanden, kan hundeejerne få sig en hyggelig sludder.”

De hyppige møder med andre øger livskvaliteten hos ældre, der ellers kan føle sig lidt isolerede eller ensomme. Og den forbedrede livskvalitet spiller ind det fysiske velvære.

”Man ved, at ældre, der har hund, er mindre syge, tager mindre medicin og går mindre til lægen end ældre, der ikke har hund,” fortæller Jens Bakkegaard.


MERE MOTION
Har du hund, skal der som bekendt gåes nogle ture. Og det er lig med motion, som også øger din sundhed. Og som det ofte kan ske med fitnesscentret, er der ikke mulighed for at springe over, hvis man ikke lige gider - for hunden skal jo ud, hver dag. Og jo mere du er obs på at give hunden nogle gode lange ture, jo mere motion får du selv.

Ifølge Karen Thodberg er det dog svært at sige noget entydigt om hundejeres bedre sundhed. At de er mindre syge etc. kan også skyldes, at dem, der har mulighed for at anskaffe sig en hund, i forvejen var sunde, aktive og udadvendte og bor et sted med let adgang til naturoplevelser.
 

IKKE ALLE REAGERER PÅ KÆLEDYRSKONTAKT
Det er ikke i alle undersøgelser, man finder en effekt af samværet med dyr. Det skyldes formentlig undersøgelsernes forskellige metoder, målt i forskellige situationer og på forskellige personer. Der er stor forskel på, hvordan vi har det med dyr, og hvordan vi reagerer, når vi er sammen med dyr. Og vores reaktioner vil selvfølgelig afhænge af, hvilke erfaringer vi har fra tidligere, og om det er vores eget dyr, og om vi er i trygge omgivelser.

 

FIND LODNE VENNER
Måske elsker du dyr, men har ikke økonomien eller overskuddet til at anskaffe dig en kat eller hund. Så er der heldigvis andre muligheder for alligevel at få lidt lodden pels ind i dit liv. Du kan tage på besøg på dyreinternater, hvor der er hunde, katte, kaniner osv, som vil elske at få lidt ekstra omsorg. Du kan også tilbyde dig som frivillig hjælper på et internat. En anden mulighed er at blive hundelufter for andres hunde. Der er mange travle hundeejere, som har brug for en ekstra hånd i hverdagen.

HUNDE HJÆLPER PSYKISK SYGE
Det har vist sig, at hunde kan være med til at give tryghed og mindske angst og andre psykiske lidelser. Mennesker med psykiske lidelser vil for eksempel have lettere ved at tage en tur i supermarkedet, hvis de har en rolig hund ved deres side. Hos Servicehundefonden er det muligt at søge om en servicehund. Faktisk oplever mange af de psykiatriske patienter, som gør brug af servicehunde, at de kan trappe ned på doserne af medicin.

Kilde: Region Syddanmark

 

BESØGSHUNDE PÅ PLEJEHJEM
Besøg af hunde på plejehjem har vist sig at være en succes for nogle ældre. Trygfonden har derfor oprettet en besøgshunde-ordning, hvor hundeejere og plejecentre landet over kan tilmelde sig. Et forskningsprojekt, ledet af seniorforsker Karen Thodberg, viste at besøgshunde har en positiv effekt på det mentale helbred og livskvaliteten hos ældre og demente. Ordningen er i dag udvidet til også at være et tilbud til andre institutioner, fx bosteder for udviklingshæmmede.

Kilde: Trygfonden  Om eksperten bag

Karen Thodberg er adfærdsbiolog og seniorforsker ved Århus Universitet. Hun interesserer sig for hvordan samvær med kæledyr påvirker os. Hun forsker blandt andet i, hvordan man kan bruge dyr i terapeutiske sammenhænge, især har hun arbejdet med, hvordan besøgshunde påvirker plejehjemsbeboere.

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke