Diarre kan ødelægge ferien

Dårlig mave er den hyppigste årsag til sygdom i forbindelse med udlandsrejser, men med lidt omtanke og gode vaner kan man undgå diarré, og man kan også forberede maven på fremmede bakterier

Diarre kan ødelægge ferien

En ferie kan godt gennemføres på smertestillende, hvis man bare er lidt småsyg. Men er den først gal med maven, er der ikke meget at stille op. Man går ingen steder med diarré og opkast. Og er det et barn, der er syg, så er både barn og voksen tvunget til at blive på hotellet.

Eneste trøst er, at man ikke er den eneste. Hvert år rammes mange tusinde danskere af maveinfektioner – særligt i forbindelse med rejser til middelhavslandende, hvor man skønner, at 150.000 danskere årligt rammes af maveinfektion. På rejser til Asien er andelen 50 procent.

Ikke desto mindre viser en ny undersøgelse, at kun halvdelen af de rejsende danskerne gør noget for at undgå problemer med maven på udlandsferier. Og blot ti procent har decideret forberedt maven på de fremmede bakterier inden ferien. Men der er faktisk hjælp at hente. Man kan forberede maven mod fremmede bakterier og dermed minimere eller helt undgå risikoen for diarré på ferien.

Læs mere: Lyt til din mavefornemmelse

Mavens rejseforsikring

Ifølge Jacob Hyllested-Winge, cheflæge i Danske Lægers Vaccinations Service, kan man gøre flere ting for at undgå diarré i forbindelse med ferien:

"Dårlig hygiejne er som regel årsagen til, at vi rammes af diarré i forbindelse med udlandsrejser. Det er derfor vigtigt, at man sørger for at overholde de gængse hygiejneråd, såsom ikke at drikke vand fra hanen og undgå at spise frugt, der ikke skal skrælles osv.," forklarer han og fortsætter:

"Derudover er det også en god ide at forebygge maven mod diarré, inden vi tager på ferie. Det kan sammenlignes med, at vi tegner en forsikring, når vi skal ud og rejse, men forhåbentlig får vi aldrig brug for den. På samme måde bør vi forsikre vores maver, inden vi tager på ferie, for at minimere eller undgå at få ødelagt vores tur på grund af dårlig mave," siger Jacob Hyllested-Winge.

For at forebygge maveonde kan man tage forskellige tabletter og dråber, der alle har det tilfælles, at de indeholder en høj mængde mælkesyrebakterier, der i forvejen findes i vores tarmsystem. Mælkesyrebakterierne påvirker tarmens barrierefunktion, så skadelige bakterier ikke så let bliver optaget i tarmen, og derved udgår man at blive syg.

FAKTA OM MAVEONDE PÅ REJSEN

Tex

 • I 2007 rejste danskerne til udlandet på ferie mere end syv millioner gange.
 • Diarré er den hyppigste sygdom, når man rejser, og kan skyldes både bakterier, vira og parasitter. Smitten sker typisk gennem vand, mad og drikke, der ikke er rent.
 • De fleste syge kommer sig efter nogle dage, men et mindretal bliver alvorligt syge. De får høj feber og dehydrerer, fordi de sidder lang tid på toilettet og ikke får drukket nok vand.
 • Hver tiende dansker, der rejser til middelhavslandende, rammes af en maveinfektion. Det svarer til 150.000. Ved rejser til Asien er det helt op til halvdelen af alle rejsende, der rammes af en maveinfektion.
 • Kun halvdelen gør noget for at undgå maveproblemer på ferien, og kun ti procent har forebygget ved at tage mælkesyrebakterier, inden de skal på ferie.

Kilder: Danmarks Statistik, Danmarks Rejsebureau Forening, Idoform-undersøgelse foretaget af Capacent Epinion.

Læs mere: Bliv rejseklar

Maveonde hos småbørn

Er man på ferie med en baby eller et lille barn, er risikoen endnu højere, fordi tarmfloraen endnu ikke har så mange bakterier. Barnet har endnu ikke færdigudviklet sit immunforsvar, og det gør barnet ekstra sårbar for infektioner, der kan resultere i diarré, urolig og irriteret mave,

"Det er ofte børn op til 24 måneder, der rammes af diarré og urolig mave. Det opstår primært, fordi barnet bliver smittet med virus. Helt op til 95 procent af børn under fem år smittes. Og når modermælken erstattes af andre madvarer, og barnet bombarderes med uvante og potentielt sygdomsfremkaldende bakterier, så er risikoen for urolig mave stor," siger Helen Lyng Hansen, der er sundhedsplejerske og som står bag Netsundhedsplejersken.dk 

UNDGÅ DIARRÉ PÅ DIN FERIE

 1. Vælg kogte, bagte eller stegte retter, der er tilberedt kort før de spises.
 2. Vælg drikke fremstillet på kogt vand (te, kaffe), mineralvand med kulsyre på flaske med forseglet låg, øl eller surmælksprodukter af kendte fabrikater eller friskpresset juice.
 3. Spis frugt som du selv har skrællet.
 4. Undgå postevand direkte fra vandhane eller eksempelvis fra isterninger i drinks eller i mad.
 5. Undgå rå fisk, rå skaldyr (eksempelvis østers og muslinger), rå æggeblommer, rå grøntsager fra lavtvoksende planter (eksempelvis salatblade), mayonnaiseholdige salater og al slags is.
 6. Undgå badning nær kloakudløb og i svømmebassiner, hvor vandet ikke er klorbehandlet.
 7. Forebyg maven mod diarré inden ferien ved at tage mælkesyrebakterier for at sikre en sund og stabil tarmflora.

Kilde: Statens Serums Institut og Apoteket.dk

Læs mere: Hvordan undgår du turistmave på ferienFå de seneste artikler direkte i din indbakke