Din hud skal have overtøj

Ligesom man tager mere tøj på om vinteren, har huden også brug for et ekstra lag, så den ikke bliver irriteret og udtørret. Især cyklister glemmer at passe på ansigtet om vinteren. Løsningen kan være en elefanthue eller en creme med masser af fugt

Din hud skal have overtøj

Når vinteren sætter ind finder du vanterne og vinterfrakken frem, men hvad gør du egentlig for at passe på din hud? Der er mange forskellige hudtyper, og alle er ikke lige sarte. Men vinteren påvirker huden i ansigtet hos langt de fleste mennesker.

Hudproblem om vinteren

Især dem med sart hud og dem der er meget udenfor:

”Jeg har mødt masser af mennesker, der døjer med hudproblemer om vinteren. Det er især cyklister, der kommer med en tør og irriteret hud, der klør og som måske også sprækker lidt. Det sker, fordi huden mangler fugt,” fortæller hudterapeut Elisabeth Gierus, der i over ti år har hjulpet folk med hudproblemer.

I vinterhalvåret skal man nemlig passe ekstra meget på sin hud, fordi luftfugtigheden både inde og ude er lav. Indenfor er luften tør, fordi vi varmer op og det får fugten i hjemmet til at fordampe. Udenfor er luften den også tør og jo koldere luften er, desto mindre mængde vanddamp kan den indeholde. Så når temperaturen falder om vinteren, falder luftfugtigheden. Er det en kold vinter, så indeholder luften meget lidt vanddamp. Den tørre luft trækker så at sige fugten ud af huden og når huden mister sin naturlige fugt, der fungerer som en beskyttende barriere, får man nemmere en irriteret hud. Blæst forstærker derudover fordampningen fra huden og hjælper til med at udtørre huden.

Så jo koldere og mere blæsende det er, des mere fugt skal huden have, hvis man vil undgår rødme og kløe i ansigtet og på hænderne.

Læs mere: Din hud afslører dit helbred

Røde kinder

”I Norden taler man om den såkaldte ’chill-faktor’, det er når vinden gør, at det føles ekstra koldt og som om den bider i kinderne. Cyklister får ekstra meget chill-faktor, men det gælder også for sportsudøvere, der dyrker motion ude. F.eks. når man tager en joggingtur søndag morgen, uden at man har tænkt på at tage creme i ansigtet. Så bliver huden let irriteret og stram og føles et nummer for lille for den har for lidt fugt. Når man glemmer at tage dagcreme på, svarer det til at man glemmer sin windbreaker,” forklarer Jeanette Ratzke, der er hudspecialist og uddannelseschef hos Clinique, der arbejder tæt sammen med hudlæger.

De fleste forbinder det ellers med noget sundt, når man komme ind en vinterdag med dejlige røde kinder. Men det er ikke altid så dejligt. Heller ikke småbørns røde kinder, det kan nemlig også være et tegn på, at de har brug for en beskyttende dagcreme, når de er ude og lege i kulden.

”Meget røde kinder skyldes ofte, at man har fået en masse kulde i ansigtet og mistet fugt og derfor reagerer huden og bliver rød. Det ser måske friskt og sundt ud, men det føles ikke nødvendigvis så dejligt som det ser ud. For hvis huden er lidt sart, - hvad en typisk nordisk hud ofte er, så bliver den rød fordi den er blevet irriteret og i værste fald kan der komme sprækker,” forklarer Jeanette Ratzke.

”Rødmen skyldes, at blodkarrene har trukket sig sammen i kulden og når man kommer ind i varmen, udvider de sig igen, og i nogle tilfælde kan det give blodsprægninger. Jo tyndere og mere sart hud man har, des mere ser man blodårerne og dermed rødmen og eventuelle blodsprængninger. Derfor har sart og tynd hud mere brug for beskyttelse mod kulden,” forklarer Elisabeth Gierus.

Læs mere: Når din hud rødmer

Fugt holder huden sund

Huden skal altså have masser af fugt for at være i balance. Fugtlaget fungerer som overtøj for huden og beskytter den mod udtørring. Udfordringen er at give huden lidt mere fugt end man gør i sommerhalvåret og måske beskytte den med et fysisk lag, hvis man er i hård frost. Man skal også passe på med at bruge sæbe i ansigtet, for sæbe udtørre hudens naturlige fugtlag. Men en mild ansigtssæbe kan man roligt bruge, hvis bare man husker cremen.

”Man skal bruge en rig creme med en fed konsistens. Man kan også bruge en mandelolie eller en serum indenunder dagcremen,” forklarer Elisabeth Gierus.

Jeanette Ratzke anbefaler også, at man bruger solfaktor hele året og foundation er også med til at beskytte huden. Endelig rammer vintervejret jo også mændene, der oftere er tilbøjelige til at glemmer en ansigtscreme:

”Mandens ansigt er ekstra følsomt, hvis han barberer sig hver morgen. Så han skal også huske en god dagcreme, eller så kan han jo lade skægget gro over vinteren,” foreslår Jeanette Ratzke.

Er skaden sket og man er rød og tør i ansigtet, så kan man hurtigt rette op på det. Der findes flere gode cremer og ansigtsmasker, der giver et ekstra skud fugt, så man kan hurtigt får en pænere farve og en mere behagelig følelse i ansigtet.

Læs mere: Vinteren gør din hud tørstig

7 TIPS TIL EN SUND VINTERHUD

  1. Brug en dagcreme med solfaktor, der giver masser af fugt og gerne et serum eller en mandelolie indenunder
  2. Husk natcreme, huden genopbygger fugtbalancen i løbet af natten.
  3. Dæk ansigtet med en elefanthue, et tørklæde – eller få fuldskæg.
  4. Drik rigeligt med vand, så huden får fugt indefra.
  5. Undgå lange varme bade, det udtørrer huden, ellers kom olie i badekarret.
  6. Luft regelmæssigt ud. Tørt indeklima bidrager til yderligere udtørring af huden.
  7. Rens huden med mild ansigtssæbe eller rensemælk

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke