Dit blik er en guldgrube for dit barn

Når dit barn ser ind i dine øjne, ved det, hvad det skal være glad for og bange for. Dit barn kan også finde ud af, om du mener det, du siger

Dit blik er en guldgrube for dit barn

"Se på mig, når jeg taler til dig."

Du kan sikkert huske, hvordan det føltes, hvis du som barn skulle se ind i et par anklagende og vrede voksenøjne. Eller hvis du som barn blev tvunget til at se på én, som du selv var meget vred på.

Det skyldes, at blikket er noget af det mest tætte, man kan komme på andre mennesker. øjnene siger nemlig rigtig meget om, hvordan man har det.

De fortæller, om man kan lide det, man ser. Og hvis man er bange, kan man ikke skjule det i øjnene.

Dit blik er derfor det stærkeste signal, du kan give dit barn. Det har mere vægt end det, du siger.

Læs mere: Vælger du mobilen eller barnet?

Er hunden farlig, mor?

Fra dit barn er helt lille bruger det dine øjne til at finde ud af, hvad der er godt eller skidt. Og hvad der er farligt eller ikke farligt.

Hvis du kører med dit barn i en klapvogn, og der kommer en hund forbi, vil dit barn først se på hunden. Derefter vil det se på dig. Dit barn prøver at finde ud af, om det er en god ting, der er ved at ske, eller om det er noget, det skal være bange for.

Hvis dine øjne viser, at du godt kan lide hunden, så vil dit barn forstå, at nu sker der noget rart. Måske kan man klappe hunden eller tale om den.

Hvis dine øjne viser, at du ikke bryder dig om hunden, så er dit barn heller ikke i tvivl om, hvad det selv skal føle og mene – nemlig nøjagtig som dig.

På den måde viser du med dit blik, hvad der er rigtigt og forkert. Dit blik er altså en hjælp for dit barn til at lære om omgivelserne.

Læs mere: Hvilken forælder er du?

Var det slemt, far?

Når dit barn vokser op, vil det blive dygtigere og dygtigere til at 'læse' dit blik. Når dit barn på halvandet år eksempelvis falder, vil det, hvis ikke det har slået sig slemt, vende sig om og se, hvad dine øjne fortæller det.

Hvis dit blik er bekymret, vil dit barn straks begynde at græde. Hvis dit blik er ubekymret, vil det rejse sig op og lege videre.

Det bedste for dit barn er, hvis det ser det samme i dine øjne, som det hører komme ud af din mund. Hvis ikke det passer sammen, vil dit barn nemlig blive forvirret og være i tvivl om, hvad det skal tro og mene.

Så hvis dit blik fortæller, at såret på knæet er slemt, men du siger med ord, at det ikke er noget, så ved dit barn ikke, hvad det skal tro.

For det lille barn er dit blik derfor af meget stor betydning. Så indstil barnevognen, klapvognen eller løbevognen, så I kan have en god blikkontakt.

 Læs mere: Styrk kammeratskabet i børnehaven

øjenkonakt

  • Dit blik fortæller, hvad du mener om det, du ser på
  • Du styrer dit barn med blikket
  • Dit barn bliver forvirret, hvis dine øjne ikke passer med det, du siger
  • Vend barnevognen, så dit barn kan se dig
  • Tænk på hvad afbrydelser af elektroniske medier betyder for jeres blikkontakt


Få de seneste artikler direkte i din indbakke