Drenge bør have gratis HPV-vaccine

Danske drenge bør på lige fod med piger tilbydes gratis HPV-vaccine, mener man hos organisationen Sex & Samfund. Mange læger giver allerede deres egne sønner vaccinen.

Drenge bør have gratis HPV-vaccine

Kan man gøre forskel på drenge og piger, så det kun er det ene køn, der får en gratis HPV-vaccine?

Nej, mener en række læger, og hos organisationen Sex & Samfund - der arbejder med seksualundervisning, rådgivning og forebyggelse inden for seksualitet, prævention og sexsygdomme - er man ligefrem gået så langt, at man har indledt en underskriftindsamling på internettet med det ene formål at få sundhedsministeren til at ændre holdning til spørgsmålet.

Fakta om HPV, Human Papilloma Virus

 • Der findes over 100 HPV-typer, hvoraf mindst 12 er kræftfremkaldende
 • 70 procent af tilfælde af livmoderhalskræft skyldes HPV type 16 eller 18
 • HPV kan forårsage kondylomer (kønsvorter) hos begge køn
 • Den største effekt opnås ved at vaccinere inden den seksuelle debut
 • Der er ikke nogen test, der med sikkerhed kan afgøre, om en person allerede har haft en HPV-infektion
 • HPV smitter ved seksuel kontakt
Kilde: Statens Serum Institut

"Vi mener, at drengene skal have den gratis vaccine på lige fod med pigerne, fordi stærke faglige argumenter taler for, at de vil have gavn af den," siger projektleder Jeppe Hald fra Sex & Samfund.

Han mener, at der ligefrem er tale om, at drengene diskrimineres.

"Hos drengene kan smitte med HPV føre til kræft i endetarm, mund og hals. I sjældne tilfælde kræft i penis. Det til trods får drengene ikke tilbudt en gratis vaccine, og det er diskriminerende," siger Jeppe Hald.

Tanken er, at drengene vil være indirekte beskyttet, når pigerne er vaccineret.

Læs også: ‘Det giver mig en god fornemmelse i maven at vaccinere mine drenge’

Drenge indirekte beskyttet

I Danmark har man valgt at give HPV-vaccine gratis til pigerne som et værn mod livmoderhalskræft.

Men selv om pigerne i alderen 12 til 14 år altså får tilbudt den gratis vaccine, er der stadig helt op til en femtedel af en årgang af pigerne, som af den ene eller anden grund ikke tager imod tilbuddet.

At så mange piger ikke bliver vaccineret er med til at underminere argumentet om, at drenge og mænd er indirekte beskyttet, mener man hos Sex & Samfund.

"Sundhedsmyndighederne glemmer, at det ikke er alle piger, der bliver vaccineret. Og man glemmer også, at danske mænd kan finde på at rejse til udlandet og dér dyrke sex med kvinder, der ikke er vaccinerede. For ikke at tale om de mænd, der dyrker sex med mænd, som heller ikke bliver beskyttet via kvindernes vaccination. De er fuldstændig glemt i det her setup," siger Jeppe Hald.

"I USA anbefaler Centers for Disease Control, at man lader drenge vaccinere mod HPV. I Australien og Canada er situationen den samme," forklarer Jeppe Hald.

HPV HOS MÆND

 • Smitte med HPV kan hos mænd føre til kræft i endetarm, mund- og hals samt i sjældne tilfælde penis
 • Den vaccine, der anvendes i det danske vaccinationsprogram for piger (Gardasil) forbindes hos drenge og mænd med et markant immunforsvar
 • Der er p.t. begrænset viden om vaccinens kræftforebyggende effekt hos mænd
 • I USA, Canada og Australien anbefales HPV-vaccination til drenge
 • Vaccinen er ikke godkendt til forebyggelse af kræft hos mænd af EU's lægemiddelagentur EMA

Kilde: Statens Serum Institut og Sex & Samfund

Udlandet anbefaler

Hos Sex & Samfund så man derfor gerne, at de danske myndigheder ville vælge den samme strategi, som man har valgt i lande uden for Europa:

Derfor er meldingen fra de danske sundhedsmyndigheder, at der er brug for flere videnskabelige fakta, før man vil tilbyde gratis HPV-vaccine til drenge.Omvendt er det i de lande, der ligger tættere på, og som vi normalt sammenligner os med. De europæiske lande følger nemlig EU's lægemiddelagentur, EMA, der endnu ikke har godkendt HPV-vaccinen til forebyggelse af hoved-hals kræft.

Læs mere: Oralsex kan måske give kræft i mund og hals

Mange positive indikatorer

Men den henholdenhed er Jeppe Hald uforstående over for.

"Vi mener, at der er mange indikationer på, at vaccinen vil beskytte mod hoved-hals kræft – for eksempel ligner vævet i slimhinderne i munden, halsen og kønsdelene hinanden. Man finder HPV 16-virusset, som er årsag til kræft, i vævsprøver fra kræfttilfælde i mund og hals. Og der er undersøgelser, der viser, at drengenes immunforsvar reagerer positivt på en vaccination," forklarer projektlederen.

Men er det ikke rimeligt, at myndighederne vil have fakta, før de bruger penge på et vaccinationsprogram?

"Jeg kan godt forstå, at Sundhedsstyrelsen gerne vil have evidens, men hvor mange år skal vi vente på det, når der ligger dokumentation for, at HPV-vaccination forebygger HPV-relateret kræft i endetarmen hos mænd," siger Jeppe Hald.

Hoved-hals kræft blandt mænd er i kraftig stigning i disse år. Antallet af patienter er femdoblet i løbet af 30 år, og netop hoved-hals kræft er den hurtigst voksende kræftform herhjemme. Cirka tre ud af fire tilfælde konstateres hos mænd og 75 procent af kræfttilfældene i mund og hals skyldes en HPV-virus, oplyser Sex & Samfund.

Hoved-hals kræft i vækst

"Vi ved, at drenge også bliver smittet med HPV, og at det kan føre til en række kræftformer. Vi ved også, at en tredjedel af alle HPV-relaterede kræfttilfælde er i mænd, og at vi har en vaccine, der nedsætter risikoen for smitte betragteligt. Så på den måde står vi i dag i den samme situation med drengene, som vi gjorde for år tilbage med pigerne, før vi fik indført HPV-vaccine til dem," fortæller Jeppe Hald.

Læs mere: Ingen alvorlige bivirkninger ved HPV-vaccine

Læger forventer forebyggende effekt

Selv om de danske myndigheder altså tøver og afventer videnskabelige data, så er der blandt læger en forventning om, at HPV-vaccinen også vil hjælpe drenge.

Helle Kiellberg Larsen, der er afdelingslæge på Dermato-venerologisk afdeling D på Bispebjerg Hospital, er på samme linje; hun anbefaler klart, at drengene tilbydes en gratis vaccination:I hvert fald viste en undersøgelse blandt danske praktiserende læger sidste år, at fire ud af 10 havde valgt at give deres egne drengebørn en HPV-vaccination.

"Vi lever i en forebyggelsens tid og står med en vaccine, der potentielt kan mindske antallet af HPV-relaterede lidelser hos mænd," siger afdelingslægen.

"Ja, der er uafklarede spørgsmål. Men vi ved, at vaccinen forebygger mod forstadier til kræft i endetarmen, og blandt en række læger og forskere er der en klar forventning om, at HPV-vaccinen vil beskytte mod oral HPV-infektion," siger Helle Kiellberg Larsen.

Også Dansk Dermatologisk Selskabs Venerea-udvalg anbefalede i en rapport fra 2012, at drenge fik gratis HPV-vaccine.Få de seneste artikler direkte i din indbakke