Du kan flirte dig sund

Efter 60 års intens dyrkelse af ungdommen er det nu moderne at være voksen. Især voksne kvinder er klar til at erobre fremtiden, for de har opdaget, at livskraft og kreativitet øges, når de bruger løs af den erotiske kapital, siger sociolog og trendspotter Emilia van Hauen

Du kan flirte dig sund

Det har været håbløst umoderne at være voksen siden 1950'erne, hvor dyrkelsen af ungdom og det unge udseende tog fart. Overalt genlød det i rockmusik og film, i medier og reklamer: 'Stol aldrig på en over 30!' Efter de 30 år var man defineret som hårdtarbejdende forælder og parcelhus-nar, aftagende viril, sat og etableret. Næste station: Graven.

Sådan er det ikke længere. I dag føler både mænd og kvinder, at de er unge, indtil de er 49 år. Men ifølge Emilia van Hauen er det ikke alene et udtryk for selvbedrag. Det er også et forsøg på at strække ungdommen ud over al rimelighed.

"At være voksen har ikke haft nogen værdi. Men det vender nu, og især for os kvinder i vores bedste alder og livs form er det blevet cool at være voksen," siger Emilia van Hauen.

"Den voksne kvinde er veluddannet, har en karriere, hun kan klare sig selv økonomisk. Hun er ude over sin første ungdom, hun er højst sandsynligt ved at løsrive sig fra børnene. Jeg er selv 44 år, min yngste søn er otte. Nu er jeg ikke primært mor længere, og jeg er begyndt at tænke: 'Okay, nu skal der fandme til at ske noget andet!'"

Læs mere: Et godt sexliv efter overgangsalderen

Kvinders egen seksualitet

"Det betyder, jeg får frigjort energi, opmærksomhed, bevidsthed og en masse tid til at tænke: 'Hvor er livet fedt – nu skal jeg ud og erobre det!' Og jeg er stadig i en alder, hvor jeg anser mig selv for at være seksuelt attraktiv. Det har ikke noget at gøre med, at jeg skal ud og score en ny mand. Det betyder bare, at jeg er i kontakt med alt det, der giver værdi ude i samfundet. Det giver værdi at have en vis seksuel tiltrækningskraft, for det er lig med, at du er levende, du er sund, du er noget værd," forklarer Emilia van Hauen.

Man kalder dem 'primetime-kvinder' – kvinder i deres bedste 'sendetid'. De er sunde, stærke, veluddannede og selvstændige.

"De har bevaret ungdommens dynamik, åbenhed, fleksibilitet og innovationslyst. Kombineret med overblik, erfaring og personlig magt, forstået på den måde, at de kender sig selv og ved, hvad de vil."

Og for at toppe power-barometeret, har kvinderne taget ejendomsretten til deres seksualitet. Det er et nyt fænomen, mener Emilia van Hauen.

"I 60'erne og 70'erne blev vi frigjorte og opdagede vores egen seksualitet. I 80'erne begyndte vi at lege med den og i 90'erne at udforske den. I 00'erne har vi fundet ud af, at vi selv ejer den på vores egne præmisser. Det er et afgørende skift. Du er bevidst om, at du har en seksualitet, og hvordan du gerne vil udleve den – også i et ægteskab, du har haft i 15 år. Og når du er i kontakt med din seksualitet, er du i kontakt med din skaberkraft og livskraft."

Læs mere: Tag din sexlyst alvorligt

Den erotiske kapital

Vi kender alle sammen ham den lille skaldede gnom på 60, der har et langt hyl af en modelkæreste hængende på armen. Det nye er voksne kvinder, som har yngre mænd som ægtefæller, kærester eller elskere, forklarer Emilia van Hauen.

"Demi Moore er den mest kendte puma i skoven, herhjemme er det Caroline Flemming, som har den 12 år yngre Nicklas Bendtner. Det er udtryk for, at kvinder gør det samme, som mænd altid har gjort. Og yngre mænd synes, det er interessant, at voksne kvinder sagtens kan være erotisk attraktive, selv om de ikke er reproduktive."

For tiden rejser Emilia van Hauen riget rundt med foredraget 'Får jeg sex i de her sko?'. Her fortæller hun om moderne kvindelighed, mode, fordomme og livsglæde. Kodeordet er 'erotisk kapital'.

"Erotisk kapital er, når man anerkender, at en vis grad af seksuel tiltrækning, det at præsentere sig ordentligt fysisk og socialt, at være så livlig og charmerende, at folk har lyst til at være sammen med en – også seksuelt – bliver en værdi på linje med den sociale kapital, økonomisk kapital og politisk kapital."

Findes der også mænd med erotisk kapital?

"Ja da! David Beckham har vildt meget erotisk kapital. Det samme har Barack Obama – han er jo super sexet for virkelig mange kvinder! Men kvinderne er foran mændene, fordi vi gennem alle tider har været det køn, som blev attrået. Det var os, som skulle gøre os til og blive lagt mærke til, så vi kunne vælge den rette mand til at videreføre arven."

Kreativitet er Gud

"Pointen er, at kvinder nu benytter det aktivt. Og hvorfor skulle vi ikke det? Det gør os jo ikke dummere. Vi har stadig vores uddannelse og karriere, men nu vil vi også bruge den erotiske kapital. Og kvinder har en højere erotisk kapital end mænd. Man ser det på den måde, at vi er mere levende. Men også at vi bruger de tegn og symboler, der ligger i mode. Mode handler om én ting: At få sex. Hvis jeg i stedet for de her flade støvler tog stiletter på, ville jeg sende et andet signal til dig. Du kan altid lynhurtigt aflæse en kvinde: Er hun ude på sex, eller er hun ikke?"

Og sex er en måde at være i live på?

"Jamen, det ved vi da alle sammen: Hvis man har fået sig en ny kæreste, hvad laver man så det første halve år? Man står sjældent ud af sengen særlig lang tid ad gangen! Det er der, man er mest attraktiv. Og har man været single i nogle år og endelig har scoret, og man er vildt forelsket og har sex hele tiden, hvad sker der så: Alle ens gamle kærester vælter ind over og vil have kontakt igen – og det er fordi, man udstråler liv."

"Kontakt til din seksualitet er en hotline til din livsenergi og skaberkraft, og det er interessant, fordi vi lever i et samfund, hvor kreativitet er Gud. Du styrer, hvis du kan finde på noget nyt eller sætte en ny dagsorden. Og du opdager – både som mand og kvinde – hvor enorm en kreativ kraft, det frigør, når du har fat i din seksualitet. Og den frigørelse, det giver for dig som person. Livsenergi og kreativitet handler om kropsbevidsthed, og hvordan du booster den."

Læs mere: Boost kærligheden på din ferie

Fyld din krop med liv

Og hvordan gør man så det?

"Kropsbevidsthed er, når du forstår, at kroppen er et instrument, der skal spilles rigtigt og behandles ordentligt for at frembringe den melodi, du gerne vil opleve. Hvis du er fed og i dårlig form, har du mindre energi og et dårligere sexliv. Hvis du spiser sundt og bruger din krop, ventilerer du den og fylder den med liv. Men det er en balance. Hvis du er for tynd og spiser for lidt – som eksempelvis Victoria Beckham - lukker du stille og roligt ned for organerne og sulter så at sige livet ud af dig selv."

"Mange kvinder har kontakt med deres hoved, men fra halsen og ned kniber det. Flyt kontakten ned ad i kroppen og begynd at flirte - og man kan sagtens flirte med sit eget køn. For mig er flirt et spørgsmål om at skabe liv imellem to mennesker. Det behøver ikke at være seksuelt betinget, det betyder bare, at du giver liv til en relation. Du spiller eller leger og laver en dans ud af det og mærker et flow af liv. Du må være åben over for, at det er der, og når du kommer i kontakt med det, vil du opleve, at du selv automatisk er i stand til at skabe liv. Så sker der virkelig noget!"

Kan man flirte sig sund?

"Ja, et hundrede! Det ved man jo! Når du flirter, bliver du glad og dermed sund."

KORT OM EMILIA VAN HAUEN

  • Født 1966
  • Uddannet HD i 1993, IAA Advertising Diploma (reklameuddannelse) i 1994, og cand.scient.soc fra Københavns Universitet i 2002.
  • Freelance journalist og kommentator fra 1995 og stiftede i 1999 foredragsvirksomheden Indalo Institute, som hun fortsat ejer.
  • I et felt af sociologi, køn, moderskab, identitetsdannelse, forbrugsmønstre, kommunikation og trendspotting har hun skrevet flere bøger – bl.a. 'Farvel Egofest' (2009), 'Moderskab
  • Lederskab' (2004) og 'Myten om den perfekte mor' (2003).
  • Gift med James van Hauen, som hun har drengene William på 10 år og Silas på 8 år med. Er desuden ekstramor til Victor på 15. Familien bor i Hellerup

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke