En dejlig tid sammen med bedsteforældrene

Både børnebørnene og bedsteforældrene sætter stor pris på den tid, de er sammen. Vidste du, at børn der har god kontakt med den ældre generation ikke er så bange for at blive gamle, som dem der ikke har? Men det handler om nærvær.

En dejlig tid sammen med bedsteforældrene
Foto: Shutterstock

Bedsteforældre er et frirum

At børnebørn sætter stor pris på samværet med deres bedsteforældre, er der ingen tvivl om. Hos bedsteforældrene bliver de elsket og accepteret for det, de er, og bedsteforældre giver ofte udtryk for, at deres børnebørn er noget helt specielt. 

Hos bedsteforældrene er der et frirum, hvor der er mere tid, hvor de ikke skal leve op til så mange krav, og hvor der ofte ikke er så mange regler. Derudover kan det være et sted, hvor barnet kan komme af med sine frustrationer, hvis mor eller far ikke lige opfører sig, som barnet gerne vil have.
Ud over den umiddelbare tilfredsstillelse ved at være sammen med bedsteforældre, viser det sig også, at børn, som har jævnlig positiv kontakt med bedsteforældregenerationen, ikke er så bange for at blive gamle, som børn, der ikke har den samme kontakt.

Læs også: Vælger du mobilen eller barnet?

Den evige dårlige samvittighed

Dårlig samvittighed er kvindens lod - og det ændrer sig ikke, fordi man bliver bedstemor. Mange bedstemødre har dårlig samvittighed over, at de ikke tilbringer nok tid sammen med deres børnebørn.
Yngre børn (under tre og fire år) har en anden opfattelse af tid og opfatter ofte ikke, hvor lang tid, der går, mellem de ser deres bedsteforældre, så prøv at droppe den dårlige samvittighed, og sørg i stedet for at være 100 procent til stede, når du er sammen med dit barnebarn.

Nærvær er vigtigt for børnebørnene

Med børn er der kontant afregning ved ’kasse et’. Nærvær, tilstedeværelse og kærlighed betales tilbage med, troskab og stor hengivenhed. Det vil dog være løgn at påstå, at mængden af den tid, I er sammen, ikke betyder noget. Jo mere du er sammen med dit barnebarn, jo større fortrolighed opnår du. Men kvaliteten af samværet er vigtigere, så slap af med den dårlige samvittighed, og tag alligevel et ekstra kig i kalenderen, måske kan du godt vente en dag med at vaske gardiner, og så tage en tur i skoven med Agnes i stedet for.

Kilde: Marion Thorning, Mormor - din datter er blevet mor, Frydenlund 2009.

Læs mere: Hvornår kan jeg lade andre passe min baby?Få de seneste artikler direkte i din indbakke