En diskusprolaps kan være et smertehelvede

Du kan sagtens have en diskusprolaps i ryggen uden at mærke noget til den. Til gengæld kan den også medføre stærke og uudholdelige smerter

En diskusprolaps kan være et smertehelvede

Rigtig mange mennesker døjer med ondt i ryggen og i nogle tilfælde skyldes det en diskusprolaps, som er en udposning på en af de bruskskiver (diskus), der sidder mellem rygsøjlens hvirvler. Prolapsen opstår som en del af den naturlige aldringsproces, men kan også skyldes en overbelastning.

Læs mere: Sådan bliver du undersøgt for en diskusprolaps

Smerter i ben og arme

En prolaps kan være fuldstændig symptomfri og aldrig give anledning til symptomer.

Men hvis prolapsen sidder uheldigt, kan den medføre smerter og i nogle tilfælde irritere en af de nerver, der går fra rygsøjlen ud til benene. Hvis den gør det, mærker du prolapsen som smerter, der stråler fra lænden og videre ned i ballen og i benet, typisk til under knæet.

Får du en diskusprolaps i den øverste del af rygsøjlen, kan du få smerter, der stråler ud i armen eller i et bånd rundt om brystet. De udstrålende smerter beskrives ofte som brændende, prikkende og stikkende smerter.

Hvis en af de nerver, der udgår fra ryggen, påvirkes kraftigt, vil smerterne i armen eller i benet ofte overgå smerterne i ryggen. I enkelte tilfælde optræder smerterne kun i benet eller armen, og mærkes altså ikke der, hvor smerten kommer fra.

Nogle kan også få føleforstyrrelser og nedsat kraft i benene som et resultat af trykket på nerven.

 Læs mere: Nyt forløb til patienter med diskusprolaps

Et ukompliceret forløb i de fleste tilfælde

Prolapsforløb kan være meget smertefulde og funktionshæmmende, men har i langt de fleste tilfælde et ukompliceret forløb.

Der er sjældent brug for akut behandling, men det kan ske, at diskusprolapsen udvikler sig særlig hurtigt eller massivt påvirker flere nerver.

I så fald kan det medføre problemer med at kontrollere vandladning og/eller afføring eller give føleforstyrrelser i skridtet, lammelser eller voldsomme smerter. I disse situationer skal man straks opsøge en læge. 

FAKTA OM DISKUSPROLAPSER

  • Diskusprolapser opstår som en del af den naturlige aldringsproces.
  • Ca. fire procent af den danske befolkning får diskusprolaps med symptomer på nervetryk/irritation 1-2 gange i løbet af livet.
  • Ca. 90 procent af patienter med diskusprolaps oplever bedring efter 6-8 uger.
  • Man kommer sig hurtigere, hvis man undgår at blive helt inaktiv. Derfor skal du så vidt muligt, i det omfang du overhovedet kan, f.eks. fortsætte med at arbejde.

 Læs mere: Hvordan ser fremtiden ud med en diskusprolaps

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke