En flydende grænse

Alkohol er næsten ubetinget noget skidt for kroppen, viser forskning. Hvor skidt er sundhedsmyndighederne i de enkelte lande tilsyneladende ikke enige om, i hvert fald er anbefalingerne meget forskellige. I Danmark har vi nogle af de laveste grænser for, hvornår man bringer sig selv i risiko med sine drikkevaner

En flydende grænse

”Et glas mere?”

Hver fjerde voksen synes så godt om alkohol, at vi drikker ud over de anbefalinger, Sundhedsstyrelsen har sat som maksimum.
For danskerne er villige til at tage en risiko til gengæld for fornøjelsen ved at drikke alkohol, konstaterer Sundhedsstyrelsens specialkonsulent i alkoholvaner, Kit Broholm:

”Et stort australsk forskningsprojekt viser, at én ud af hundrede dør som følge af en alkoholrelateret sygdom, hvis man drikker over to genstande om dagen livet igennem. Er det meget eller lidt? Hvis det var én ud af hundrede, der døde, når vi drak af postevandet, ville vi betragte det som en høj risiko og forsøge at stoppe det. Forskellen er, at den risiko, man påtager sig, når man drikker alkohol, er frivillig. Og mange danskere er villige til at tage chancen”.

Læs også: En misbruger er gift for venner og familie

21/ 14 alkoholgrænsen var en fejl

Den grænse, vi herhjemme havde indtil 2010, var påvirket af andet end forskning – der skete nemlig en fejl, da de danske myndigheder kopierede en engelsk alkoholkampagne. Man lagde sig op ad de engelske myndigheders anbefalinger og meldte ud til befolkningen, at grænserne var henholdsvis 14 og 21 genstande ugentligt for kvinder og mænd. Imidlertid havde man ikke taget højde for, at betegnelsen ’1 genstand’ ikke dækker over den samme mængde alkohol fra land til land. I England er en genstand otte gram alkohol, mens den i Danmark er 12 gram. Uden at ville det, gav man altså danskerne 50 procent oven i hatten.

”Da man opdagede det, blev grænsen på 14 og 21 genstande udmeldt som en øvre risikogrænse. Som noget, man skulle holde sig under – og altså ikke et acceptabelt forbrug,” forklarer Kit Broholm.

Læs også: Derfor kan mænd og kvinder ikke drikke lige meget alkohol

Grov tommelfingerregel

Derfor besluttede styrelsen sig i 2010 for at melde de nye lavrisiko grænser op til syv og 14 genstande ud til befolkningen. Og den har vi taget til os: Efter en kampagne i 2013 målte man, at den nye grænse er kendt af 55 procent af mændene og 65 procent af kvinderne herhjemme.

”Anbefalingerne er grove tommelfingerregler. Det er ikke sådan, at hvis man holder sig til syv genstande om ugen som kvinde, er alt i skønneste orden, mens alt er tabt, hvis man når op på otte genstande. Der er selvfølgelig også individuelle forskelle på, hvad man kan tåle. Men folk går jo ikke rundt med et kryds i panden, hvis de er sårbare overfor alkohol, og vi har sat anbefalingerne på baggrund af den forskning, der er tilgængelig,” siger Kit Broholm.

Og danskerne er tilsyneladende indstillet på, at der skal være længere mellem snapsene. Siden 1998 er salget af alkohol faldet med en fjerdedel.

Danske og udenlandske anbefalinger


Danmark placerer sig i dag sig blandt de lande, der har de laveste grænser.
Da begrebet ’1 genstand’ ikke er det samme i de enkelte lande, er tallene fra International Drinking Guidelines herunder omregnet til den danske betydning af en genstand: 12 gram ren alkohol, som f.eks. er indholdet i en almindelig øl på 33 cl.

 

Anbefalinger for maksimum indtagelse af alkohol pr. uge i forskellige lande:

  • Danmark: 14 genstande for mænd, syv for kvinder.
  • Storbritannien: 14 genstande for mænd, syv for kvinder.
  • Schweiz: 14 genstande for både mænd og kvinder.
  • Frankrig: 18 genstande for både mænd og kvinder.
  • Spanien: 18 genstande for både mænd og kvinder.
  • Italien: 23 genstande for både mænd og kvinder.
  • Portugal: 25 genstande for mænd, 16 for kvinder.

 

 

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke