En hel by bevæger sig

Danmarks Radio har sparket liv i Ebeltoft, der har taget udfordringen til sig om at blive landets sundeste by

En hel by bevæger sig

"Hvor ser du godt ud."

"Hvor høj er din bodyage?"

"Hvor langt løber du?"

"Var du til dans i lørdags?"

På begge sider af kasseapparatet, på gaden, i byen - alle vegne går snakken. Hvor man i andre byer snakker om vejret og finanskrisen, går snakken i Ebeltoft om fedtprocenter, fuldkornsprodukter og fitness. Og i Ebeltoft snakker de ikke bare – de gør noget ved det.

Intetanende turister bliver løbet over ende på strandpromenaden, og parkeringspladserne i det lokale idrætscenter er optagede, fordi folk enten skal ind at spinne eller ud at gå. Selv cykelstativerne er fyldt op!

Det er en 'By På Skrump', et tv-projekt på vej til DR's bedste sendetid. Et projekt, der har sat hele byen i bevægelse. Fra midt i marts til midt i juni har mere end 700 deltagere skrevet logbog over deres nye sunde vaner, de har været til fællesvejning og fået målt deres fedtprocenter og bodyage før og efter. Alt sammen foran snurrende kameraer og med opbakning fra kapaciteter som sundhedscoach Chris MacDonald, psykolog Camilla Holst og diætist Anne Ravn. Målet er at få deltagerne til at slanke sig, kvitte cigaretterne, få en bedre kondi, skrue ned for stressen og i det hele taget begynde på en sundere livsstil.

Læs mere: Legende motion på rulleskøjter

Sundhed smitter

Men det er ikke kun de godt 700 deltagere, der har taget projektet til sig. Den gamle købstad har cirka 7.500 indbyggere, og selv om der stadig smøres majonæse på æggemadderne og drikkes vin til grillbøfferne i Ebeltoft, så er der rigtig mange, der har fået noget mere at tænke over.

Projektet har affødt en lang række nye initiativer i byen i samarbejde med foreninger, skoler, idrætscenter og supermarkeder, og der kommer mange, som ikke er med i by på skrump, men som bare gerne vil være sundere. Desuden er der kommet ekstra liv i eksisterende tilbud. Syddjurs Kommune havde i forvejen formuleret en sundhedsprofil. Der skrives sundhedspolitik i alle institutioner, og idrætscentrets cafe havde allerede fjernet nogle af de usunde tilbud. Men Danmarks Radios projekt har været en accelerator og betegnes af mange som 'en gave'.

"Jeg er overrasket over at se, hvor mange der kommer i idrætscentret og fitnesscentret, som vi ikke tidligere har set. Vores vandmotion er udsolgt hver eneste gang, og selv om vejret har været så godt i foråret, er folk blevet ved med at møde op," fortæller halinspektør Knud Hansen.

I forbindelse med et 24 timers idrætsprojekt i hallerne, var alle de usunde varer slettet af menukortet, og der var gratis frugt.

"Vi solgte for lige så meget, som vi plejer," konstaterer halinspektøren, der dog ikke vil fjerne slikket permanent fra cafeens disk.

Læs mere: Sæt mål for motionen - bevar motivationen

Ikke kun et spørgsmål om vægt

Folk er blevet mere opmærksomme på, hvordan man måler sundhed og velvære. Det er ikke længere nok at vide, at man dyrker motion. Folk vil også vide, hvor sunde de er. I byens andet motionscenter er selv gamle, garvede brugere begyndt at bede om at få målt fedtprocenten.

"Vi oplever en øget interesse for at måle på andre parametre end vægten. Folk vil også kende deres kondital, muskelstyrke og blodtryk. Og det giver ny motivation for at træne," siger fysioterapeut og medindehaver Svend Erik Pedersen.

De to fitnesscentre har tilsammen oplevet en tilgang på cirka 400 medlemmer under kampagnen. Dertil kommer en opblomstring i den uorganiserede idræt. En familie fra Als kom på besøg i Ebeltoft.

"Hvad sker der? Det er jo helt vildt så mange, der cykler og løber," konstaterede de undrende.

Ebeltoft er omgivet af skove og stier langs vandet, der er oplagt til løbeture. Men der er kommet helt nye løbere til. Der var ikke tidligere en løbeklub i byen, så DGI arrangerede en løbeskole. Interessen var enorm med cirka 200 deltagere, der fordelte sig på fem forskellige niveauer.

"Mange af dem har aldrig løbet før. De har meldt sig til løbeskolen for at lære det, og de begynder faktisk med at gå," fortæller Henrik Mikkelsen fra DGI østjylland, der har uddannet løbeguider til at fortsætte i løbeklubben, når Danmarks Radio trækker stikket ud og forlader byen.

To måneder inde i projektet blev der holdt stiftende generalforsamling i en ny løbeklub og cirka 140 meldte sig på forhånd.

Læs mere: Christian Bitz: Du skal nyde at blive sund

Nye indkøbsvaner

Ebeltoft har også taget godt imod et nyt tilbud om at bevæge sig gennem landskabet på alternative måder. Chris MacDonald og DGI har sammen udviklet et hold, de kalder 'liv i bevægelse'. Det indeholder alt fra gakkede gangarter op og ned ad bakke til armbøjninger på cykelstativer og gamle idrætslege. Hele familier dukker op og aldersgruppen spænder fra 7 til 80 år.

"Igen ser vi folk, som ellers ikke kommer hjemmefra for at dyrke motion. Der er simpelthen et behov, som vi ikke har dækket før," fortæller Henrik Mikkelsen fra DGI.

Et er, hvor meget byen bevæger sig, noget andet er at ændre på folks spisevaner. Kvickly har været med i projektet fra starten, og det er varehuschef Jens Friis glad for. Han melder i hvert fald om ændrede indkøbsvaner.

"Vi ændrede på omkring ti bagerbrød, så de er grovere og mere fedtfattige, og det har folk taget godt imod, og det er i noget, vi vil fortsætte. Vi kan også se en øget efterspørgsel på frugt og grønt," siger han.

Coop analyserer på tallene, og det endelige resultat vil blive offentliggjort i forbindelse med udsendelserne, men Lars Aarup fra analyseafdelingen kan dog allerede nu sige, at Kvickly i Ebeltoft ser ud til at sælge sundere varer end Kvickly i resten af landet. I hvert fald i de tre måneder, 'By På Skrump' er blevet afviklet.

Læs mere: 5 råd til sund sommermad

Fællesskabet er løftestangen

Alle erfaringer indtil nu handler om 'de tre måneder'. Den store eksamen skal bestås til efteråret, når udsendelserne rinder ud i fjernsynet, når Chris og alle de andre vejledere for længst har forladt byen. Chris MacDonald taler selv om 'CIG-effekten'. Chris Is Gone. Hvad så?

"Jeg tror, at de, der har startet et nyt liv, vil fortsætte. Husk på, at det store træk er taget af lokale folk, ikke af os. Så projekter som løbeskole og liv i bevægelse vil fortsætte. Der vil være nogen, der falder fra, men der er også andre der ser, at når han eller hun kan, så kan jeg også. Det har en afsmittende effekt," vurderer Chris MacDonald.

Han mener, at fællesskabet er en stor motivationsfaktor for at dyrke motion og ændre livsstil, og det er netop fællesskabet, der er mobiliseret i by på skrump.

"By på skrump er en fantastisk ide, og det er oplagt for andre byer og kommuner at gøre. Når mange får mulighed for at lette sig fra sofaen på samme tid og ser nogle eksempler på, at det kan lade sig gøre. Så bliver de begejstret, og de får selvtillid. Det smitter," siger han.

Den første udsendelse i 'By på Skrump' sendes på DR1 den 8. september 2009.

Læs mere: Sådan kommer du i gang med at løbeFå de seneste artikler direkte i din indbakke