En pille bør være nok

Der er stor forskel på vitaminpiller til gravide, som bør nærlæse deklarationen og stille større krav til den daglige vitaminpille i ventetiden, råder eksperter. Kombinationer og ekstratilskud er generelt en dårlig idé, for vitaminer og mineraler spiller sammen og skal derfor balancere indbyrdes

En pille bør være nok

Gravide spiser for lidt jod. Det viser et nyt forskningsprojekt fra Aalborg Universitetshospital. Og netop for gravide er jodmangel en særligt alvorlig sag, fortæller professor og overlæge ved Medicinsk Endokrinologisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital Peter Laurberg.

Læs mere: Få styr på vitaminerne

Øget behov for jod under graviditet

"Under graviditet stiger behovet for jod med cirka 50 procent – primært fordi skjoldbruskkirtlen producerer cirka 50 procent mere stofskiftehormon, som er helt afgørende for barnets udvikling. Fra dyreforsøg ved vi, at haletudsen bliver til en frø takket være stofskiftehormoner. Og hos mennesker kan et lavt jodniveau være årsag til et lavt niveau af stofskiftehormon, som kan betyde, at fostrets hjerne fejludvikles," forklarer professoren, der har forsket i jodmangel gennem mere end 25 år og indgår i den arbejdsgruppe, der står bag tilsætningen af jod i bordsalt og brødsalt, som blev indført i Danmark i år 2000.

Både mor og foster får problemer med at danne tilstrækkeligt stofskiftehormon, hvis jodniveauet er for lavt. Også efter graviditeten kan det gå ud over barnets udvikling, hvis det ikke får jod nok gennem modermælken.

"Så når du skal vælge et vitaminpræparat til graviditet, bør du tage et af dem med jod i. Også selv om Sundhedsstyrelselsen ikke nævner jod i sine anbefalinger. Nybagte mødre bør desuden blive ved med at tage tilskuddet efter fødslen," lyder professorens anbefaling.

Jodmangel er hverken et nyt eller enestående dansk problem, understreger han.

FØDEVARESTYRELSEN ANBEFALER

  • 400 mikrogram folsyre dagligt til 12 uger henne i graviditeten, hvor neuralrøret lukker sig. Folsyre nedsætter risikoen for, at barnet fødes med neuralrørsdefekt – en sjælden lidelse der giver misdannelser i hjernen, kraniet og rygmarven.
  • 10 mikrogram D-vitamin gennem hele graviditeten. D-vitamin styrker immunforsvar og knogler/tænder hos mor og barn, da det hjælper kroppen med at optage kalk.
  • 500 mg kalk dagligt gennem hele graviditeten - helst i form af en halv liter mælkeprodukt hver dag. Kalk styrker knogler og tænder hos mor og barn.
  • 40-50 mg jern dagligt fra graviditetsuge 10. Tages mellem måltiderne og ikke sammen med mælkeprodukter, da kalk bremser optagelsen af jern. Jern er bland andet vigtigt for dannelsen af røde blodlegemer.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Hver femte gravide får for lidt jod

"I alperne har jodtilskud været anbefalet siden 1920'erne, hvor manglen på jod var så udtalt, at 10-15 procent af befolkningen havde meget lav IQ," fortæller Peter Laurberg.

Så da han og Ph.d.-studerende Stine Linding Andersen i sommer fandt et kritisk lavt jodniveau i urinprøver fra omkring 40 ud af 250 jyske gravide, råbte de øjeblikkelig vagt i gevær.

"Vi spurgte de gravide hvilke vitaminpræparater, de har valgt at tage under graviditeten, og her viste det sig, at de gravide, der havde mindst jod i urinen, netop var de samme, som tog vitaminpiller uden tilsat jod," fortæller han.

Egentlige jodtilskud skal gravide dog ikke begynde at tage, med mindre lægen anbefaler det, understreger han. For meget jod kan nemlig være ligeså fatalt som for lidt.

"Måske skal vi øge jodindholdet i bord- og brødsalt, men det er altså ikke bare lige. For store doser jod kan nemlig forstyrre skjoldbruskkirtlen og ligefrem få den til at blokere. Danskerne vil have godt af at indtage lidt mere jod. Men mængden skal også være rigtig. Det er helt afgørende," siger professoren.

Han anslår, at den meget begrænsede dosis jod, der altså er i nogle vitaminpiller til gravide, rækker til at undgå decideret jodmangel, men ikke er så voldsomme, at de kan skade det ufødte barn eller dets mor.

Tørret tang som kosttilskud skal man også være påpasselig med, råder han.

Læs mere: Hver tredje gravide vejer for meget

Sushi er ok men undgå tørret tang

"Tang kan indeholde meget, meget store mængder jod. En lille portion tangsalat eller sushi kan nok gå an. Det afhænger blandt andet af, hvad den gravide er vant til," pointerer Peter Laurberg.

Tangplanten bruger jod som beskyttelse mod bølger og sollys, så ved eksempelvis Irlands vindhærgede kyster er jodindholdet i luften så højt, at befolkningen ikke behøver tage tilskud.

"Der er store forskelle på behov og niveau fra land til land. Japanerne, som spiser meget tang og fisk, er vænnet til et højt indtag af jod, som ville øge risikoen for sygdom hos danskere," forklarer Peter Laurberg."

Jodmangel er dog i Danmark et meget større problem end for meget jod. I 1980'erne viste undersøgelse blandt kvinder over 65, at halvdelen havde udviklet struma – altså knuder på skjoldbruskkirtlen - helt eller delvist fordi de i mange år havde manglet jod i kosten. Problemet er værre i nogle egne af landet end andre, fortæller Peter Laurberg. Eksempelvis er der mere jod i det sjællandske drikkevand end i det jyske. Bortset fra det er de kommende generationer, danske børn og unge, tilsyneladende ganske godt dækket ind af kosten, fordi de spiser masser af mejeriprodukter. æg, mælk og fisk er nogle af de bedste kilder til jod. Også for gravide, understreger han. 

Sundhedsstyrelsen anbefaler gravide at indtage en halv liter mælkeprodukt dagligt med henblik på at få kalk nok. Suppleret med en vitaminpille, der indeholder jod, bør det ifølge Peter Laurberg være nok.

Forlang noget mere

Generelt bør gravide dog stille større krav til deres vitamintilskud, synes jordemoder Birgit Thalwitzer. Hun kalder udbuddet 'lavpotent' og valgte for et par år siden at udvikle et helt nyt vitamintilskud til gravide sammen med kosttilskudsproducenten PharmaNord.

'Bio Gravid' er lidt af en mundfuld, hvis man døjer med morgenkvalme, indrømmer hun. Fire tabletter og to kapsler dagligt.

husk!

Naturmedicin er også medicin, og nogle vitaminer og mineraler kan overdoseres og skade fostret. Så spørg lægen inden du tager medicin eller kosttilskud under din graviditet.

Men mindre skal gravide bare ikke lade sig spise af med, holder hun på:

"Både kvindens og barnets krop belastes under en graviditet, og det stiller nogle krav, som ingen af de præparater, jeg i min klinik blev præsenteret for, levede op til. Vel er der som regel de af Sundhedsstyrelsen anbefalede mængder D-vitamin og Folinsyre, men jeg oplever, at gravide har effekt af at supplere med mere end det. Zink øger eksempelvis collagendannelsen og er dermed med til at forebygge strækmærker. Chrom afbalancerer blodsukkeret, som kan komme ud på nogle gevaldige rucheture under graviditet. Og så er det jo, den gravide risikerer for stor vægtøgning," forklarer Birgit Thalwitzer, som selv tog 40 kilo på under sin første graviditet - og 20 under sin anden.

"Anden gang tog jeg nemlig tilskud af chrom. Jeg orkede ikke at skulle til at smide 30 kilo en gang til," som hun siger.

'Bio Gravid' indeholder desuden selen, et mangel-mineral i store dele af den vestlige verden. Selen styrker blandt andet hud, hår og negle. Desuden er der Omega3-fedtsyrer i kapslerne, for at styrke kredsløb og hjerne, samt ekstra C vitamin som styrker immunsystemet og letter optagelsen af jern. Ikke noget jodtilskud. Det står nemlig ikke i de officielle anbefalinger.

Men det er muligvis på vej. Ernæringsfaglig medarbejder Susanne Dunch i Fødevarestyrelsen, der har overtaget anbefalingerne til gravide fra Sundhedsstyrelsen, har også læst den nordjyske undersøgelse:

"Lige nu er Fødevarestyrelsen sammen med Sundhedsstyrelsen i gang med at vurdere, om der skal være en anbefaling om tilskud af jod til gravide. Det kræver i første omgang et overblik over, hvilke mængder vi i så fald kan anbefale til alle gravide," siger hun.

 Læs mere: En jungle af gode råd

BEDRE SUNDHED FOR MOR OG BARN

Der findes ikke voldsomt mange undersøgelser af gravides brug af kosttilskud. Dels er det ikke noget, ret mange kvinder er klar til at eksperimentere med, dels kræver den slags undersøgelser opfølgning henover mange år. Men fra 1997-2004 indsamlede forskningsprogrammet Bedre Sundhed for Mor og Barn (BSMB) data fra i alt 100.000 gravide, der blandt andet blev bedt om at redegøre for deres kost, medicinforbrug og brug af kosttilskud. Der forskes stadig i resultaterne, og børnene får nye spørgeskemaer, når de er syv, elleve, 14 og 17 år.

De gennemførte undersøgelser af materialer har blandt andet vist, at:

  • 77 procent af kvinderne fulgte Fødevarestyrelsens anbefalinger om at tage tilskud af jern under graviditeten. Dosen var dog i mange tilfælde for høj, primært fordi vitaminpiller til gravide indeholdt højere doser af jern end anbefalet. ældre ikke-rygende gravide med en lang eller mellemlang uddannelse er mest tilbøjelige til at følge anbefalingerne.
  • mors indtag af fiskeolie reducerer barnets risiko for at udvikle epilepsi i barndommen.
  • børn hvis mødre under graviditeten spiser meget fisk, er bedre rustet mod astma end børn, hvis mødre spiser lidt eller ingen fisk.
  • smertestillende medicin indtaget under graviditet øger risikoen for, at drengebørn fødes med misdannede testikler.

 

Kilde: www.bsmb.dk

 



Få de seneste artikler direkte i din indbakke