Er dit barn vaccineret mod mæslinger?

Mæslinger er den mest smitsomme sygdom, der findes. Cirka 350.000 børn dør hvert år af sygdommen i den tredje verden

Er dit barn vaccineret mod mæslinger?

Mæslinger er en virussygdom, der giver høj feber, udslæt og kan have følgesygdomme i form af hjernebetændelse – nogle med varige hjerneskader til følge, og også i vores del af verden kan mæslinger resultere i dødsfald. Sygdomsforløbet ved mæslinger bliver mere alvorligt, hvis man ikke længere er barn.

Det er frivilligt, om forældre i Danmark vil lade deres børn vaccinere. Godt 60 procent af alle børn født i 2004/2005 er vaccineret to gange mod mæslinger, fåresyge og røde hunde. De har fået 'fuld pakke MFR' og er beskyttet mod sygdommene.

Læs mere: Børnevaccination giver raske bedsteforældre

Vaccinerede beskytter de andre

Hvis en meget stor del af befolkningen er vaccineret mod en sygdom, så er sandsynligheden for at blive smittet uhyre lav eller nærmest lig 0. Der er stort set ingen, sygdommen kan sprede sig til, for næsten alle er vaccineret. Det er på den måde, at sygdommen kopper blev udryddet for en del år siden. Og det er planen fra sundhedsmyndighedernes side, at det også skal gå sådan for flere andre af de smitsomme sygdomme, som man i dag tilbyder vaccination imod. Målet er, at 95 procent lader sig vaccinere.

Vi lever i en global landsby

Et gennemført vaccinationsprogram beskytter selvfølgelig den vaccinerede. Og vaccinationerne forhindrer også, at selvsamme person kan smitte andre. For de ikke-vaccinerede er det som nævnt også beskyttende at være omgivet af vaccinerede. Men det gælder selvfølgelig ikke, hvis man som uvaccineret rejser til steder, hvor en større del af befolkningen har mæslinger, polio eller andre smitsomme infektionssygdomme. Med den høje rejseaktivitet i vores del af verden kan smitte selvfølgelig også følge med syge gæster eller hjemkomne fra fjernere egne.

Udbrud af mæslinger i Europa

I 2008 og 2009 var der hvert år mere end 7.000 tilfælde af mæslinger i Europa (1,25 pr. 100.000 indbyggere). Især Bulgarien, Italien, Østrig, Schweiz, Frankrig, Tyskland, England og Irland var ramt af små epidemier.

I Danmark var der kun få tilfælde af mæslinger i 2008 og 2009. Men med den lave vaccinationsdækning på godt 60 procent må man forvente, at flere – både børn og voksne – vil blive syge, fordi de ikke er vaccineret. Og måske har vi også små epidemier i vente, som det er set i andre europæiske lande.

Læs mere: Ingen alvorlige bivirkninger ved HPV-vaccinen

MFR-vaccine eller ej

Når du beslutter, om dit barn skal MFR-vaccineres, kan du tænke på, at det er meget usandsynligt, dit barn bliver smittet med sygdommene, så de bliver overstået i barndommen, hvis det ikke vaccineres, en vaccination også forhindrer dit barn i at smitte andre. Dit barn kan blive smittet andre steder i verden – også når det er voksent. Disse 'børnesygdomme' er ekstra ubehagelige, når man får dem som voksen

 Læs mere på www.sundhedsplejersken.dkFå de seneste artikler direkte i din indbakke