Er du grøn, gul eller rød?

Mange af os er vant til at blive indkaldt til tandeftersyn en gang om året. Men fremover vil du måske opleve, at din tandlæge indkalder dig til undersøgelse lidt oftere eller sjældnere. Sundhedsstyrelsen foreslår nemlig, at patienter inddeles i tre grupper – grøn, gul eller rød – baseret på hvor god din tandsundhed er, og hvor stor en risiko du har for at udvikle tandsygdomme

Er du grøn, gul eller rød?

Hvor ofte, du bliver indkaldt til tandlægeundersøgelse, afhænger fremover af, hvilken af de tre grupper, du tilhører. Din tandlæge vil blandt andet vurdere dette ud fra, hvor mange fyldninger du allerede har, hvor tit og nemt du får nye huller, hvor god du er til at børste tænder, dine kostvaner, og om du ryger eller ej.

Du vil eksempelvis typisk havne i den grønne gruppe, hvis du ikke har nogen aktive tandsygdomme, har en god mundhygiejne og sjældent spiser slik og kager.

I så fald vil du blive indkaldt til en statusundersøgelse med et til to års mellemrum.

Læs mere: Lak erstatter tandlægeboret

Farvekodet tandsygdom

Har du derimod en aktiv tandsygdom, skal tandlægen placere dig i enten gul eller rød gruppe. Det kan eksempelvis være, fordi du spiser meget slik og har begyndende huller, der skal holdes øje med, eller du lider af mundtørhed på grund af noget medicin, du indtager, hvilket giver dig mange huller i tænderne.

Sundhedsstyrelsen lægger op til, at gule og røde patienter også indkaldes til en statusundersøgelse med et til to års mellemrum, og at disse i mellemtiden indkaldes til en eller flere undersøgelser, som fokuserer på den eller de tandsygdomme, man lider af.

Hvis Sundhedsstyrelsens forslag bliver vedtaget, frygter Tandlægeforeningen, at det kan blive dyrere at gå til tandlæge. Tandlægeforeningen har derfor opfordret sundhedsministeren til at tildele flere penge i tilskud til patienterne.

Opdatering: Sundhedsstyrelsens forslag er blevet vedtaget.Få de seneste artikler direkte i din indbakke