Et godt syn er vigtigt i trafikken

For at kunne færdes sikkert i sommertrafikken bør du få tjekket dit syn.

Et godt syn er vigtigt i trafikken

Med starten på skolernes sommerferie opleves nogle af de travleste dage på vejene, når tusinder af mennesker vælger kør-selv-ferie rundt i Danmark eller måske ned gennem Europa mod sol og sommer. Som noget helt naturligt sendes bilen til tjek på værkstedet eller man tjekker selv om lygter, dæk og andet fungerer, inden familien begiver sig af sted på ferieeventyret. Men hvad med noget af det vigtigste – førerens syn? Det glemmer rigtig mange at få tjekket, inden de tager afsted.

Læs mere: Myg i synsfeltet

Et godt syn er afgørende i trafikken

Synet er afgørende for at kunne færdes sikkert i trafikken. Ifølge sanseforskere sker op mod 90 procent af den information, vi får i trafikken, gennem synssansen. Jo hurtigere vi bevæger os, jo vigtigere er synssansens evne til at opfatte, hvad der sker omkring os.

Det er langt fra alle, der er udstyret med et skarpt trafiksyn – nogle er langsynede, andre nærsynede og andre igen har et begrænset synsfelt, der gør, at det kan være svært at orientere sig til siderne og styre uden om potentielle forhindringer. Har man et dårligt syn, kan det føre til længere reaktionstid og nedsat opmærksomhed.

Læs mere: Pas godt på dit syn - det skal holde hele livet

Mit syn fejler da ingenting

Mange har den opfattelse, at de ser godt og er ikke klar over, at de måske kunne se bedre, fordi synet netop ikke er noget, man kan sammenligne med andre, og desværre viser flere undersøgelser, at al for mange bilister har et dårligt trafiksyn.
Er det længe siden, du sidst har været hos optikeren/optometristen, er det derfor en god idé at få tjekket synet, inden du begiver dig ud i sommertrafikken – og husk reservebrillen eller et ekstra sæt kontaktlinser. Ikke meget er så ærgerligt som at få ferien ødelagt, fordi brillerne eller kontaktlinserne er blevet væk.

Test dit syn

Se, om du kan læse en bils nummerplade – bogstaver og tal – på 25 meters afstand. Kan du det, opfylder du sandsynligvis lovens krav til at køre bil.
Det er vigtigt, at du tester hvert øje ved på skift at holde en hånd for venstre og for højre øje. Ellers vil hjernen ’dække over’ det dårlige øje.

Fakta i øjenhøjde

En bilist med et normalt syn har i dagtimerne en reaktionstid på omkring ét sekund. Om natten fordobles reaktionstiden. Har bilisten nedsat syn eller dårligt tilpassede briller, kan reaktionstiden fordobles eller tredobles.

Læs mere: Når synet bedragerFå de seneste artikler direkte i din indbakke