Et sundt liv giver en stærk potens

Mænd, der har det godt og selv oplever, at de har et godt helbred, har ikke så store problemer med rejsningen som mænd, der synes, de går rundt og skranter

stærk potens

En mands egen opfattelse af sin generelle sundhedstilstand har stor betydning for, om han får problemer med sin rejsning. Jo bedre han selv synes, han har det, jo mindre er risikoen for, at rejsningen svigter.

Læs mere: Sexolog: Flere mænd går til lægen med seksuelle problemer

Faktisk har mænd, der synes, de går rundt og skranter, dobbelt så ofte rejsningsproblemer som mænd, der føler sig på toppen.

”Hvis du spørger en person, hvordan han har det, og hvordan hans generelle helbred er, så er hans svar en af de bedste indikatorer for, om han er syg eller rask. Folk, der går rundt og føler sig sløje og selv synes, de har et dårligt helbred, bliver oftere syge end folk, der oplever, at de har et godt helbred. Det samme gør sig gældende for rejsningsproblemer. Så selvopfattelsen af eget helbred har stor betydning. Men hvad der er årsag til hvad, er ikke til at sige. Det er jo ikke utænkeligt, at mændene har det skidt, fordi de er kede af, at de har rejsningsproblemer. Men det omvendte kan også være tilfældet: At de får rejsningsproblemer, fordi de føler sig sløje og trætte,” siger Morten Frisch, der er overlæge, dr.med., ph.d. ved Afdeling for Epidemiologisk Forskning på Statens Serum Institut. Han har været med til at lave en omfattende undersøgelse af danskernes sundhed og sygelighed, der blandt andet viser, at alvorlige rejsningsproblemer er det næst hyppigste seksuelle problem blandt danske mænd – kun overgået af for tidlig sædafgang, som cirka syv procent af alle danske mænd og deres partnere lider af.

Læs mere: Hvorfor udvikler mænd impotens?

5 % har rejsningsproblemer

Mindst fem procent af alle danske mænd lider af rejsningsproblemer i så høj grad, at det kan betragtes som en såkaldt seksuel dysfunktion. De har enten problemer med at få en hård nok rejsning til, at de kan trænge ind i deres partner, eller også forsvinder rejsningen hurtigt efter, at de er trængt ind, viser undersøgelsen. Men det reelle tal er givetvis langt højere. For denne del af undersøgelsen omfatter kun mænd, der er seksuelt aktive, og som har så alvorligt et rejsningsproblem, at man kan stille en diagnose, som de bør behandles for. Desuden skal mændene selv opfatte deres svigtende rejsning som et problem, for at det tæller med.

”Antallet af danske mænd med rejsningsproblemer er formentlig langt højere. For undersøgelsen siger ikke noget om, hvor udbredt rejsningsproblemer er blandt mænd, der ikke har været seksuelt aktive inden for det sidste år, ligesom den ikke omfatter mænd, hvis problem ikke er så udtalt, at man kan stille en diagnose, som de bør behandles for,” siger Morten Frisch.

Slap tissemand af rygning

Undersøgelsen viser klare sammenhænge mellem usund livsstil og seksuelle problemer, herunder rejsningsbesvær. Det interessante er, at for både mænd og kvinder kan en usund livsstil medvirke til, at sexlivet går i stå, og især for mændenes vedkommende er der en tydelig sammenhæng mellem usund livsstil og seksuelle dysfunktioner. Blandt andet har rygning stor indflydelse på rejsningsevnen, fortæller Morten Frisch:

”Undersøgelsen viser, at rygere har dobbelt så stor risiko for at få rejsningsproblemer som ikke-rygere. Det skal ikke tolkes sådan, at du bliver seksuel inaktiv, blot fordi du ryger. Men rygning er forbundet med seksuel inaktivitet formentlig via alle de andre faktorer som dårligt helbred og sociale problemer, der ofte ses blandt rygere i Danmark. Det er en viden, som vi bør formidle til unge mennesker, for det kan godt være, det er cool at ryge, men det er ikke enormt cool at få en slap tissemand som resultat.”

Læs mere: Lille muskel med stor betydning for manddommen

Et knæk i selvtilliden

Undersøgelsen viser også, at arbejdsløse mænd har tre gange så stor risiko for at få alvorlige rejsningsproblemer som mænd, der er i arbejde.

”Det kan skyldes, at du mister noget af din selvagtelse og mandighed, når du ikke længere kan forsørge familien. Det har noget at gøre med traditionelle forestillinger om mandig dyd og det at være stærk og potent – ikke bare økonomisk, men også seksuelt. Arbejdsløse mænd kan få et knæk i deres selvtillid og dermed også et knæk på det seksuelle område. Men det er kun gætterier, for vi kender ikke årsagerne,” siger Morten Frisch.

Status og økonomi har altså indflydelse på evnen til at få rejsning. Og er man økonomisk trængt tredobler det risikoen for alvorlige rejsningsproblemer.

”At have besvær med at betale sin regninger er forbundet med en øget forekomst af seksuelle problemer. Det kan skyldes, at du er i en underskudssituation, hvor du ikke kan få hverdagen til at hænge sammen uden at skulle skele til, hvilke regninger du skal vælge fra for at kunne betale de mest nødvendige. Det er et liv, der kan være befordrende for bekymringer, usunde madvaner og så videre. Alting hænger jo sammen, og der er generelt social ulighed i sundhed: Er du fattig, er du oftere også syg og dårlig. Det gælder også for den seksuelle sundhed og for de seksuelle problemer,” forklarer Morten Frisch.

sådan fastholder du en god potens

  • Spis masser af grøntsager og frugt, som renser de fine blodkar, så blodet kan komme frem til de vitale dele.
  • Spar på tobakken, så du undgår åreforkalkning, der er en hyppig årsag til svigtende rejsning.
  • Spar på alkoholen, da det nedbryder nervernes fedtceller, hvilket kan forstyrre rejsningsevnen.
  • Vær fysisk aktiv, dyrk sex og motion - og sørg for at holde vægten.
  • Træn din bækkenbund. En stærk og veltrænet bækkenbund gavner rejsningen og forebygger inkontinens og prostata-problemer.
  • Undgå vedvarende stress, da det kan gå ud over både lysten og evnen til at dyrke sex.
  • Gå til lægen, hvis du har vedvarende problemer med at få rejsning, da det kan være første symptom på en sygdom.

Læs mere: Træn din bækkenbund og styrk din manddomFå de seneste artikler direkte i din indbakke