Få bugt med din hæslige høfeber

Har du accepteret, at din pollenallergi er blevet en fast følgesvend, der forpester dit liv med træthed, koncentrationsbesvær og nys? Så er her lige en lille opsang: Kom op af stolen og tag ansvar for din sygdom! For du KAN få det bedre, hvis du finder din mest fandenivoldske side frem, væbner dig med tålmodighed, en god portion systematik og læser denne artikel til ende

Få bugt med din hæslige høfeber

Du skal ikke lide når pollentallene stiger

Alt for mange pollenallergikere går rundt og har det så skidt i pollensæsonen, at det påvirker både privat- og arbejdsliv. Måske er du én af dem, der bare har accepteret, at din livskvalitet daler i takt med, at pollentallene stiger? Sådan behøver det ikke være, mener rådgivningschef Betina Hjorth i Astma-Allergi Danmark.
”Som tommelfingerregel er det tid til at prøve noget nyt, hvis du ikke selv synes, du har det godt nok. Spørg dig selv, om du er okay med at have røde og kløende øjne, at være træt og uoplagt, fordi næse og øjne giver gener? Er du okay med, at føle ømhed i kroppen, som havde du influenza? Hvis ikke, så vil jeg sige, at det heller ikke er okay at give op. For med den rette behandling, kan du få det meget bedre,” siger Betina Hjorth, der fem dage om ugen rådgiver blandt andet pollenallergikere om at få en bedre hverdag.
”Hvis du har gener, der begrænser dig i hverdagen, skal du ikke stille dig tilfreds. Så må du stille krav til lægen, ændre dine vaner og måske prøve en anden høfeberbehandling. Der findes alt fra næsesprays, øjendråber, tabletter, vaccinationer med binyrebarkhormon, så der bør være noget - måske kombinationer af forskellig medicin - der virker for dig. Og ja, det kræver både tid, tålmodighed og systematik at gå sin behandling efter i sømmene,” siger Betina Hjorth.

Læs også: Astma og allergi hænger sammen

Tager du din medicin korrekt?

Noget af det første Betina Hjorth råder til, er at finde ud af, hvorfor medicinen ikke virker ordentligt. Tager du den korrekt? Husker du at tage den, når du skal? Spørger hun typisk de mennesker, der ringer for at få råd.
”Mange pollenallergikere begår den klassiske fejl, at de ikke tager deres medicin som foreskrevet. F.eks. tager næsesprayen forkert ved at holde den lodret i stedet for 45 grader, som der står i brugsvejledningen, og som konsekvens opnår de ikke fuld effekt. Der er også mange, der springer allergipillen over om morgenen og venter og ser, om den bliver nødvendig. Og det på trods af, at de godt ved, at det er højsæson for de pollen, som de reagerer på. Her kan en god idé være, at holde øje med Dagens Pollental og –Varsling, så de kan planlægge behandlingen så godt som muligt.”

Læs også: Mad der klør skyldes ofte pollen

”Min medicin sløver”

En anden klassiker er beslutningen om at stoppe med at tage medicinen, fordi den sløver.
”Jeg har masser pollenallergikere i røret, der siger, at medicinen sløver dem så meget, at de hellere vil undgå at tage det. Men det er en forkert konklusion, og dermed en dårlig løsning,” mener Betina Hjorth.

Pollenallergi kan nemlig i sig selv gøre kroppen træt og uoplagt.
”Hvis man f.eks. tager en Benaday-tablet en dag med høje pollental og samme dag oplever en enorm træthed, så konkluderer mange, at det er medicinen og ikke sygdommens skyld, at man var så træt. Det er både forkert og ærgerligt, hvis du på dén baggrund beslutter, at du ikke vil tage medicin fremover, hvor du i virkeligheden kunne få en lindring af dine symptomer,” siger Betina Hjorth og påpeger, at langt de fleste antihistamintabletter er kategoriseret som ikke sløvende.

Læs også: Oversigt over aktivt virkende stoffer i allergimedicin

Prøv noget nyt

Vores kroppe er ikke ens, så de høfeberpiller, der virker for din kollega, virker ikke nødvendigvis på dig. Måske skal du prøve en anden høfebermedicin for at opnå den bedste effekt.
”Der findes syv forskellige stoffer, som høfebermedicin tabletter kan indeholde. Det er vigtigt, at du sikrer dig, at du ikke bare skifter til et andet produkt med samme indholdsstof, for så får du højst sandsynlig ingen bedring af dine symptomer,” siger Betina Hjorth.

Tal med din læge, hvis du har høfeber

Selv om mange antihistamintabletter findes i håndkøb, bør du alligevel tale med din læge om, hvornår og hvordan du bedst kan behandle din høfeber, hvis pollensæsonen skaber problemer. Der kan nemlig være andre årsager til dine symptomer.
”Det kan være en rigtig god idé at tage din læge med på råd i forsøget på at forbedre din behandling. Lægen kan hjælpe dig med at holde styr på, hvilke typer medicin du har prøvet, og hvilke du kan prøve i stedet. Men du må indstille dig på at gennemgå flere forsøg med kombinationer af tabletter, øjendråber og næsespray, før du finder opskriften, der virker for dig. Lægen kan jo ikke ud fra dit udseende vide, hvad der virker bedst på din krop,” siger Betina Hjorth.

For nogle er næseskylning som supplement til medicin, det der gør, at nogle allergikere kan holde hverdagen med allergi ud, mens andre foretrækker en tabletkur med binyrebarkhormon.
”Det er meget individuelt, hvad der virker for den enkelte. Vigtigst er, at du træffer et valg på et oplyst grundlag,” siger Betina Hjorth.

Astma Allergi Danmark har udviklet en app, som kan hjælpe dig med at holde styr på din allergi

Vær systematisk - hold styr på symptomerne

For at blive helt spids på, hvornår dine symptomer topper, råder Betina Hjorth, at du systematisk holder øje med dine symptomer. Det kan du blandt andet gøre ved at registrere dine symptomer f.eks. i en kalender eller notesbog. Alternativt kan du hente Astma-Allergi Danmarks app Dagens Pollental, som både findes i App Store og Google Play.

I den nye pro-version, er der en symptomscore, hvor du kan registrere, hvordan du har det. Efter noget tid, vil du kunne få en graf frem, der giver et overblik over, hvornår dine symptomer topper sammenholdt med pollensæsonen, og så kan du planlægge din behandling derefter. App’en er ingen erstatning eller alternativ til et lægebesøg, men et supplement og fingerpeg om, hvor du kan sætte ind.
Dit første skridt til at få bugt eller bedring med den hæslige høfeber starter altså først og fremmest hos dig selv:
”Du skal ikke acceptere at have det skidt, du må ikke give op eller lade dig nøjes med! Hvis den behandling du får nu ikke fungerer, må du ændre dine vaner. Der findes helt sikkert mennesker med allergi, der ikke kan hjælpes 100 procent, men jeg vil omvendt vove den påstand, at du kan få det langt bedre, end du har det i dag, slutter Betina Hjorth.

Allergi App

Du kan hente Dagens Pollental gratis til din telefon
Gratis-version:

 • Dagens Pollental
 • Dagens Pollenvarsling
 • Svampesporeniveau
 • Personlig Pollenprofil
 • Niveauforklaringer på pollentyperne
 • Pollenkalender

 

I pro-versionen får du også:

 • Symptomscore
 • Direkte mailkorrespondance med vores rådgivere
 • Pollenalarm tilpasset efter pollenvarslingen
 • Personlig oversigt over krydsallergier
 • Udvidet oversigt over pollenniveauerne igennem sæsonen
 • Oversigt og forklaring af de forskellige pollentyper

Pro-versionen koster 7 kroner og pengene går ubeskåret til det videre arbejde med at forbedre pollenmålingerne i Danmark.

 Astma-Allergi Danmarks app i AppStore

Astma-aller Danmark app i Google PlayFå de seneste artikler direkte i din indbakke