FÅ FRED VED MIDDAGSBORDET

Otte veje til hyggeligere måltider med børnene. Hav små skåle med serveringer og sørg for, at der altid er NOGET, børnene kan lide.

FÅ FRED VED MIDDAGSBORDET

  1. Server maden adskilt i små skåle som en slags mini-børnebuffet, hvor børnene selv kan vælge og øse op på deres egen tallerken. De kan også selv hælde fra små kander med vand.

  1. Hav altid en skål med vand og klud eller køkkenrulle på bordet, så ingen bliver nødt til at rejse sig under måltidet, hvis der skulle blive spildt. Det skaber altid uro, hvis nogen rejser sig i utide.

  1. Dæk bordet HELT dækket færdigt, før I sætter jer. Eller lad børnene gøre det. De voksne kan med fordel sætte sig først og øse op på deres
    egne tallerkener og tale om den lækre mad. Det flytter fokus fra børnene og deres mad.

  2. Sørg for, at der altid er noget på bordet, som du ved, de godt kan lide. Det kan være agurk, rugbrød med smør, gulerødder. For hvis de kan se, at de kan få noget, de godt kan lide, så tør de også kaste sig ud i ny og usikker mad. Men sørg for, at måltiderne generelt er varierede, så børnene lagrer i hukommelsen, hvordan et aftensmåltid ser ud med varieret mad og god stemning. 
  3. Lav sammen med børnene en liste over den mad, de godt kan lide. Enten skrevet med ord eller klippet ud som billeder fra reklamer eller blade. Hæng listen synligt på køleskabet og arbejd så sammen på at udvide listen. Tag børnene med hen i supermarkedet for at vælge en grøntsag eller en frugt, der IKKE er på listen og tag den med hjem, skær den ud og smag på den. Først derefter diskuterer I, om den skal over på listen eller ej.

  4. Tal gerne om mad med dine børn. Især om den mad, de godt kan lide. Så mad bliver forbundet med positiv snak. Og giv dem fred og ro til at smage sig frem. Børn er ikke født kræsne, men måske med selektive smagsløg, der har brug for ro og tid til at tage nyt til sig. De er små forskere, der skal gøre sig deres egne erfaringer med mad, og de har brug for at blive taget alvorligt, når der for eksempel er noget, de ikke bryder sig om.

  5. Hvis børnene har favoritretter, kan man som forældre have tendens til at lave den mad igen og igen. For så spiser børnene rigtig meget, og måltidet bliver en succes. Men læg den tankegang fra dig. Man er også en succes som forælder, hvis man får præsenteret sit barn for mange forskellige madvarer.

  6. Børn, der bliver mødt med fleksibilitet, bliver selv fleksible.

 

Velbekomme!Få de seneste artikler direkte i din indbakke