Få gang i dit barns motorik

En god motorik styrker dit lille barns bevægelser, og det er grundlaget for, hvordan dit barn senere finder balancen til at kravle, gå, løbe og cykle. Og så betyder det i det hele taget meget for dit barns trivsel.

Få gang i dit barns motorik

De børn (og voksne), der har en sikker motorik – og en deraf veludviklet balance – har også fundamentet for indlæring. De har nemlig en rigtig god forudsætning for at kunne koncentrere sig om det, der bliver formidlet i undervisningen, uden de skal kæmpe med at undgå at falde ned fra stolen. Det problem er slet ikke så ualmindeligt, som man måske umiddelbart kunne tro.

Hvert tredie barn har motoriske vanskeligheder

Sundhedsplejerskers data viser nemlig, at der findes et stort antal børn i børnehaveklasse eller 1. klasse, faktisk mere end 30 procent, der har motoriske vanskeligheder. Og det er ikke problemer, som børnene vokser sig fra. Deres motoriske færdigheder kan kun styrkes ved, at de er aktive, træner og stimulerer kroppens bevægelser.

Ensomme børn

Børn med motoriske problemer har ofte svært ved at følge med i det tempo, som deres jævnaldrende bevæger sig i – og dermed har de svært ved at være med i legen. Mange børn med motoriske udfordringer trækker sig helt fra fællesskabet, og de vælger at lege mere stillesiddende, da de nemmere kan koncentrere sig om spillet/legen/aktiviteten, når de ikke samtidig skal koncentrere sig om at holde styr på kroppen. Derfor ender mange af de børn, der har motoriske vanskeligheder med at være lidt ensomme børn, da de dels selv fravælger og også fravælges af andre børn ved en hel del lege.
Kilde: ‟Årsrapport for børn indskolet i skoleårene 2009/10 og 2010/11 fra Databasen Børns Sundhed: Motoriske vanskeligheder”

Styrk dit barn gennem aktiv leg

1. Stimuler dit barns bevægelser, mens hun endnu er en lille baby. At trille, kaste, sparke til og løbe efter en bold styrker den motoriske udvikling.

2. At rulle liggende fra den ene ende af rummet til den anden er en god leg, der stimulerer den vestibulære sans og dermed barnets rum-/retningsevne.

3. Gynger er fantastiske til at stimulere motorikken, for dit barn kan gynge frem og tilbage og snurre rundt.  En rund gynge er perfekt, for her kan hun både sidde, ligge på ryggen og  på maven.  Alle stillinger er nyttige og stimulerer hjernen på hver deres måde.

4. Slå kolbøtter, dans, snur rundt, hop, krav og lav gerne en forhindringsbane, hvor I kravler over stole, under borde og så videre.  Og gå gerne balancegang på træstammer, sandkassens sider eller hvad I nu møder på jeres gåtur.Få de seneste artikler direkte i din indbakke