Færre kvinder får brystkræft to gange

Kvinder med brystkræft har en øget risiko for at udvikle kræft i det andet bryst. Men nye tal viser at kurven er knækket.

Færre kvinder får brystkræft to gange

Øget risiko for at udvikle brystkræft i det andet bryst

Brystkræft er i dag den hyppigste kræftform hos kvinder, og gennem de seneste årtier har forekomsten af brystkræft været stigende. Samtidig er der flere, der overlever sygdommen, og det betyder, at antallet af brystkræftoverlevere er steget. Disse kvinder har en øget risiko for også at udvikle kræft i det andet bryst.

 Læs også: BøjleBh'er giver brystkræft - eller hvordan er det nu det er

Risikokurven er knækket

En gruppe forskere fra Kræftens Bekæmpelse har netop undersøgt, hvordan risikoen for kræft i det andet bryst, har udviklet sig gennem de seneste 30 år. De har sammenlignet en gruppe kvinder, der fik diagnosen brystkræft i perioden 1993-97 med kvinder, der fik diagnosen i 2003-09. Og resultaterne er opmuntrende: Risikoen for at få kræft i det andet bryst er faldet med cirka 40 procent.

Læs også: Derfor får flere kvinder brystkræft

Ældre kvinder har lavere risiko 

Undersøgelsen viser også, at jo ældre kvinderne var, da de fik brystkræft første gang, jo mindre var deres risiko for senere at få brystkræft i det andet bryst.

Forskerne kan ikke give et endeligt svar på, hvad faldet i risiko skyldes, men formentlig ligger en del af forklaringen i den udvikling, der er sket i behandlingen af brystkræft.

Læs også: Charlotte Birkow - Sådan en som mig får da ikke kræft

Denne artikel er udviklet i samarbejde med Kræftens BekæmpelseFå de seneste artikler direkte i din indbakke