Fakta - derfor får flere brystkræft

De seneste år er antallet af brystkræfttilfælde steget med flere hundrede om året. Det betyder, at der i 2012 var 4.910 danske kvinder, som fik konstateret sygdommen.

Fakta - derfor får flere brystkræft

Stigningen gennem de sidste par år skyldes det landsdækkende tilbud om mammografiscreening.

Antallet af brystkræft vil falde om nogen år

Man har med screeningerne fundet de fleste af de knuder, der findes i befolkningen i den aldersgruppe, som man screener (50 – 69-årige). Både dem, der ville være blevet opdaget uden screening og også dem, der ellers først ville være blevet opdaget nogle år senere. 

Derfor forventer Kræftens Bekæmpelse, at tallet inden for de kommende år dykker tilbage til omkring det gamle niveau fra før 2008; omkring 4.200 tilfælde af brystkræft årligt.

Læs også: Spis rigtig og forebyg kræft

Rammer kvinder over 50 år

Sygdommen rammer oftest kvinder over 50 år. Hvert år dør omkring 1.200 kvinder af brystkræft. Flere end 58.200 kvinder lever med sygdommen (2012-tal).

Flere overlever brystkræft

Chancen for at overleve brystkræft i Danmark er steget støt gennem de seneste 30 år. Ifølge de seneste offentliggjorte tal er flere end 8 ud af 10 kvinder i live fem år efter, at de har fået konstateret sygdommen. Fremskridt, der er et resultat af forskning. I 1947 var femårsoverlevelsen 47%, i dag er femårsoverlevelsen for kvinder omkring 83%.

Årsager til brystkræft

Årsagen til brystkræft er oftest ukendt, men en række faktorer øger risikoen for at udvikle brystkræft: arvelighed, kvindelige kønshormoner, alkohol, overvægt, hvornår man eventuelt føder, og hvornår man går i overgangsalder.

Læs også: Fakta og myter om brystkræftFå de seneste artikler direkte i din indbakke