Få tjek på foden

Kun 20 % af befolkningen har det man vil kalde for en normal fod.

Fakta om foden

Det er sjældent, vi kommer nogen steder, uden foden er involveret. Ikke mindre end 26 knogler, 32 led, 20 muskler og mere end 100 ledbånd, bidrager hver især til, at vi kan stå oprejst, holde balancen, afvikle et skridt, hoppe og løbe

Få har en normal fod

Prøv at tage et skridt uden sko i langsom bevægelse og mærk alle processer igennem fra hælens kontakt med gulvet, rullet over mellemfoden til stabiliseringen af balancen gennem tæerne og afsættet til næste skridt.

Ved hvert skridt er alle knogler, led, muskler og ledbånd på arbejde – og hvis blot et element er beskadiget eller i ubalance, kan det give smerter og påvirke resten af kroppen.

Faktisk har kun 20 procent af befolkningen det, man kalder en normal fod og en neutral fodstilling. Resten har i mindre eller svær grad forkerte fodstillinger, der kan medføre smerter i knæ, hofter og ryg. Heldigvis kan den slags skader og fejlstillinger afhjælpes ved træning og/eller specielle indlæg til skoene.

Læs mere: Sommersko der skader fødderne

Indlæg afhjælper forkert fodstilling

Det gælder både den kvarte million diabetespatienter, der supplerer hyppige konsultationer hos fodterapeuter med indlæg i skoene, og de tusindvis af motionsløbere, der har behov for at kende deres løbestil, så de kan købe løbesko, der afdæmper de hårde stød, hvert løbeskridt sender op gennem hele kroppen.

Har du en udfordring med dine fødder, har du smerter, er du i tvivl om dit fodtøj eller andet, kan du den 19. september få tjekket dine fødder, når De Statsautoriserede Fodterapeuter i Danmark holder Fodens Dag med fokus på fodsundheden ved en lang række arrangementer rundt om i landet. Det er ganske gratis.

Læs mere: Har jeg brug for et indlæg?

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke