FASTE ER VEJEN FREM

Forskerne bliver konstant overrasket over fastens betydning for menneskers sundhed. Ny forskning viser, at faste også har betydning for hjernens udvikling.

FASTE ER VEJEN FREM

En af de bedste gaver, du kan give din sunde og konstante udvikling af hjernen er perioder med faste og et lavt kalorieindtag.

”Vi har længe vidst, at faste var livsforlængende og blodnedsættende, ligesom det har stået klart, at faste reducerede risikoen for hjertekarsygdomme, diabetes 2 og de mest hyppige kræftformer. Nu står det også åbenbart, at faste har en afgørende betydning for hjernens udvikling, kreativitet og evne til at huske”, siger psykolog Helen Eriksen.

”Vil man give sin hjerne mulighed for at danne nye neurale netværk, er kroppens udskillelse af 'brain-derived neurotrophic factor' (BDNF) meget vigtig, forklarer hun og tilføjer:
"BDNF er et protein, der giver hjernen sin evne til at udvikle sig, danne nye nervebaner og neurale netværk. Det beskytter også eksisterende neuroner og er med til at danne nye synapser, som forbinder nerveceller og neuroner.”

Helen Eriksen gør samtidig opmærksom på, at det er forbindelsen mellem synapserne, der er vigtige for vores evne til at associere og tænke kreativt.

HJERNEN UDVIKLER SIGHelen Eriksen gør samtidig opmærksom på, at der er en række forhold, som er afgørende for, at kroppen udskiller proteinet BDNF.

”Du hjælper eksempelvis din krop med at udskille BDNF, når du opretholder fokuseret opmærksomhed på dét, du er i færd med, når du bliver intellektuelt udfordret og stimuleret, når du mediterer og holder dit kalorieindtag under det dagligt anbefalede”, fortæller Helen Eriksen.

For blot få år siden troede forskerne, at hjernens kapacitet var begrænset til de celler, vi er født med. At man havde en hjerne med et bestemt antal nervebaner, som forblev konstant livet igennem. I dag er der enighed om, at menneskets hjerne udvikler sig hele livet - hvis vi giver den mulighed for det.
Helen Eriksen gør opmærksom på, at hun som psykolog oplever, hvordan sammenhængen mellem faste og kognitiv udvikling hænger sammen.

”Faktisk skal der ikke mange dages faste til at give hjerne udviklende næring. Når vi faster, sker der dét, at kroppen efter bare tre dage har brugt leverens sukkerdepoter. Derfor går den i gang med at omdanne kroppens fedtdepoter til energi, mens den samtidig begynder at danne keton.”

Ketonen fungerer som et meget effektivt og udviklende brændstof for hjernen.

”Faste får på denne måde hjernen til at skifte fra at køre på glykose som brændstof til at køre på de kognitivt udviklende ketoner. Dermed reducerer kroppen samtidig sin afhængighed af sukkerdepoter, og vi behøver ikke længere forbruge aminosyrerne, som er vigtige i forhold til muskelopbygning og vedligeholdelse af muskelvæv”, forklarer Helen Eriksen.
Med den nyeste forskning bekræfter forskningen resultatet af en tysk undersøgelse fra 2009, hvor en gruppe ældre reducerede deres kalorieindtag med 30 pct. Konklusionen efter tre måneder var en markant forbedring af de ældres hukommelsesfunktioner. 

HELEN ERIKSEN

Cand. Psych. og foredragsholder. Senest har hun udgivet bogen "Giv mens du vokser - fra travlhed til trivsel."

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke