Flere babyer hos kiropraktor

Nybagte forældre og deres poder er blevet et almindeligt syn i venteværelserne hos en del af landets kiropraktorer. Der er begrænset dokumentation for effekten af behandlingen, men det håber Kristine Skogseid, der har mange småbørn på briksen, at gøre noget ved

Flere babyer hos kiropraktor

Tilde på tre måneder ligger på ryggen på briksen og pludrer veloplagt til kiropraktor Kristine Skogseid, der læner sig ind over hende og snakker roligt. Da de to har etableret en god kontakt, bliver den lilla bodystocking trukket varsomt over babyens hoved, og behandlingen kan gå i gang.

Med ganske små bevægelser arbejder Kristine Skogseids hænder sig fra bækkenet op ad ryggen på den nu maveliggende Tilde, som har øjenkontakt med sin mor, 24årige Lærke Edelgaard Winther, der sidder på hug ved siden af briksen og holder sin babys hænder i sine.

"Vi tog Tilde med herind til behandling første gang, da hun var halvanden måned. Hun trak tit benene op under sig, og maven var hård at føle på. Hun sov heller ikke ret godt, hun lå og småpeb i søvne og skulle op og trøstes med mellemrum," fortæller den psykologistuderende Lærke Edelgaard Winther om baggrunden for, at Tilde få behandlinger.

I første omgang var Tilde til zoneterapeut, der kunne konstatere, at den dengang kun tre uger gamle pige var skæv og trak sidelæns i en C-form. Desuden var hun ikke særlig smidig, og forældrene fik efter nogle behandlinger anbefalet at gå videre til kiropraktor.

"Det var ikke så svær en beslutning for mig at træffe. Jeg har selv gået til kiropraktor hele mit liv, og min søster havde været til behandling med sin lille - med godt resultat. Jeg vidste også, at behandlingen ikke kan sammenlignes med den behandling voksne får, når de er til kiropraktor, der bliver ikke rykket i de små på samme måde, så jeg ville gerne forsøge, om det kunne gøre noget godt for Tilde," siger Lærke Edelgaard Winther.

Læs mere: Kiropraktik kan give småbørn rolig søvn

Voldsom stigning

Et hurtigt stigende antal forældre betragter ligesom Tildes mor og far kiropraktik som en mulighed, der skal afsøges, når babyen græder meget eller på anden vis synes at mistrives, og lægen ikke kan hjælpe. Det kan man aflæse af tal fra Danske Regioner: I 2010 var næsten 12.000 børn under to år til behandling, mere end en fordobling i løbet af kun fire år – og et flertal af børnene, knap 7.000, var under et år. Tallet bliver ved at stige, viser de friske tal fra sidste år: Næsten 12.900 børn under to år var til kiropraktor i 2011, og de kom hver især til behandling et sted mellem tre og fire gange.

Et af de steder, hvor man er vant til at behandle de helt små, er hos den københavnske klinik Kiropraktik i Centrum, hvor Tilde nu begynder at protestere over at ligge på maven. Hun får tøjet på igen, for hun skal ikke have en egentlig behandling i dag, hun og hendes mor er her for at agere modeller for SUNDHED – det nye helsemagasin. Når hun får behandling, varer den ganske få minutter, men hun plejer at nå at skrige:

"Første gang vi var her, påvirkede det mig meget. Jeg svedte helt vildt. Heldigvis var min kæreste med, så vi kunne bekræfte hinanden i, at det var det rigtige, vi gjorde," siger Lærke Edelgaard Winther, der har været til kiropraktor med Tilde nu tre gange og oplever, at det har gjort en positiv forskel, sammen med de øvelser, hun er blevet instrueret i at gøre med den lille derhjemme. Pigen sover bedre og er blevet smidigere.

Sund skepsis

Den type historier kan kiropraktor Kristine Skogseid fortælle ikke så få af, selv om hun først blev uddannet sidste år. For siden har hun været ansat på klinikken, hvor hun har mange af de helt små patienter, som hun har forkærlighed for. En af de første, hun behandlede, var den gennem fem måneder grædende baby Caspian, der allerede på vej hjem fra behandlingen forvandlede sig til et gladere barn for øjnene af forældrene og smilede til dem for første gang:

"De ringede til mig og var så glade. Det er klart, når resultatet var så markant – det ændrede livet i den lille, nystartede familie. Men forældre, der kommer her, kan sagtens være skeptiske eller nervøse som udgangspunkt. De vil se, at det virker, før de tror på det, og nogle har svært ved, at deres barn græder under behandlingen. Jeg mener ikke, det skyldes, at det gør ondt, for det er ganske små bevægelser, indenfor leddenes naturlige bevægelsesmønstre, men børnene oplever helt sikkert en form for ubehag ved det, også fordi de holdes i et fast greb under behandlingen," siger Kristine Skogseid, der bruger meget tid på at informere forældrene, før en behandling går i gang.

Læs mere: Ny dokumentation for kiropraktorers kolikbehandling

Forskningsdrøm

En del forældre kommer med kolikbørn, men der er – som Sundhedsstyrelsen formulerer det – meget begrænset videnskabelig dokumentation om kiropraktisk behandling af spædbørn med kolik, og det er uafklaret om det har gavnlig effekt, ligesom eventuelle uønskede effekter ikke er tilstrækkeligt belyst.

Kristine Skogseid vil gerne være i stand til at dokumentere effekten af behandlingen af helt små børn i det hele taget og er derfor i den indledende fase med at stable et forskningsprojekt på benene. Drømmen er at få lov at undersøge - og siden følge - 1.000 nyfødte børn for at spotte problemer med bevægeapparatet omgående.

Problemer, der kan være opstået, fordi barnet har ligget på en speciel måde i livmoderen eller som følge af de belastninger, barnet udsættes for på vej ud gennem den trange fødselskanal. For nogle børn kan det betyde skæve belastninger på leddene i rygsøjlen.

"Belastningerne kan også opstå ved de kraftige tryk, som barnet bliver udsat for ved fødslen. Når vi spørger ind til fødsels- og graviditetshistorier, når forældre kommer med små børn, viser det sig meget ofte, at der har været komplikationer – eksempelvis at barnet har stået længe fast i bækkenet, eller at fødslen var meget langvarig. Det er nogle af de faktorer, der kan belaste barnets rygsøjle og kranie," fortæller Kristine Skogseid.

Hun understreger, at det ikke er ensbetydende med efterfølgende problemer med bevægeapparatet, men hun er ikke i tvivl om, at det giver en øget risiko, ligesom ved sædefødsel, hurtig fødsel eller kejsersnit. Børn med høj fødselsvægt og 'stjernekiggere' har også øget risiko, foruden børn, der tages med kop eller får nakken vredet under fødslen. Hvor øget risikoen er, og hvor meget man kan hjælpe de små med en indsats lige efter fødslen, håber Kristine Skogseid at blive meget klogere på i forbindelse med forskningsprojektet.

"Den yngste, jeg indtil videre har haft i hænderne herinde på klinikken, var seks dage gammel. Men jeg tror på, at vi kunne gøre en stor forskel, hvis der blev indført en hurtig undersøgelse af hele bevægeapparatet, lige efter fødslen - i forlængelse af de andre rutineundersøgelser, man allerede har af nyfødte børn i dag."

SMÅ BEVÆGELSER TIL SMÅ MENNESKEr

Kiropraktorer forebygger og behandler såkaldte biomekaniske funktionsforstyrrelser og de smerter, de kan give i bevægeapparatet. Når spædbørn og småbørn behandles, er formålet som ved behandlingen af voksne at genoprette normal bevægelse i ryg og nakke. Men til forskel fra behandlingen af voksne, bruges der ikke greb, som kortvarigt får leddet til at overskride sine naturlige bevægelighedsgrænser – hos de små bevæges leddene kun indenfor bevægelighedsgrænsen, og trykkene er langt blidere.

 

Skæv start

Komplikationer i forbindelse med graviditet og fødsel kan medføre problemer med bevægeapparatet hos det nyfødte barn, som eventuelt kan aflæses i, at barnet græder meget – kolikbarn – at det trækker meget til den ene side i en C-stilling/banan, har skævt eller fladt baghoved, foretrækker at kigge til/ligge på den ene side, har dårligt søvnmønster, eller trækker i flitsbue, når det ligger på ryggen.

 

Kilde: Kiropraktik i Centrum

 

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke