Flere vil føde hjemme

Antallet af hjemmefødsler er steget markant i de seneste år. Specielt i Region Sjælland, hvor kvinderne tilbydes at føde med en jordemoder, de kender godt i forvejen, vælger mange at blive mor i egen stue

Flere vil føde hjemme

"Hvordan tør I?!" Det var den typiske reaktion, da Kicki Young og Adam Røhmann-Tofting fortalte venner og familie, at de havde besluttet sig for, at deres første barn skulle fødes hjemme i stuen i deres lejlighed i Slagelse.

"Mange mente, at vi burde overveje det en ekstra gang. De syntes, der var for langt til sygehuset, hvis der skete noget undervejs i fødslen," fortæller den 20-årige studerende Kicki Young, som siden er blevet mor til lille Silke og varmt anbefaler hjemmefødsel.

"Det var rigtig godt, at vi ikke skulle til at køre nogen steder hen, da veerne gik i gang. I stedet kunne vi koncentrere os om det, der snart skulle ske, tænde stearinlys og sætte rolig musik på."

Oprindeligt havde parret ellers ingen overvejelser i den retning. De regnede med, at barnet skulle til verden på Holbæk Sygehus, som ligger cirka tre kvarters kørsel fra deres lejlighed. Men et par måneder før nedkomsten kom de tilfældigt i kontakt med to jordemødre under et kulturnat arrangement i Slagelse:

"De stod med et oppusteligt badekar og fortalte om hjemmefødsler, og da de fik øje på min mave, spurgte de, om det ikke var noget for os. I første omgang sagde vi nej, for vi vidste ikke rigtig noget om det. Men vi tog imod et tilbud om at få et uforpligtende besøg herhjemme for at høre mere - og så endte vi med at sige ja tak," siger Kicki Young.

Læs mere: Stop nu de negative forældrehistorier 

Flere føder hjemme

Det samme gør stadig flere gravide. I både 2010 og 2011 steg antallet af hjemmefødsler med markante 20 procent på landsplan, viser tal fra Sundhedsstyrelsen.

Især er der gang i hjemmefødslerne i Region Sjælland, hvor den lille familie bor. Her tegner man sig årligt for omkring en tredjedel af alle hjemmefødslerne, for her har vordende forældre mulighed for at få dækket alle udgifter til fødsel i hjemmet med en privat jordemoder, som de lærer at kender godt forinden.

En af de jordemødre, der er tilknyttet regionens ordning, er Susanne Warming. Hun har arbejdet i hjemmefødselsordningen siden 2004 og blandt mange andre hjulpet Silke til verden. Jordemoderen har tidligere arbejdet på traditionelle fødeafdelinger, så hun har noget at sammenligne med, også privat – hun har selv født sit ældste barn på hospital og det yngste derhjemme:

"Det er klart at foretrække at føde i kendte og rolige omgivelser med en jordemoder, du kender godt i forvejen. Jeg er sikker på, at stadig flere kvinder vil vælge den mulighed, for udviklingen går i retning af større og større fødeafdelinger. Det betyder, at flere får langt længere transporttid, og at der bliver flere forstyrrelser og travlhed på afdelingerne."

Susanne Warming kan opliste mange andre fordele ved at holde sig til sin base, når familie forøges. En af dem er, at livmoderen arbejder mere effektivt i vante omgivelser:

"Når livmoderen skal trække sig sammen, skal den bruge hormonet oxytocin, som bedst frigives, hvis kvinden er tryg. Det er smart fra naturens side, for på den måde kan fødslen udskydes, til man er i sikre omgivelser - men det betyder også, at fødselen kan gå i stå, når man kommer i et nyt og fremmed miljø, med mange mennesker og måske også jordemoderskift undervejs."

Mange jordemoderbesøg i hjemmet før fødsel

Det er ikke kun udsigten til at undgå hospitalet, der får de gravide til at vælge hjemmefødsel. Med jordemoderordningen i Region Sjælland får kvinderne i alt syv-ti besøg i hjemmet før og efter fødslen:

"Vi jordemødre arbejder sammen to og to, og kvinden lærer os begge at kende undervejs i graviditeten og ved, at hun kommer til at føde med den ene af os. Vi bruger meget tid på at besøge kvinderne inden fødslen og snakke tingene igennem, så vi ved, hvilke ønsker den enkelte kvinde har. Det er med til at sikre gode fødselsforløb," siger Susanne Warming.

Da Kicki Young og hendes kæreste besluttede sig for hjemmefødsel, spillede det også ind, at de slap for transporten til hospitalet – især fordi de kunne forudse, at de skulle køre den lange tur adskillige gange, fordi de som førstegangsforældre ville have svært ved at vurdere, hvornår fødslen var i gang for alvor.

Men inden beslutningen blev endelig truffet, var det især sikkerheden, der lå det unge par på sinde:

"Til at begynde med var vi optaget af, at der var langt til hospitalet i Holbæk, hvis der skulle ske noget – præcis som vores venner og familie, da de hørte om vores beslutning første gang. Men vi fik forklaret af jordemødrene, at de tidligt i en fødsel kan se, hvis noget ikke går efter planen. Derfor ville der være god tid til at komme på hospitalet, hvis det blev nødvendigt. Da vi havde fået talt om det, følte vi os trygge," siger Kicki Young.

Læs mere: Kendt jordemoder giver større tryghed under fødsel

Fødsel i stuen

Hun fik som forventet svært ved at vurdere, hvor fremskreden fødslen var, så Susanne Warming var på besøg tre gange i rap for at vurdere situationen. Tredje gang blev hun, og hun var så meget til stede, som parret ønskede:

"På et tidspunkt lagde vi os lidt ind i soveværelset, og hun tilbød at sidde derinde sammen med os, eller sætte sig i stuen. Det var os, der bestemte. Hun var der for os, når vi ønskede det, og det var rigtig rart. Selv om jeg havde veer i mange timer, følte jeg mig ikke utryg undervejs. Da jeg ramte 'muren' og ikke syntes, at jeg kunne mere, var Susanne god til at forsikre mig om, at jeg sagtens kunne klare det ."

Kl. 7.57 blev Silke - 51 cm og 3700 gram – presset ud i det lejede fødekar, der var pustet op midt i stuen, efter en hel nat med veer:

"Hvis jeg havde født på hospitalet, havde jeg ikke fået lov at blive i vandet under selve fødslen, men det valgte jeg at gøre derhjemme. Jeg fik Silke op i armene, mens jeg stadig sad i vandet, der blev lagt et varmt håndklæde om hende, og efter få minutter suttede hun. Så det gik rigtig fint alt sammen," fortæller Kicki Young, mens Silke med tiltagende lyd lægger an til at kræve sin mors udelte opmærksomhed.

Fars naturlige rolle

Når fødselen forgår på hjemmebane, er det ikke kun mor og barn, der har fordele af det, er Susanne Warmings erfaring. Mændene har ofte lettere ved at finde en naturlig rolle:

"På hospitalet kan nogle mænd føle sig lidt kejtede og til overs. Når man er på deres hjemmebane, er det noget andet – de ved, hvor tingene er, og kan nemt hjælpe med praktiske opgaver undervejs."

Præcis den oplevelse havde parret i Slagelse, fortæller Kicki Young:

"Der var mere brug for Adam herhjemme, end der ville have været på et hospital. Han kogte blandt andet ingefær, så afkoget kunne bruges til varme klude som smertelindring, og han var meget nærværende og hjalp under hele fødslen."

Aftal besøgstider med familien

En af de ulemper, der ofte nævnes i forbindelse med hjemmefødsler er, at det kan være svært for forældrene at få fred til at koncentrere sig om den nyfødte, fordi der ikke af afgrænsede besøgstider. Det har dog ikke været et problem for Silkes forældre:

"Vi var blevet anbefalet at tale med familie og venner på forhånd og sætte grænser for besøg, indtil der var faldet ro på. Vores forældre var de eneste, der fik lov at komme på helt korte besøg med mad til os, men ellers var de første dage meget stille. Vi har ikke haft flere gæster eller længere besøg, end hvis vi havde været på en barselsgang," siger Kicki Young, der i det hele taget kun har positivt at sige om det at føde hjemme og giver det den ultimative anbefaling:

"Hvis vi skal have et barn mere, skal det også fødes hjemme."

Læs mere: Er du en god barselsgæst?

fakta om HJEMMEFØDSLER

Som udgangspunkt har alle kvinder ret til at føde hjemme, hvis kvinden er rask, har en normal graviditet og ikke venter mere end ét barn.

 

Tilbuddet om hjemmefødsel er ikke ens i alle regioner. Flest – over seks procent – vælger hjemmefødsel i Region Sjælland, hvor de vordende forældre gratis får op til ti besøg i hjemmet af jordemødre, som har specialiseret sig i hjemmefødsler.

 

Sidste år blev 841 børn født i danske hjem, og selv om det kun svarer til 1,4 procent af årgangen, er der tale om en stigning på tyve procent i forhold til 2010 - som igen lå tyve procent over antallet året forinden.

 

Der fødes flere børn i danske end i svenske og norske hjem, men der er lang vej til hollandske tilstande, hvor 30 procent fødes i hjemmene.

 

Hjemmefødsler undersøges

En undersøgelse af over en halv million hollandske hjemmefødsler viser ingen øget risiko for mor eller barn - fødselshjælpen er dog anderledes organiseret i Holland end i det øvrige Europa.

 

Det findes ingen tilsvarende undersøgelser herhjemme, men en eventuel risiko vil blive afklaret i en stor undersøgelse, som er sat i gang i Norden.

 

Kilde: Jordemoderforeningen, Sundhedsstyrelsen og Hjemmefødselsordningen Region Sjælland.

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke