Født med høretab

Mette Bau har taget forældrebrillerne på og skreven den bog, hun selv manglede, da hun fødte et barn, der blev konstateret døv.

Døvfødt barn

Sorg, krise, tabutanker, svære relationer, viden, netværk, institutionsvalg, sproglig udvikling, det at være en god rollemodel, blive en del af systemet og gå fra krise til livsvilkår, er bare nogle af de mange udfordringer forældrene skal forholde sig til, når deres barn får konstateret høretab. 

 ”Vi kan alle sammen forholde os til ordene sorg og krise og svære følelser. Men omgivelserne har ofte svært ved at være der på den måde forældre har brug for. Derfor sætter jeg fokus på nogle emner, der hidtil ikke tidligere har været skrevet så detaljeret om,” fortæller Mette Bau, der er journalist og mor til tre børn.

Læs mere: Nu kan vi bedre måle børns smerter i ryg og nakke

Fik datter der var døv

I 2006 fik Mette Bau sit andet barn. Der var udsigt til lykke og lyserøde skyer, men da datteren Lova var ti dage gammel, blev hun konstateret døv.
”Vi gik i chok – intet mindre. Jeg panikkede fuldstændig. Hvad betød det for hende og for os? Ville hun aldrig høre vores stemmer og var hendes vej nu igennem specialsystemet? Var der nogle behandlingsmuligheder? Ville andre acceptere hende? Hvordan var jeg den bedste mor nu?,” fortæller Mette Bau, der på mange måder væltede følelsesmæssigt efter beskeden.

Operationen der gav hørelsen tilbage

Lova blev opereret med de avancerede høreapparater cochlear-implantater, da hun var 11 måneder gammel, og familien tog nogle nye valg.
”Vi kiggede væk fra Skandinavien og kunne se, at børn med cochlear-implantater ikke klarede sig lige så godt talesprogligt i Danmark som i for eksempel Australien og England. Vi følte os nødsaget til at kæmpe for nogle nye muligheder, hvis vi ville have Lova så langt som muligt,” fortæller Mette Bau. I dag går Lova i anden klasse på en privatskole og lever et liv helt som sine normalthørende kammerater. Hun hører og taler fint.

SÅDAN HÅNDTERER DU RELATIONER OG SVÆRE FØLELSER

  • Acceptér de mindre flatterende følelser som jalousi og misundelse – de er naturlige. 
  • Ræk ud efter dem i din omgangskreds, som du mærker er gode for dig, og sæt eventuelt mennesker på pause i en kort periode, hvis du føler, at det bliver for svær en relation.
  • Lad være at tage følelsen af ensomhed bogstaveligt. Den er typisk forårsaget af, at du står i en anderledes situation og i en periode føler dig alene med dine tanker. 
  • Brug tid på at tale med din partner. Parforholdet ER udsat. 
  • Brug bedsteforældre og venner til at sikre andre søskende opmærksomhed i den svære tid. Det letter den dårlige samvittighed.

Fuldstændig som de andre børn

”Lova gør fuldstændig det samme som andre hørende børn i dag, og de steder hvor hun hører dårligere, tackler hun det i stedet for at flygte fra det,” fortæller Mette Bau, der meget tidligt reflekterede over, hvordan hun skulle være mor til et barn med udfordringer. Nogle af nøgleordene var at sætte forventningerne højt, tro på barnet, droppe overbeskyttelsen og ikke sætte begrænsninger på forhånd.
”Mine refleksioner og kampe har betydet alt for Lovas udvikling, og det er noget af det, jeg giver videre i bogen. Bogen er på ingen måde en opskrift. Den er ment som inspiration til refleksion,” fortæller Mette Bau

Læs mere: Mange børn udvikler stress

Vil gerne hjælpe andre

”Bogen tager udgangspunkt i vores egen historie, og den giver konkret viden og tanker til refleksion; hvad skal man tage af valg for sit barn, og hvor meget skal man kæmpe for det? Hvordan kan man få de pårørende til at forstå én bedre? Hvor langt kan et barn med et høretab nå? Hvorfor skal man arbejde med sig selv? Hvilken viden skal man forholde sig til og hvorfor? Og hvordan er man en god rollemodel for et barn med udfordringer?,” fortæller Mette Bau, der lægger stor vægt på at give forældre inspiration men også mod til at handle.
”Det er hårdt at blive en del af systemet. Ofte er der modsatrettet viden. Og det tror jeg gælder indenfor mange områder. Som forældre skal man være kritiske og overveje sine valg, når ens barn har udfordringer.

om bogen

Mette Bau tager læseren med igennem de emner, der presser sig på, når livet vender på hovedet, og der er noget galt med drømmebarnet. I dette tilfælde et høretab. Emnerne spænder over sorg og krise, udfordrende relationer og forbudte følelser, institutionsvalg, barnets udvikling, netværk og viden, det at blive rollemodel for et barn med udfordringer og det at være en del af systemet. Bogen tager udgangspunkt i Mettes egne oplevelser og er suppleret med relevante fagpersoners perspektiver. I bogen er der adgang til seks videoer. Bogen er støttet af Oticon Fonden og koster 349 kroner.
Bogen har sit eget website med masser af gratis information om børn og høretab. Her kan du også købe bogen www.taltilmignu.dk

Læs mere: 6 skridt til en bedre hørelseFå de seneste artikler direkte i din indbakke