Forældre får adgang til barnets journal

Som de første i landet får forældre på Frederiksberg nu mulighed for at følge med i deres barns journal hos tandlægen

Forældre får adgang til barnets journal

Som de første i landet får forældre på Frederiksberg nu mulighed for at følge med i deres barns journal. Frederiksberg Kommunes Tandpleje lancerede 16. august en ny selvbetjeningsløsning på nettet, som giver forældre adgang til både den originale version af barnets journal og en 'oversat' udgave, som er forståelig for lægfolk.

Det almindelige journalsystem, som tandplejen benytter, er blevet udbygget med et modul, der erstatter faglige termer med begreber, som forældrene er fortrolige med. Når tandlægerne eksempelvis skriver '1,8 ml. cit.oct.ma.' i barnets journal, er systemet kodet til automatisk at skrive 'lokalbedøvelse' i den oversatte udgave. Og i det øjeblik en journal er blevet opdateret, modtager forældrene besked pr. mail eller sms om, at der nu er nye oplysninger at læse i deres barns journal.

Læs mere: For meget tandpasta på børnenes tandbørster 

Fuld åbenhed

Initiativtageren til projektet er overtandlæge i Frederiksberg Kommunes Tandpleje Lene Esmark, der længe har ønsket at skabe fuldstændig åbenhed omkring tandplejens journaler. Ingen forældre skal føle, at tandlægerne 'skjuler noget', og med den oversatte journal og den øgede brugervenlighed, der gør det muligt at bestille tid hos tandplejen hjemmefra om aftenen, kommer tandplejen forældrene i møde og skaber grundlag for et godt samarbejde, siger Lene Esmark.

I selvbetjeningssystemet kan forældrene i øvrigt booke tider, ajourføre helbredsoplysninger og læse nyheder fra tandlægen. Det har frigivet mange ressourcer, som før har været brugt på administration i tandplejen. Selvbetjeningssystemet er udviklet med økonomisk støtte på 1 mio. kr. fra Finansministeriets ABT-fond, og to af tandplejens it-kyndige tandplejere har gennem halvandet år viet en stor del af deres arbejdstid til at optimere systemet.

Heldigvis er systemet blevet godt modtaget. Tandplejen har fået mange begejstrede tilbagemeldinger fra forældrene på Frederiksberg. Og nyheden om selvbetjeningssystemet har allerede bredt sig til andre danske kommuner, der ønsker et tilsvarende system.

Læs mere: Danske børn har den bedste tandsundhedFå de seneste artikler direkte i din indbakke