Forældres død øger børns risiko for depression

Forældres død øger børns risiko for depression

Børn, som mister en forælder, har større risiko for at udvikle depression senere i livet, viser en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse.

17.000 danske børn under 18 år har oplevet at miste en eller begge forældre på grund af selvmord, ulykker, kræft eller anden sygdom.

At miste en forælder som barn

"At miste sin mor eller far i barndommen betragtes som en af de mest stressende og byrdefulde livsbegivenheder, et menneske kan opleve. Konsekvenserne afhænger naturligvis af flere forskellige omstændigheder, for eksempel barnets genetiske dispositioner, tilknytningen til forældrene og hvilken støtte barnet får fra andre voksne til at komme igennem sorgen," siger ph.d.-studerende Charlotte Appel fra Center for Kræftforskning i Kræftens Bekæmpelse.

Læs mere: Børn som pårørende

Øget risiko for depression

Undersøgelsen viser også, at jo yngre børnene er, jo mere følsomme er de overfor tabet af en forælder.

Små børn er som regel mest afhængige af forældrene og er derfor meget sårbare overfor deres død, men selv unge op til 24 år har en øget risiko for depression, viser undersøgelsen.

Ligeledes har børn og unge, hvis forældre har begået selvmord, en højere risiko for depression, end hvis forældrene er døde af andre årsager som eksempelvis kræft.

Læs mere: For lidt søvn kan give unge depression


 Få de seneste artikler direkte i din indbakke