Forebyggende brystoperation redder liv

Amerikanske forskere har foretaget en undersøgelse blandt 390 kvinder med BRCA-mutationen, som var ramt af brystkræft. Undersøgelsen viser, at livet blev forlænget markant hos de kvinder, der fik fjernet begge bryster

Forebyggende brystoperation redder liv

Den amerikanske skuespiller Angelie Jolie vakte opsigt, da hun i maj sidste år i et læserbrev i New York Times fortalte, at hun havde fået fjernet begge sine bryster for at undgå at få brystkræft.

BRCA genmutation

Hun forklarede, at hun er bærer af en bestemt genfejl, en såkaldt BRCA-mutation, som betyder, at hun har en stærkt forhøjet risiko for både brystkræft og æggestokkræft.

Angelina Jolie var stadig rask, da hun fik fjernet sine bryster, men nu har amerikanske forskere foretaget en undersøgelse blandt 390 kvinder med BRCA-mutationen, som var ramt af brystkræft.

Undersøgelsen viser, at livet blev forlænget markant hos de kvinder, der fik fjernet begge bryster, selv om der 'kun' var kræft i det ene.

Læs mere: Fakta - derfor får flere brystkræft

Bedst af fjerne begge bryst

Kvinder, der fik fjernet begge bryster med det samme, havde således 48 procent større chance for at overleve deres brystkræft over en 20-årig periode, i forhold til kvinder, der kun fik fjernet det ene bryst, viser undersøgelsen, der er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift British Medical Journal.

Det er en stor og svær beslutning at få fjernet raske bryster, men undersøgelsen viser, at det kan forlænge livet hos kvinder med BRCA-mutationen.

Artiklen er bragt i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse, der arbejder med en vision om et liv uden kræft - at færre får kræft, at flere overlever kræft, et bedre liv efter kræft.

Læs også mere om kræft, forebyggelse og forskning på Cancer.dk

Læs mere: Største gennembrud i behandling af en fremskreden brystkræftFå de seneste artikler direkte i din indbakke