Forgiftning af småbørn: Nej tak!

Der er en del ting i omgivelserne, som dit barn kan blive forgiftet af. Men med lidt omtanke kan du næsten altid undgå, at dit barn kommer uheldigt af sted

Forgiftning af småbørn: Nej tak!

De mest almindelige årsager til forgiftninger hos børn er lægemidler, kemikalier, tobak, svampe, planter og insektstik.

Lær barnet at spørge først

Når du sørger for, at dit barn ikke kan komme i kontakt med askebægre med tobaksrester, og du låser al medicin inde i et skab, så er du godt på vej. Mors jernpiller er eksempelvis ret giftige, og hvis dit barn godt kan lide vitaminpillerne, er det om at være på vagt, for de er ikke bolsjer.

Svampe og planter i naturen findes jo, hvor de er. Så når I er sammen ude i naturen, er du selvfølgelig opmærksom på, hvad dit barn gerne vil eksperimentere med – og prøvesmage.

Og det er rigtig godt, at du lærer barnet, at det ikke må spise noget, før det har spurgt dig først. Det er også en god ide, at du gennemgår de områder, hvor dit barn færdes, så du sikrer dig, at der ikke er giftige planter, som det nemt vil komme i kontakt med.

Læs mere: Holder du ungerne væk fra giftige ting?

Husk rygevæskerne

I jeres hjem er der også god grund til at gennemgå, hvor I har ting, som jeres barn ikke må spise eller drikke af.

Alle midler, du bruger i husholdningen såsom WC-rens, vaskepulver eller tabletter til opvaskemaskinen, er nogle af de værste syndere. Men lampeolie, skocreme og midler, du bruger til at fjerne pletter med, kan også være noget, dit barn måske vil forsøge sig med.

Sidste skud på stammen er rygevæske til e-cigaretter. Selv om beholderne er små, indeholder de ofte så store mængder af nikotin, at især mindre børn har risiko for alvorlig forgiftning og i værste fald vil dø, hvis de indtager den samlede mængde.

40 – 60 mg nikotin i ren form er dødelig dosis for en voksen, og da koncentrationen af nikotin i mange rygevæsker angiveligt ligger på 16 til 30 mg pr. ml, skal der indtages ganske lidt væske til at give en alvorlig forgiftning – både hos børn og voksne.

Hos småbørn ses forgiftningssymptomer ved indtagelse på 1 til 2 mg nikotin.

sÅDAN BESKYTTER DU DIT BARN MOD FORGIFTNING

  • Gennemgå jeres hjem og omgivelserne omhyggeligt for giftige ting, som dit barn kan komme til at spise eller drikke i et ubevogtet øjeblik
  • Et aflåst skab til medicin og særligt farlige ting er en god investering
  • Lær dit barn at det ikke må spise fremmede ting, før det har bedt dig om lov
  • Tag højde for at små børn ikke altid er rationelle fornuftsvæsener – men er styret af deres nysgerrighed

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke