Hvad er forskellen på grå stær og grøn stær?

Vi har alle hørt om Grå stær og Grøn stær, men hvad er det egentlig og er der forskel? Vi giver dig en hurtig guide over symptomerne og behandlingsmulighederne.

forskellen på grå stær og grøn stær

Grå stær rammer øjets linse, altså fortil i øjet og grøn stær rammer øjets synsnerve, altså bagtil i øjet. Grå stær kommer med alderen og sker gradvis, mens grøn stær ikke giver symptomer før sygdommen er fremskredet.

Læs også: Pas godt på dit syn-det skal holde hele livet

Grå stær

grå stær øjensygdom

Grå stær er en aldringsproces, som gradvist gør øjets linse stadig mere uklar.

Symptomer på grå stær

Symptomerne er tydelige: Avisen bliver stadig sværere at læse trods god brille. Der optræder dobbeltsyn på det ramte øje og om natten kraftig blænding fra de modkørende bilers lygter. Grå stær rammer i overvejende grad ældre fra cirka 60 års alderen og frem.

Læs også: Grønt er godt for øjnene

Forebyggelse og behandling

Grå stær kan ikke forebygges, men den uklare linse kan fjernes operativt og udskiftes med en kunstig. Det sker i lokalbedøvelse og er overstået på 15 til 20 minutter. Allerede samme dag kan de fleste patienter se klart igen, men læsebriller vil være påkrævet resten af livet.

Hvornår skal man lade sig operere? Ikke før man føler sig ret stærkt generet.

Grøn stær

grøn stær øjensygdom

Grøn stær skyldes en ubalance i forholdet mellem den øjenvæske, der dannes i øjet og den væske, som forlader øjet. Herved opstår der en trykforandring, som ødelægger de nervebaner i nethinden, der går til synsnerven, som videresender det elektriske signal fra synscellerne til synscentret bagest i hjernen. De ødelagte nervetråde medfører en udhuling af synsnervens udgang.

Symptomer på grøn stær

Kun øjenlægen kan konstatere ubalancerne med sit udstyr. Resultatet er, at synsfeltet bliver stadig mere indskrænket for til sidst at ende som kikkertsyn, hvilket patienten oplever ved, at man falder over stole, møbler og kantsten.

Grøn stær giver ikke patienten symptomer, før sygdommen er langt fremskreden, hvor rigtigt mange nervetråde er ødelagt. De kan ikke repareres. Tabt syn kan ikke generhverves.

Forebyggelse og helbredelse

Grøn stær kan hverken forebygges eller helbredes. Men den kan stoppes således, at synet kan bevares, som det var, da behandlingen af grøn stær blev påbegyndt.

Behandlingen består i langt de fleste tilfælde af øjendrypning flere gange om dagen. Det er træls, men alternativet er blindhed.

Grøn stær er udtalt arvelig. Har man derfor grøn stær i familien, må det absolut tilrådes fra 40-års alderen at lade sig regelmæssigt undersøge af øjenlæge således, at behandling kan påbegyndes rettidigt til bevarelse af synet.

Vidste du at…

  • Cirka 50.000 øjne opereres for grå stær årligt i Danmark
  • Omkring en procent af grå stær operationer fører til komplikationer, fordi anden øjensygdom er involveret
  • Efter grå stær operation skal badning i bassin og brug af øjensminke undgås i en til to uger

 

  • Cirka 40.000 er ramt af grøn stær, og lige så mange er ramt uden, at de ved det
  • I særlige tilfælde kan grøn stær behandles kirurgisk ved at åbne eller udvide afløbet fra øjet, men organismen søger hele tiden at reparere disse indgreb ved at danne arvæv. Det fører til ny operation

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke