Forskere efterlyser mere sex i sundhedsvæsenet

Et velfungerende sexliv hjælper til at holde dig sund og rask. Og det kan bidrage til, at du hurtigere kommer igennem en sygdom. Derfor er der god grund til, at sundhedssektoren bliver bedre til at inddrage seksualitet i forebyggelse og behandling af sygdomme, lyder konklusionen i en ny rapport

Forskere efterlyser mere sex i sundhedsvæsenet

Ni ud af ti voksne regner deres sexliv for en central del af deres trivsel. Alene af den grund er der god grund til, at sundhedsvæsenet i højere grad inddrager seksualitet, når man forebygger og behandler danskernes lidelser, lyder anbefalingen i en ny rapport fra Vidensråd for Forebyggelse. Traditionelt set har sundhedssektoren nemlig ikke haft for vane at se vores seksualitet som andet end et krydderi på tilværelsen, der hører privatlivet til. Seksualitet er med andre ord et underprioriteret emne, hvor både patient og sundhedspersonale undgår at tale om det, lyder det fra forskerne bag undersøgelsen 'Seksualitet og Sundhed', som for nylig er offentliggjort.

Kun fokus på seksuelle problemer

"Sundhedsvæsenet fokuserer næsten udelukkende på seksuelle problemer, som for eksempel kønssygdomme eller uønsket graviditet. Men det er vigtigt at tale om problemerne, før de opstår og italesætte emnet, så vi på den måde kan bidrage til, at folk får sundere og mere trivselsprægede liv. Et velfungerende sexliv kan medvirke til, at man hurtigere kommer igennem et sygdomsforløb eller fungere som en slags 'helle', som giver ekstra livsmod," siger formanden for arbejdsgruppen bag rapporten, overlæge ved Statens Serum Institut og professor i seksuel sundhedsepidemiologi ved Aalborg Universitet, Morten Frisch.

For at komme problemet til livs foreslår Vidensrådet for Forebyggelse blandt andet, at læger og sygeplejersker bliver bedre til at tale med patienterne, og at patientorganisationerne følger i samme spor med mere og bedre oplysningsmaterialer.

"90 procent af danskerne synes, det er vigtigt at have et godt sexliv, men det bliver ikke afspejlet i den information, de får på nuværende tidspunkt. Det er noget, som bør have en plads i behandlerens bevidsthed, som svarer mere til, hvor meget det fylder hos patienten," siger overlæge og professor Morten Frisch.

Læs mere: Tag din sexlyst alvorligt

Syg af at undvære sex

Både patientorganisationer og sundhedspersonale erkender, at der plads til forbedringer. For selv om man er professionel, er der også emner, som for eksempel folks sexliv, der kan være vanskelige at berøre.

"Vi har alle sammen nogle tabuer, som er lidt svære at tale om. Det gælder også for læger. Derfor kræver det en konstant ekstra indsats af os at signalere, at det er ok at tale om det og spørge ind, hvor det er relevant, for eksempel hvis folk tager noget medicin, som kan risikere at have indflydelse på seksualfunktionen," siger Formanden for Praktiserende Lægers Organisation, Henrik Dibbern.

Han bakker op om, at informationen fra diverse patientorganisationer trænger til et eftersyn. Noget kunne nemlig tyde på, at der er et reelt behov. På Gigtforeningens hjemmeside kan man for eksempel læse, at man ikke skal forvente, at 'læger, sygeplejersker, fysioterapeuter eller andre behandlere har parate svar til alle dine spørgsmål om sex og samliv'. Samtidig erkender Kræftens Bekæmpelse, at der også er plads til forbedringer:

"Vi ved jo, at kræftpatienter har seksuelle problemer, men tager alligevel sjældent emnet op. Derfor vil jeg sige til min organisation, at her er noget, vi kan gøre bedre," sagde Bo Andreasen Rix, der er Chef ved Patientstøtte og Lokal Indsats hos Kræftens Bekæmpelse, ved offentliggørelsen af rapporten.

Læs mere: Tal med din læge om sex 

Risikerer forværret sygdom

For hvad kan der egentlig ske, hvis ikke man får den rette vejledning, når der er problemer hjemme under dynen? Konsekvensen er ifølge forskerne bag rapporten, at seksuelt besvær, som for eksempel rejsningsproblemer eller manglende lyst, kan mindske behandlingsmotivationen, så man bliver endnu mere syg. "Patienter, som for eksempel tager blodtryksmedicin, medicin mod sukkersyge eller depression, kan opleve problemer med deres seksualitet på grund af medicinen. Og hvis ikke de føler, de kan tale med deres læge om det, begynder de måske selv at regulere den, fordi de ikke kan holde ud ikke at have sex. Det kan i sidste ende betyde en øget sygelighed eller dødelighed. For selv om man er deprimeret eller har forhøjet blodtryk, har man jo stadig lyst til at være intim sammen med sin kæreste, selv om man måske ikke magter det fysisk," siger overlæge og professor i seksuel sundhedsepidemiologi ved Aalborg Universitet, Morten Frisch, som er formand for arbejdsgruppen bag rapporten

Læs mere: Hvorfor udvikler mænd impotens?

Snak om sex er efterspurgt

På afdeling for Rygmarvsskader i Hornbæk er man allerede i fuld gang med at udføre Vidensrådets anbefalinger i praksis. Her har man de seneste fem år uddannet personalet i sexologi, så patienterne i forbindelse med deres sygdom får den rette vejledning til at håndtere seksuelle udfordringer. Og initiativet har vist sig at være en succes. "Efter et års arbejde kunne vi se en tilstrømning af patienter på 300 procent. Så der er ingen tvivl om, at der har været et kæmpe udækket behov," siger psykolog ved afdeling for rygmarvsskader, Kirsten Rolfsager, som er en af initiativtagerne til at inddrage seksualitet i behandlingen af patienterne.

Hun mener, det er vigtigt, at tilbuddet er der. For selv om man er syg, er det stadig et afgørende aspekt af menneskelivet, at man har muligheden for at være seksuelt aktiv, hvad enten det er alene eller sammen med en partner.

"Der er mange, som er tvunget til at lægge deres sexliv på hylden, hvor det ikke er nødvendigt, fordi de måske tænker, at det er for besværligt, eller de er bange for at tale om det. Og det er ærgerligt, fordi seksuelt samvær eller orgasme har stor betydning for vores velvære og helbred," siger psykolog Kirsten Rolfsager, der dog erkender, at det ikke er alle, der har lyst til at tale om sex. "Der er selvfølgelig nogle mennesker, som ikke ønsker at drøfte deres sexliv, og det skal vi respektere. Men det er vigtigt, uanset hvad man fejler, at man har muligheden for det," siger hun. Den holdning deler formanden for Vidensrådets arbejdsgruppe, Morten Frisch. "Vi skal jo ikke presse det ned i halsen på folk, hvor det ikke er relevant. Hvis man kommer til lægen for at få taget en influenzavaccination er det måske ikke den rette sammenhæng at spørge, om personen i øvrigt døjer med tørhed i skeden," siger han.

sex og sundhed

Vidensrådet for Forebyggelse har netop offentliggjort rapporten 'Seksualitet og Sundhed', som foreslår, at seksualitet i højere grad inddrages i sundhedsvæsenet. Det kan gøres ved:

  • At sundhedspersonale i højere grad bliver i stand til at vejlede og rådgive om patienters sexliv. Det kan blandt andet ske gennem mere uddannelse inden for sexologi og ved en anerkendelse af emnet som en naturlig del af et sygdomsforløb.
  • At forskningen i højere grad afdækker sammenhængen mellem seksualitet, livsstil, sundhed og sygdom. For eksempel i hvor høj grad alkohol, rygning og motion påvirker vores sexliv.
  • At den brede befolkning får større viden og færdigheder til at skabe et sundt sexliv. Det kan ske ved, at patientorganisationer inddrager seksualitet i oplysnings- og rådgivningsaktiviteter.

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke