Fup og fakta om tandblegning

Drømmer du også om hvidere tænder, og har du overvejet at få en tandblegning? Så er du ikke alene

Fup og fakta om tandblegning

Der findes ingen tal for, hvor mange danskere der får bleget deres tænder hos tandlægen eller hjemme på badeværelset, men ifølge Ulla Pallesen, overtandlæge på Tandlægeskolen ved Københavns Universitet, er det flere og flere.

Hun præsenterede for nylig den nyeste viden om tandblegning ved tandlægernes årlige efteruddannelsesmesse og svarer her på de hyppigste spørgsmål om tandblegning.

Hvad er tandblegning?

"Tandblegning er en fjernelse af nogle af de organiske farvestoffer, der sidder inde i de yderste lag af ens tænder. Blegningen sker ved hjælp af et kemisk produkt med brintoverilte som det aktive stof, der opløser og fjerner farvestofferne, så tænderne ser hvidere ud."

Læs også: Tandsten fossiler i din mund

Virker tandpasta med blegemiddel eller hjemmeblegemidler?

"Nej. De såkaldte blegetandpastaer indeholder ikke blegemiddel og blegemidler, der sælges i håndkøb, må kun have så lav koncentration af blegemiddel, at det ikke virker."

Hvad vil du anbefale, hvis man overvejer en tandblegning?

Tal med din tandlæge som kan vurdere, om dine tænder i det hele taget kan bleges og kan råde dig til, hvordan det gøres bedst. Tandlægen vil typisk give dig et blegemiddel med hjem og give dig instrukser i, hvordan du skal bruge det, så du undgår bivirkninger som følge af forkert brug. Du skal typisk bruge blegemidlet i to uger. Forsøg ikke at blege tænder på egen hånd med de blegningsprodukter, man kan købe over nettet. De kan være ulovlige og kan indeholde stoffer, der skader dine tænder."

Læs også: Lak erstatter tandlægebordet

Hvad er det sidste nye inden for tandblegning?

"Der er kommet nye regler på området, som i højere grad sikrer forbrugerne. Indtil nu har man udover hos tandlægen også kunnet få bleget sine tænder hos frisøren eller kosmetologen, men nu er det kun tandlæger, der må blege. Det er heller ikke længere tilladt at sælge blegemidler i håndkøb, der indeholder mere end 0,1% brintoverilte. Det betyder reelt, at de blegemidler, der sælges i håndkøb eller på nettet, enten er ulovlige eller ikke virker, fordi koncentrationen af blegemiddel er minimal. Til gengæld er der også kommet en lavere grænse for, hvor stærk en koncentration af blegemiddel, tandlæger må bruge til kosmetisk tandblegning."

Hvor meget hvidere kan ens tænder blive?

"Det er meget forskelligt, fordi det afhænger af, hvor meget farvestof, der er trængt ind i tænderne. Nogle mennesker oplever ikke den store effekt af en blegning, mens andres tænder kan blive flere toner hvidere. Derudover er det ikke nødvendigvis alle tænder, der kan bleges. Tal derfor med din tandlæge og få vurderet om dine tænder kan bleges."

Hvor lang tid holder en tandblegning?

"En tandblegning holder ofte 1-3 år. Når der langsomt trænger farvestoffer ind igen, vil tænderne få samme farve som før tandblegningen."

Er der nogen bivirkninger?

"Ja. Mange får ondt i tænderne, mens der bleges. Brintoverilten trænger ind i tanden, og det kan udløse stikkende smerter og isninger fra tændernes nerver. De forsvinder igen, men en undersøgelse har vist, at 11 procent af de mennesker, der får ondt, ikke har lyst til at gøre det igen. Man skal specielt være tilbageholdende med at blege tænder, hvis man i forvejen har følsomme tandhalse, fordi det her kan komme til at gøre rigtigt ondt."

Er tandblegning ufarligt?

"Hver gang man bleger sine tænder, opløses der ganske lidt af emaljen – uanset hvilken metode man anvender. Det kan de fleste tænder med sund emalje godt tåle, men da fjernet emalje aldrig kommer tilbage, må man ikke blege alt for ofte."

Undgå misfavning

For at undgå misfarvning af tænderne, kan du med fordel begrænse indtaget af:

  • Te og kaffe
  • Rødvin
  • Tobak
  • Stærkt farvede madvarer som fx rødbede, karry, safran

Læs eventuelt mere om tandblegning på Tandlægeforeningens hjemmeside eller Miljøstyrelsens hjemmeside.Få de seneste artikler direkte i din indbakke