Genopfyld dine depoter - vitamindepoterne

Foråret er for alvor i gang. Alting blomstrer, fuglene fløjter og motorcyklerne snurrer på de danske landeveje. Plæneklipperne kører om kap i villakvartererne og vasketøjet hænger ude. Men er du én af dem, som stadig ikke har fundet overskuddet frem og ikke helt kan finde energien, så er du langt fra alene.

Genopfyld dine depoter - vitamindepoterne

Ifølge en svensk undersøgelse lider cirka 25 pct. af den nordiske befolkning af forårstræthed. Så her er nogle tips til, hvordan du kan få genopfyldt depoterne. Både de mentale, fysiske og fedtopløselige af slagsen.

 

De "fedtede" vitaminer Når vi snakker genopfyldning af depoter i ernæringsmæssig sammenhæng, er det netop de fedtopløselige vitaminer, der er interessante. Ikke fordi de vandopløselige er uvæsentlige. Langt fra. Men de tilføres mere eller mindre dagligt, hvis du ellers spiser varieret, og de udskilles gennem vores kropsvæsker, hvis vi indtager for store mængder. De fedtopløselige derimod optages og lagres i kroppen som små depoter i fedtvævet og leveren, så der kan tæres på dem, når det er nødvendigt. 

Du behøver derfor ikke at spise fedtopløselige vitaminer hver dag, men det er vigtigt, at du gør det jævnligt, for ikke at komme i underskud. Samtidig er det lige så vigtigt, at du ikke overdriver indtaget af vitaminerne A, D, E og K, da de overskydende mængder ikke udskilles gennem urinen ligesom B- og C-vitaminerne.

Efter en lang vinter uden høj sol og friske danske frugter og grøntsager kan depoterne godt trænge til lidt kærlig opmærksomhed, så du kan få fornyet energien, boostet immunforsvaret og plejet den sarte hud.

 

AEt af de vitaminer, som er vigtigt at få nok, når de første skarpe solstråler rammer den lyse vinterhud, er A-vitamin. Det styrker både hud, hår, negle og slimhinder og danner et skjold, som sammen med hudens naturlige pigmentering – og de rette mængder solbeskyttelse – beskytter mod de kraftige UV-stråler fra forårssolen. Samtidig booster vitamin A dit immunsystem og hjælper med at få bugt med infektioner og betændelse. Er du plaget af uren hud og eksem, er det også vigtigt at få opfyldt dine depoter af dette vitamin. Samtidig styrker vitamin A dit nattesyn og dine øjne i det hele taget. Vitamin A findes i to former – den animalske variant “retinol” og som provitaminet “betacaroten” fra planteriget.

Overvejer du at tilføre kroppen vitamin A i form af kosttilskud, så rådfør dig med en læge først. Kroppen kan blive forgiftet, hvis du indtager for høje doser og i øvrigt have indvirkning på dit indtag af medicin.

Spis i stedet:

  • Æg – især æggeblommen

  • Lever fra fisk eller firbenede dyr

  • Smør og ost

  • Mørkegrønne grøntsager som broccoli, spinat og grønkål

  • Orange og røde frugter og grøntsager som melon, abrikoser, appelsin, banan, tomater, gulerødder og rød peber

DEt andet fedtopløseligt vitamin, som er essentielt for vores krop er D-vitamin. Kort fortalt er det egentligt ikke et rigtigt vitamin, men hormonstoffet kalciferol, som også dannes naturligt i huden, når vi påvirkes af solens stråler. Op imod 80 pct. af de ældre i Norden er i lavstatus af D-vitamin, tegnende til decideret mangel, især i vinterhalvåret, og derfor er det vigtigt at indtage D-vitaminet gennem kosten.

Vitamin D er vigtigt for vores evne til at optage kalk og fosfor og dermed styrkelsen af tænder og knogler. Vitaminet er også vigtigt for vores muskelfunktion, som altså også inkluderer hjertemusklen. Det påvirker også vores energiniveau og nedsætter risikoen for at blive ramt af depression og stress. Ligesom A-vitamin booster det immunsystemet og skærmer mod en lang række sygdomme, såsom influenza, sukkersyge, sklerose, åreforkalkning og forhøjet blodtryk.

Vitamin D deponeres, ligesom A-, K- og E-vitamin, i leveren og i vores fedtvæv, og det er derfor ikke nødvendigt at indtage det dagligt, men niveauet skal være inden for normalen, for at vi ikke oplever mangelsymptomer eller forgiftning. Vegetarer bør overveje et vitamintilskud, i det D-vitamin - foruden nogle svampearter - kun findes i animalske produkter. Overvejer du at indtage vitamin D i form af kosttilskud, så rådfør dig med en læge først. 

Spis i stedet:

  • Fede fisk som makrel, laks, sardiner og sild

  • Lammekød og kalvekød

  • Økologiske mælkeprodukter, smør og oste

  • Æg – især æggeblommen

EDet tredje fedtopløselige vitamin, som også er vigtigt at få fyldt på kroppens depoter, er den kraftige antioxidant vitamin E. Nogle forskere har benævnt det ”et biologisk konserveringsmiddel” fordi det udsætter ældning og forkalkning og har vist sig at have en forebyggende effekt mod kræft, dels fordi E-vitaminet hindrer dannelsen af giftstoffet nitrosamin i tarmsystemet. Vitaminet beskytter vores celler mod skadelig iltning og dermed harskning af fedtet i vores cellevægge. De såkaldte leverpletter, som ofte ses på hænderne når vi bliver ældre, er forharsket fedt, kaldet lipofuscin. Det aflejres i huden, men også i hjernen, lungene, nyrerne og musklerne, hvilket vitamin E kan være med til at bremse.  Samtidig øger vitamine E vores befrugtningsevne og evne til at have en normal graviditet.

Modsat mange andre vitaminer kan E-vitamin ikke lide at blive frosset ned. Omvendt taber det ikke sin effekt af at blive varmepåvirket. Det er med andre ord varme- og ikke kuldestabilt. Overvejer du at indtage vitamin E i form af kosttilskud, så rådfør dig med en læge først.

Spis i stedet:

  • Fuldkornsprodukter, hvedekimolie og hvedeklid.

  • Broccoli og rosenkål

  • Nødder og mandler

  • Fede mælkeprodukter og ost

  • Æg

  • Skaldyr og fede fisk

  • Hvedegræs-juice

KDet fjerde og sidste fedtopløselige vitamin hedder K og står i virkeligheden for ”koagulation”. Det er nemlig altafgørende for dit blods evne til at størkne. Døjer du eksempelvis med en lang og kraftig menstruation, kan det skyldes, at du er i underskud af K-vitamin.

Ligesom vitamin D er vitamin K også vigtigt for knoglerne. For uden den vegetabilske variant af K-vitaminet, K1, kan kalken ikke binde sig til knoglerne. Vores tarmbakterier står for dannelsen af cirka halvdelen af den mængde K-vitamin, vi behøver, mens resten skal komme fra kosten. Overvejer du at indtage vitamin K i form af kosttilskud, så rådfør dig med en læge.

Spis i stedet:

  • Alle kålsorter, salater og svampe

  • Grønne grøntsager og krydderurter som spinat, broccoli, ærter, persille og avocado

  • Mælkeprodukter

  • Fuldkorn og kartofler

  • Kikærter og bønner

  • Vegetabilske olier

  • Frugter og bær

  • Indmad som lever og nyre



Få de seneste artikler direkte i din indbakke