Glem ikke mundhygiejnen når du er gravid

Der er mange ting, der ændrer sig, og nye spørgsmål, der dukker op, når man er gravid. Og selv om mundhygiejne måske ikke er det, der optager en gravid kvinde mest, er det faktisk ekstra vigtigt at passe på sine tænder og sit tandkød under graviditet. De naturlige ændringer i hormonbalancen påvirker nemlig tandkødet

Glem ikke mundhygiejnen når du er gravid

En ny amerikansk undersøgelse omtalt i Tandlægebladet slår fast, at gravide kvinder udvikler mere tandkødsbetændelse end ikke-gravide, som har lige så meget plak (bakteriebelægninger på tænderne).

Læs mere: En jungle af gode råd

Forebyg tandkødsbetændelse

Når tandkødet er betændt, bliver det hævet og rødligt, ligesom det kan være ømt, og det har større tendens til at bløde, eksempelvis i forbindelse med tandbørstning og brug af tandstikkere.

Hvis tandkødsbetændelse ikke behandles, kan det i yderste konsekvens udvikle sig til paradentose. Den amerikanske undersøgelse viser også, at gravide kvinder kan mindske eller helt undgå tandkødsbetændelse, hvis de gør en stor forebyggende indsats.

Kvinderne i undersøgelsen fik instruktioner i korrekt mundhygiejne, og det viste sig, at de herefter havde markant færre belægninger på tænderne, mindre tandkødsbetændelse og mindre tendens til blødning i tandkødet.

Det kan altså godt betale sig at ofre lidt mere opmærksomhed på den daglige mundhygiejne og gå til tandlæge en ekstra gang, hvis man er gravid.

Læs mere: En pille bør være nok

Graviditets-app giver svar på spørgsmål

Jordemoderforeningen har i samarbejde med Komiteen for Sundhedsoplysning og med støtte fra TrygFonden udgivet en graviditets-app, hvor du bl.a. kan se videoer om fødselsforberedelse og læse artikler om graviditet og fødsel, herunder hvordan du passer bedst på dine tænder og dit tandkød.

App'en koster 19 kroner og kan hentes i App Store og i Google play.

Læs mere om app'en på jordemorderforeningen.dk.

Hvis du har problemer med at hente app'en eller med funktioner i den, så læs mere på Sundhedsoplysning.dk.

GODE RÅD TIL MUNDHYGIEJNE, HVIS DU ER GRAVID

  • Børst tænder grundigt to gange om dagen med en blød tandbørste med fluortandpasta og suppler tandbørstningen med tandtråd eller tandstikkere.
  • Pas dine regelmæssige besøg hos tandlægen og fortæl tandlægen at du er gravid.
  • Hvis tandkødet bløder: Børst tænderne ekstra grundigt og vær omhyggelig med at bruge tandtråd eller tandstikkere.
  • Hvis du lider af morgenkvalme: Børst tænderne let om morgenen og udskyd den grundige tand-børstning til op ad formiddagen.
  • Hvis du spiser mere sødt, end du plejer: Børst tænder oftere. Når bakterierne i munden får sukker, omdanner de det til syre, som kan give huller i tænderne.
  • Tænder og tandkød er forskellige. Spørg derfor din tandlæge til råds om, hvordan du passer bedst på dine tænder og dit tandkød, når du er gravid.

Artiklen er lavet i samarbejde med Tandlægeforeningen.

Læs mere på tandlægeforeningen.dkFå de seneste artikler direkte i din indbakke