Gravide skal have uafhængig rådgivning

Mødrehjælpen vil tilbyde anonyme telefoniske støttesamtaler til gravide, der er i tvivl, om de kan gennemføre graviditeten. Det kan ende med en abort, og det kan ende med en baby. Det vigtigste er, at de er afklarede, siger Mødrehjælpen

Gravide skal have uafhængig rådgivning

Selv om der er fri abort, så er det ikke ensbetydende med, at det er nemt at få en abort.

En uventet graviditet er et af de største eksistentielle valg i en kvindes liv. Og for mange kvinder er det en vanskelig beslutning, der skal træffes.

"En gravid kvinde kan jo mærke forandringen i kroppen og uanset, hvor lidt man ønsker at være gravid, så påvirker det kvinden," fortæller socialrådgiver Susanne Mikkelsen, der arbejder i Mødrehjælpen, hvor hun taler med gravide, der har brug for støtte til at træffe det rigtige valg.

"Når de henvender sig her, kan vi komme hele vejen omkring deres situation. Både det økonomiske, det praktiske og det sociale. Det fysiske og rent medicinske har de som regel talt med lægen om, men det er alt det andet, vi kan tilbyde at tale med dem om," forklarer socialrådgiveren, der møder kvinder fra alle social lag og i alle aldre. Men langt de fleste er dog førstegangs gravide.

"Her kommer unge kvinder og kvinder i 40'erne, der slet ikke troede, de kunne blive gravide. Af og til møder vi kvinder, der allerede har børn, men som ikke lige kan overskue konsekvensen af en efternøler," forklarer hun.

Læs mere: Klumme: abort eller ej

Brug for objektiv støtte

Siden år 2000 har gravide haft krav på en støttesamtale, men langt fra alle benytter sig af det. Tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at 44 procent af de kvinder, der får en abort, egentlig var i tvivl om beslutningen. Og det ønsker Mødrehjælpen at gøre noget ved.

"I Mødrehjælpen ser vi konsekvenserne af de utilstrækkelige abortstøttesamtaler. Vi møder kvinder, der kommer ind til os med en stor skyldfølelse, fordi de ikke har været ordentligt afklarede om deres valg. Nogle har følt sig presset af deres familie til en abort, mens andre har følt sig presset til at gennemføre graviditeten efter rådgivning hos en af de foreninger, der af ideologiske eller religiøse grunde er imod abort," siger Mads Roke Clausen, der er direktør i Mødrehjælpen.

Han mener, der er brug for lettere adgang til uafhængig rådgivning som et alternativ til de religiøse foreninger, og som supplement til den rent medicinske rådgivning som de praktiserende læger kan give.

"Hos lægen har man femten minutter, og der er ganske enkelt ikke tid til at komme ind på de mere følelsesbetonede og sociale problemstillinger. Derfor er der brug for en uafhængig og helhedsorienteret rådgivning for at gøre kvinderne mere afklarede om deres beslutning," forklarer direktøren.

Rådgivningen skal primært foregå over telefonen, fordi den er et unikt medie til at nå kvinder i tvivl. Erfaringerne fra England viser, at telefonen vil få mange flere til at søge hjælp. Det er anonymt, og derfor nemmere at fortælle om sine dilemmaer og sårbarhed.

"Abort er meget tabubelagt, og derfor er det vores erfaring, at mange ikke søger rådgivning hos for eksempel deres læge eller familie," siger direktøren.

Læs mere: En jungle af gode råd

Fornuft og følelse

Når en gravid er i tvivl, så er det ikke det praktiske og økonomiske, der bekymrer kvinden mest, fortæller Susanne Mikkelsen:

"Vi taler om alt det praktiske, men ofte er det mere konflikten mellem fornuft og følelse, der plager den gravide. De har en masse følelser, de kan mærke forandringen i kroppen, og nogle ønsker også et barn. Men samtidig siger deres fornuft, at det ikke kan lade sig gøre nu, fordi omstændighederne ikke er, som de bør være. Det er faktisk det, de fleste vil tale om," fortæller socialrådgiveren.

En gravid skal ofte forsone sig med modstridende følelser og erkende, at man skal leve med beslutningen resten af livet.

"En kvinde vil altid huske en graviditet som en milepæl i livet. Derfor er det vigtigt, at man er afklaret og erkender, at beslutningen er den bedst mulige løsning på det tidspunkt, man tager den," siger Susanne Mikkelsen.

Læs mere: Rådgivning gav mig mod til at vælge barnet

ABORTER I DANMARK

- Der bliver gennemført ca. 15.000 aborter om året i Danmark.

 

- 10 procent oplever problemer efter provokeret abort i form af sorg, depression, selvbebrejdelse og krise.

 

- I 2006 valgte 18 procent af gravide kvinder at tage imod en støttesamtale. Til sammenligning viser en undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen, at 44 procent af de kvinder, der får foretaget abort er i tvivl om beslutningen.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Du kan få rådgivning og information ved Mødrehjælpens telefonrådgivning: Tlf. 70 11 12 12 eller på deres hjemmeside mødrehjælpen.dk

Du kan også læse mere på hvadnu.dk eller på sexogsamfund.dkFå de seneste artikler direkte i din indbakke