Ha' det godt, mand

For 11. år i træk har Selskab for Mænds Sundhed gennemført en hel uge med fuld fokus på mænds helbred. I år blev blikket rettet mod psykisk sygdom og mental sundhed, som er en af årsagerne til danske mænds reducerede levetid

Ha' det godt, mand

En dårligt uddannet mand lever i snit 13 år mindre end en godt uddannet kvinde. Samtidig er danske mænd på en 19. plads ud af 26 i en opgørelse over europæiske mænds middellevetid.

Det er skræmmende tal, der dog er til at ændre på. Men det kræver, at mændene lærer at gå til lægen i tide. Og så kræver det først og fremmest, at sundhedssystemet finder på nye måder at imødekomme mænds sundhedsadfærd.

"Sundhedssystemet har tit svært ved at opspore mændenes sygdomme. For det første har mænd ét besøg hos den praktiserende læge, hver gang kvinden har tre. Det kan være en kvalitet, at man venter med at reagere og ser, om tingene ikke løses af sig selv. Men har man fået modermærkekræft eller hjerteproblemer, er der brug for en hurtig reaktion," siger Svend Aage Madsen, der er formand for Selskab for Mænds Sundhed og chefpsykolog på Rigshospitalet, som en årsag til den lave middellevetid for danske mænd.

Læs mere: Mand: Tjek dig selv

Mænd reagerer anderledes

Samtidig reagerer mænd anderledes end kvinder, når de har det skidt. Det betyder, at sundhedspersonalet skal være opmærksomt på nogle andre ting end hos kvinder, hvis de skal hjælpe mænd til at få det bedre.

Kun halvdelen af de mænd, der har en depression, er i behandling. Det vender op og ned på den gængse viden, vi ellers har om, at dobbelt så mange kvinder er i behandling for depression som mænd. Det betyder nemlig, at lige så mange mænd som kvinder lider af depression.

Men fordi nogle mænds symptomer på depression kan se anderledes ud, bliver de mænds depression, hvis symptomer giver sig udslag i for eksempel at drikke, fejldiagnosticeret som et alkoholproblem. Dermed har mændene tre gange så høj risiko for at begå selvmord, da der er sammenhæng mellem depression og graden af selvmord, forklarer Svend Aage Madsen.

Han peger desuden på en hidtil ukendt psykisk lidelse hos mændene, idet 4.000 fædre hvert år får en fødselsdepression, som i langt de fleste tilfælde forbliver uopdaget og dermed ubehandlet, som konsekvens af, at sundhedssystemet ikke formår at aflæse symptomerne.

Læs mere: Manden er sin egen værste fjende

Nyt sundhedstilbud nødvendigt

Ifølge Svend Aage Madsen kan man kun påvirke mænds helbred i en positiv retning ved at lave en meget målrettet indsats.

Mændene skal selvfølgelig være mere observante i forhold til deres helbred og derfor forsøge at tale om deres tilstand i forhold til omgivelserne.

Men sundhedstilbuddene skal samtidig have en ansigtsløftning. De eksisterende er nemlig ikke rettet mod mandekønnet.

De mænd, der virkelig får dårlige liv, er uuddannede singlemænd. De lever syv år kortere end mænd i parforhold, så her bør der i den grad sættes ind.

"Tal fra Statens Institut for Folkesundhed siger helt tydeligt, at det er alkohol og tobaksrygning, der er de store syndere. I Danmark er vi dårlige til at lytte til gode råd og i mange sammenhænge lidt anarkistiske. Det er sikkert også årsagen til, at vi ligger meget dårligt på den europæiske liste over mænds gennemsnitslevetid," forklarer Svend Aage Madsen.

Han er fortaler for, at man laver nogle nye sundhedstilbud, der i højere grad er tilpasset mændene.

Mænd går ikke op i sig selv, på samme måde som kvinder gør, så skal vi have mænd til lægen, skal vi have lavet en lægeordning, der er relateret til jobbet. På den måde kan man langt nemmere få manden til at gå til lægen på en naturlig måde.

Læs mere: Træn din bækkenbund og styrk din manddom

forstå din mand

Når mænd i grelle tilfælde må slutte livet 13 år før en jævnaldrende kvinde, bunder det også i, at mænd reagerer og udtrykker sig anderledes end kvinder. Læs videre og lær at tolke typiske reaktions- og udtryksformer for mænd:

  • Mænd søger i første omgang ofte autonomi og selvbestemmelse, når de får det psykisk dårligt, og de vil ikke nødvendigvis snakke om tingene lige her og nu
  • Mange mænd tænker på, hvad de kan gøre, når de har det psykisk dårligt snarere end at søge trøst og omsorg
  • Når mænd får det psykisk dårligt, kan de ofte få en tendens til meget hurtigt at søge væk fra følelserne af smerte og svaghed, blandt andet gennem at bedøve sig med alkohol og ved bagatellisering af konflikter
  • Mange mænd får den oplevelse, at deres nærmeste relationer er en belastning, snarere end en ressource, når de har det dårligt. Derfor trækker mange mænd sig fra familie og venner, når de får det dårligt
  • Nogle mænd får tendenser til at reagere udad, for eksempel ved at gå utidigt fra jobbet, køre vanvittigt i bil, komme i klammeri med andre eller forlade familien

Læs mere om mænd og sundhed på Selskab for Mænds Sundheds hjemmeside sundmand.dk

 

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke