Det skal files væk!

Eller skal det? Ikke hvis du spørger fodterapeuter, som synes, at filen er en af fodens værste fjender

Hård hud Det skal files væk

Fodfilen er ikke godt for fødderne

Hård hud, tykke negle og ligtorne får mange til at gribe fodfilen i skabet og file løs på problemet. Men det er ligesom at tage et par stofsko på i regnvejr, fordi man fryser.

Inden længe vil problemet genopstå, fordi du kun har fjernet symptomerne kortvarigt. I stedet gør du klogt i at lytte efter, hvad dine fødder forsøger at fortælle dig. For fodproblemer som hård hud, tykke negle og ligtorne er tegn på, at dine fødder lider og har brug for professionel opmærksomhed og behandling.

Læs også: Sådan får du sunde fødder

Lyt til fødderne

Faktisk er vores fødder rigtig gode til at fortælle os det, når der er noget galt. Men vi har det med at overhøre deres pludren eller skrig. Og det er en rigtig dårlig idé at holde sig for ørerne, fordi det er langt nemmere at forbygge eller tage problemerne i opløbet, end at vente til de er blevet store. Til at hjælpe dig med at høre dine fødders signaler, kan du læne dig op ad disse ti tegn på, at dine fødder lider.

Læs også: Pas på fødderne - de er en vigtig del af din sundhed

10 tegn på at dine fødder lider

  1. Hård hud oven på tæerne eller under fødderne, der bliver ved med at opstå, kan for eksempel være tegn på fejlstillinger eller fodskadende fodtøj.
  2. Negle, der er tykke, misfarvede eller let går i stykker, kan for eksempel være tegn på neglesvamp.
  3. Ligtorne kan være tegn på fejlstillinger eller fodskadende fodtøj og må ikke forveksles med vorter, fordi de skal behandles på hver sin måde.
  4. Vorter kan gøre ondt og påvirke din måde at gå på, hvilket kan forplante sig til resten af kroppen.
  5. Smerter i foden og underbenet, når du går, løber eller hopper er tegn på en fejlstilling.
  6. Hæle der revner og gør ondt, når du går, kan være tegn på, at du har brug for mere end fodcreme.
  7. Vabler eller sår, der kontinuerligt opstår, når du eksempelvis har været ude at løbe, kan for eksempel være tegn på sko, der ikke passer.
  8. Smerter fra negle kan for eksempel stamme fra, at de gror ned i siderne og har brug for at blive rettet op.
  9. Smerter i knæ, hofter og ryg kan i nogle tilfælde stamme fra fejlstillinger i fødderne.
  10. Tæer der drejer indad eller ligger oven på hinanden kan for eksempel give dig en dårligere balance og et ringe afsæt.

Viser dine fødder et eller flere af disse tegn, så ty ikke til tanker om fodbad og -fil, ligtorneplastre og andre quickfix-foranstaltninger, men søg den langsigtede, professionelle behandling, som gør en forskel for dig og dine fødder.

 

Læs også: Tag hånd om den hårde hud

Derfor skal du ikke bruge fodfil

Hvis du bruger en fodfil til at mindske hård hud, danner du friktion og varme, som får huden til at danne ny hård hud. Derfor skal den hårde hud skæres væk. Men du er også nødt til at finde ind til kernen af problemet, da den opstår, fordi kroppen forsøger at beskytte huden mod tryk.

Læs mere på altomfoden.dk

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke