Hårpragt og problemhår

Lige nu siger hårmoden: Kort. Men derfor er lange, fyldige lokker nu stadig forbundet med kvindelighed og sensualitet. Kunne Venus f.eks. stige op af havet med tjavset korthårsfrisure? Hår symboliserer livskraft og styrke - og ikke uden grund. Et usundt miljø, dårlig livsstil eller sygdom sætter hurtigt sine spor i hårpragten

Hårpragt og problemhår

Sund livsstil giver sundt hår

Danskerne har i store træk et sundt og godt hår. Det kan vi takke vore gode spisevaner, gode råvarer og den gode kvalitet af vores drikkevand for, fortæller ejer og stifter af Hårklinikken, Lars Skjøth. Lars driver klinikker i både Dubai og Danmark, Tyskland og USA, og han bemærker store forskelle mellem de forskellige kulturer. Et aktivt friluftsliv og drikkevand fuld af naturlig kalk og mineraler bringer Danmark et stort stykke op ad sundhedsskalaen i forhold til en ørkenstat som Dubai, hvor man drikker og bader i oprenset havvand, og den almindeligste måde at bevæge sig fra sted til sted på er i bil, tilmed med tildækket hår.

”Frisk luft, sollys til hud og hår, fødevarer uden alt for mange sprøjterester og natulige mineraler i drikkevandet er ting vi tager for givet, men det er langt fra forholdene i andre lande, og forskellen ses tydeligt, herunder på hårets sundhed,” fortæller Lars.

Læs også: Få styr på vitaminerne

Familiens gener styrer håret

Den største synder i forhold til hårsvind ligger dog stadig i arvelige anlæg og hormoner. Ofte er ens hårskæbne bestemt af gener to-tre generatioer længere ud i familien, som kan ligge på både moderens eller faderens side.

”Ser du tre brødre med de samme forældre, er de jo ikke små kloner. Det er f.eks. langt fra altid den ældste bror, der som 50-årig har mindst hår, den yngste kan sagtens være den, der først begynder at miste håret.”

Tyndt hår som barn - tykt hår som voksen

Nogle børn har tyndt fehår langt op i skolealderen, og når man så møder dem senere i livet, har de pludselig en kraftfuld manke. Lars nikker genkendende til fænomenet og har truffet mange bekymrede forældre, der kom med børn i seks til syv års alderen for at få en vurdering af, om der var noget galt. Men i langt de fleste tilfælde er der blot tale om en forsinket udvikling af hårkvaliteten.

”Håret udvikler sig ofte langt ind i teenageårene, og derfor er det relativt almindeligt, at man i 12, 13, 14-års alderen pludselig ser hårfylden tage til. Men der findes intet fast skema. Hårkvaliteten er et samspil af det genetiske, det hormonelle og selvfølgelig det fysiologiske miljø, såsom ernæring, stressfaktorer og al den styling, man bruger i håret,” understreger Lars.

Alderen gør håret tyndere og mere tørt

Ingen kommer uden om, at hårpragten bliver tyndere med alderen. Men er årsagen, at antallet af aktive hårsække formindskes, eller skyldes det at selve hårstrået skrumper?

”Der er en direkte sammenhæng, for når hårsækken skrumper, bliver hårstrået mindre. Det er et samspil mellem den information som ligger i arvemassen og de hormoner i kroppen, der udfører ordren. Du vil også opdage, at den biologiske aldring medfører andre ændringer: Selve hårstrået bliver som regel mere tørt, det bliver finere i kvaliteten, det vokser langsommere og hårstråets levetid forringes,” forklarer Lars. Det betyder, at man dels mister flere hår, og dels bliver den gamle hårkvalitet udskiftet af hår, der er tørrere og ringere i kvalitet. Derfor er det så almindeligt, at hårlængden bevæger sig opad med alderen.

0,07 mm: Gennemsnittet for et europæisk hårstrå 

Ud fra en målestok for europæiske hud- og hårtyper vil dit hår blive betragtet som tykt, hvis det måler mellem 0,08 og 0,1 millimeter, normalt ved en tykkelse på mellem 0,06- 0,08 millimeter per hårstrå og som tyndt ved en tykkelse på mellem 0,04 og 0,006 millimeter. Asiatisk hårkvalitet er f.eks. en del kraftigere, her ligger den gennemsnitlige tykkelse på 0,08 til 0,12 per hårstrå. 
Kilde:Schwarzkopf.dk

 

Dårlig hårdag

Hvor forsvandt min kvindelig hårpragt hen i nattens løb? tænker man de morgener, hvor hårelastikken skal vikles en ekstra omgang om hestehalen for at sidde fast. Luftfugtighed er en faktor, der spiller ind på hårets daglige kondition. Har man f.eks. kruset og vildt hår, vil det arte sig bedre ved høj luftfugtighed, mens det fine hår klasker sammen ved sådan en luftfugtighed. Det fine skandinaviske hår har det bedst i et miljø, der ikke er alt for koldt, men samtidig har en lav luftfugtighed. Den hormonelle cyklus spiller også ind. Erfaringsmæssigt ved vi, at håret fedter og nemt falder sammen op til og under menstruation, mens det op til ægløsning er mere struttende.

Langsomt hårtab 

Op mod halvdelen af alle kvinder klager over, at deres hårpragt er tyndet ud omkring 50 års alderen og hos 10-15 procent endda i betydelig grad, det viser flere undersøgelser. For de fleste er det en gradvis proces, der sker så stille og roligt, at man ikke rigtigt bemærker det, før man er i 40’erne og 50’erne. Men reelt er udtyndingen sat ind lang tid forinden.

Efter mange års erfaring med arbejdet mod hårtab har Lars en tommelfingerregel, der lyder: 20 procent af kvinder i 20’erne vil registrere øget hårudtynding, 30 procent af kvinder i 30’erne, 40 procent af kvinder i 40’erne og så fremdeles.

Han påpeger dog, at det sædvanlige problem ikke er døde hårsække, men derimod en udtynding af hårstrået pga. nedsat aktivitet i hårsækken. Så med mindre der er tale om svær disposition for arvelig skaldethed, handler det for mange om at få gang i de henslumrende hårsække, øge aktiviteten og dermed kraften af hårstrået. 

Læs også: Yes - det er overgangsalderen

Kvinder og hårproblemer

Hårtab

Hvis du som kvinde begynder at tabe hår, kan det være et tidligt tegn på fordøjelsesproblemer. Årsagen kan være mangelfuld, vitaminfattig ernæring eller for lidt mavesyre, som hæmmer optagelsen af protein og vigtige mineraler, men kan også skyldes hormonel ubalance eller meget stress. Endelig kan nogle hårfarver og permanentvæsker indeholde kemikalier, som skader hår og hovedbund.

Kraftig hårvækst

Nogle kvinder er genetisk disponerede for at udvikle kraftigere hårvækst end andre. Kraftig maskulin hårvækst hos kvinder (hirsutisme) kan skyldes arv, sygdom i hormonproducerende kirtler, svulstdannelse eller bivirkninger fra medicin.

Ansigtsbehåring 

Hovedhåret tynder ud, alt imens ansigtsbehåringen tager til. Denne irriterende kombination kender mange kvinder, der har været i kontakt med overgangsalderen. Det er ikke særlig fair, men sideløbende med at vi med alderen får mindre og tyndere hår på hovedet, opstår der en ofte kraftigere vækst af ansigtsbehåringen, når østrogenniveauet falder. Eller rettere sagt: I takt med at de mandlige kønshormoner ikke balanceres af kvindelige kønshormoner, bliver de små hår, der tidligere blot var ansigtsdun, nu til tydelige hår. Anlægget for ansigtsbehåring har sådan set været der hele tiden.

Hvornår skal man søge læge?

  • Ved mandligt hårtab hos mænd skal man kun søge læge, hvis man er i tvivl om diagnosen, eller hvis man har et intenst behandlingsønske. 
  • Usædvanligt stort hårtab hos kvinder kan udredes hos lægen. I nogle tilfælde er der tale om en underliggende sygdom, som lader sig behandle. 
  • Pletvis hårtab bør også medføre lægekontakt.

 

Kilde: Patienthåndbogen, sundhed.dk Få de seneste artikler direkte i din indbakke