Hele vejen rundt om pollen

Hele vejen rundt om pollen

Hvad er pollen?

På latin betyder ordet pollen fint støv. Pollen er dannet i blomstens støvdragere, allerede året før blomsten springer ud. Det mikroskopiske blomsterstøv er plantens sædceller, som den formerer sig ved. Hvert pollenkorn er så lille, at du ikke kan se det med det blotte øje, med mindre der er mange samlet på et sted. Størrelsen af de forskellige pollenkorn varierer meget, lige fra nogle få µm til over 200 µm. Til sammenligning er et hår næsten dobbelt så tykt som det største pollen og fire til fem gange tykkere end de mindste pollen.

Generelt er pollen fra træer små, mens græspollen er store. Desuden har de forskellig form og overfladestruktur. Det gør, at vi kan bestemme, hvilken plante pollenkornet kommer fra.

De vigtigste pollen, der giver allergi, kommer fra vindbestøvede træer, græsser og urter. I Danmark drejer det sig om el, hassel, elm, birk, græs og bynke. Fælles for de nævnte planter er, at de danner store mængder pollen, der spredes med vinden.

Hvorfor bliver pollen fra nogen planter et problem?

Mindre end 100 af mere end 250.000 kendte, pollenproducerende plantearter giver problemer med pollenallergi. Fælles for dem er, at de bruger vinden til bestøvning, producerer store mængder pollen, findes i mange lande og i store mængder, har relativ små og lette pollen med tynd væg og lille ornamentering, så de lettere kan flyve, er uden klistret overflade, og så kan de transporteres over store afstande.

Læs mere: Allergikere får dårlige karakterer i skolen

Danmarks seks største pollenskurke

 • Birk
 • Græs
 • El
 • Elm
 • Bynke
 • Hassel  

Dagens Pollental

Dagens Pollental beskriver, hvor mange pollen én kubikmeter luft i gennemsnit indeholder i et døgn og offentliggøres hver dag i pollensæsonen som en service og hjælp til de mange, der lider af pollenallergi. Først på året er det pollen fra el og hassel, der plager pollenallergikere, mens elm og specielt birk giver høfebersymptomer i april og maj. Om sommeren skyldes høfeber især pollen fra græs og bynke samt svampesporer fra Alternaria og Cladosporium.

Det er umuligt helt at undgå pollen. Men med visse forholdsregler slipper du uden om de værste symptomer. Vigtigst er det, at sørge for en effektiv medicinsk behandling og at holde øje med Dagens Pollental og Pollenvarsling. Man kan få Dagens Pollental og Pollenvarsling direkte på mobiltelefonen via datatrafik. Har du en almindelig mobiltelefon kan du sende en sms med teksten MOB POL til 1969 og hent programmet 'Dit Mobile Pollental' til din telefon. Hvis du har en iPhone, så søg efter 'Pollental' i din App-store. Så har du altid de nyeste tal direkte ved hånden. Servicen er gratis!

Læs mere: Nu er de første pollen i luften

Gode råd om pollen

Når det er sæson for pollen, er det umuligt at undgå at blive udsat for pollen udendørs, for pollen kan flyve langt og kender ikke til grænser og hegn. Men selv om du ikke kan undgå pollen, kan du mindske mængden af birkepollen lokalt og dermed også mindske dine symptomer ved at fælde birketræet i din egen have.

Det er individuelt, hvor meget pollen der skal til, før man reagerer. Der kan også være forskel på, hvornår på døgnet pollen bliver frigivet, og hvor meget der bliver frigivet dagligt. Generelt er der færrest pollen i luften tidligt om morgenen og sent om aftenen. Du kan følge Dagens Pollental fra dag til dag.

Generelt er høfebersymptomer på grund af pollen knyttet til ophold udendørs, men pollen - der er kommet ind i boligen - kan også give anledning til symptomer. Også selv om du forsøger at begrænse mængden af pollen i din bolig, vil det for de fleste være nødvendigt med daglig behandling i sæsonen for at holde symptomerne under kontrol.

Læs mere: Løb selvom du har pollenallergi

Gode råd udendørs

 • Husk din medicin.
 • Undgå eller begræns udendørsaktiviteter såsom idræt, hvis du får svære symptomer.
 • Mindsk pollen i øjnene ved at bruge solbriller eller cykelbriller.
 • Brug eventuelt en pollenmaske så du ikke indånder luft med pollen.
 • Hvis du har allergi over for svampesporer, så undgå skoven, når det er fugtigt eller lige har regnet.
 • På cykel bliver du udsat for store mængder pollen. Jo mere du anstrenger dig, jo mere pollenforurenet luft trækker du ned i lungerne. Derfor er det vigtigt, at du er velbehandlet, hvis du cykler meget og har høfeber.

Gode råd indendørs

 • Sørg for at få luftet ud, så du får et godt indeklima, men undgå at lufte ud midt på dagen, hvor der normalt er flest pollen i luften.
 • Pollen kan sætte sig i lufttørret tøj. Brug hellere tørretumbler i pollensæsonen.
 • Gør grundig rent en gang om ugen. Så fjerner du de pollen, der sidder i støvet.
 • Tag eventuelt et brusebad før sengetid, for at skylle pollen ud af håret.
 • Har du et ventilationsanlæg i boligen, kan du undersøge, om der kan monteres et pollenfilter.
 • Sæt eventuelt et pollennet for vinduerne. Det kan købes i de fleste byggemarkeder.
 • Hvor mange pollen, der kommer ind i din bolig, afhænger af, hvor tæt din bolig er, hvornår du lufter ud, og hvor mange pollen du selv 'medbringer' i boligen via tøj, sko og i håret.

Pollen kan give krydsreaktioner

Hvis du har allergi over for pollen fra eksempelvis birk og oplever at få symptomer, når du spiser æbler eller hasselnødder, er det en krydsreaktion. årsagen er, at de allergene stoffer, der er på overfladen af pollen og nogle fødevarer ligner hinanden. Din krop reagerer, fordi den ikke kan skelne mellem de allergene stoffer.

De fødevarer, du kan krydsreagere på, er frugter, grøntsager, nødder og eventuelt krydderier. De mest almindelige symptomer ved en krydsreaktion med fødevarer er kløe og lettere hævelse på læberne og i munden og svælget. Nogle oplever, at det klør helt ud i ørerne.

På hjemmesiden www.astma-allergi.dk kan du se en stor oversigt over der forskellige krydsreaktioner.

Pollenmængden er steget markant

I Københavnsområdet er mængden af pollen steget markant siden 1977.

Den årlige mængde af birkepollen er i løbet af en pollensæson steget med 373 procent fra 1977 til 2000. Den årlige mængde ellepollen i samme periode er steget med 356 procent, hassel med 155 procent og græs med 86 procent.

Gode allergiråd er gratis

Astma-Allergi Danmark har en telefonrådgivning, hvor du kan få råd og vejledning om allergi og din hverdag. Rådgivningen er bemandet af fagfolk og har åbent alle hverdage. Du er velkommen til at ringe, det er gratis og åbent for alle.Få de seneste artikler direkte i din indbakke