Hjælpen er nær – men hvem skal være min hjælper?

En psykisk krise kan blive tændsatsen, der får det til at stå klart, at man har brug for professionel hjælp. Næste skridt er så at finde den rette hjælp. For hvad er vigtigst for et vellykket terapiforløb: Behandlerens uddannelse og erfaring, den faglige metode eller selve mennesket bag titlen

Hjælpen er nær – men hvem skal være min hjælper?

Vælg den rigtige psykiske behandler

Valget mellem psykolog, coach, psykoterapeut, psykoanalytiker eller psykiater indebærer en mængde overvejelser. Man kan gå målrettet efter en behandler med ekspertise på særlige problemområder som angst, depression, børn eller skilsmisse, eller man kan vælge sin behandler ud fra hvilken uddannelsen han eller hun har bag sig. En personlig anbefaling fra en ven, der selv har haft godt udbytte af terapien, kan også være det udslagsgivende for, hvem man vælger som sin hjælper.

Hvornår får jeg det bedre?

’Hvor lang tid tager det, inden jeg får det bedre’? Eller: ’Hvor mange gange skal jeg komme, før vi er færdige’? Det er ret almindelige førstegangsspørgsmål til psykologen eller psykoterapeuten, og som regel vil svaret lyde: Det er svært at sige, for det afhænger af …

Længden af et terapiforløb afhænger helt bestemt både af individuelle forhold, men også af hvilken type psykologhjælp, man opsøger.
Her får du et bud på, hvor lang tid et terapiforløb typisk vil vare og hvilke typer behandlere, der i hovedtræk er at vælge imellem, hvis man ønsker at arbejde med sig selv eller har brug for hjælp i en krisesituation.

Oversigt over behandlere

På de næste sider går vi bag om nogle af de mest gængse terapi- og behandlingsformer. du kan bladre dig frem, eller klikke den terapiform, som du gerne vil vide mere om:

Coachen: Guider dig til at træffe egne valg

Psykoterapeuten: Rum til at tænke efter

Psykologen favner bredt  

Psykiateren: Specialist i psykisk sygdom

Psykoanalytikeren: Når du har lyst til at gå i dybden

Derfor søger vi hjælp

De tre mest almindelige grunde til at søge psykologhjælp er problemer i familielivet, problemer i arbejdslivet eller depression, fortæller en undersøgelse fra Dansk Psykolog Forening.

Antallet af folk, der henvender sig til psykolog med en lægehenvisning i hånden, er steget drastisk de sidste år. Cirka hver tiende dansker har været en tur rundt om psykolog eller psykiater gennem det offentlige system.

Dertil kommer et stort antal mennesker, der opsøger terapi på eget initiativ uden at have en lægelig henvisning. 

Kilder: dr.dk/sundhed og dagbladet Information.

Vidste du at...

Psykiske problemer er årsag til 50 procent af alle langtidssygemeldinger.

Kilde: Psykiatrifonden Få de seneste artikler direkte i din indbakke