Coachen: Guider dig til at træffe egne valg

Coach betyder direkte oversat træner, men flere coaches bruger ordet i betydningen ’kusk’ for at illustrere, at coaching er en psykologisk samtaleform, hvor coachen har ansvaret for at styre samtalen fremad. Det gør han eller hun ved hjælp af neutrale, ikke-dømmende spørgsmål.

Coachen: Guider dig til at træffe egne valg

En coaching session foregår typisk ved et fysisk møde, men telefoncoaching og webcoaching er også ret udbredt. Coaching tager udgangspunkt i din aktuelle livssituation og nære fremtid i modsætning til f.eks. psykoterapi, hvor fortiden og de aftryk barndom har sat på dit nuværende liv, ofte danner baggrund i behandlingen. Tankegangen bag coaching går ud på, at du selv har svarene på dine problemer og selv finder de bedste løsninger, når du bliver stillet de rigtige spørgsmål.
”Coaching forudsætter, at klienten har en vis psykisk ressource, at man f.eks. har lysten til forandring, men mangler motivationen. Coaching egner sig ikke til behandling af alvorlig stress, kriser, angst, depression eller traumer,” siger Michael Danielsen fra Psykiatrifonden.

Coaching hjælper til forandringer

Mange bruger coaching til en konkret problemstilling, såsom en dårlig vane de vil kvitte, eller en vigtig beslutning, de skal træffe. Life-coaches kan bruges til problemer med at komme videre i privatlivet. Businesscoaches bruges ved udfordringer i arbejdslivet og karriereplanlægning. Det er en god idé at tænke over, hvad du ønsker som resultat af forløbet. Er det at tabe ti kilo eller at målrette karrieren? Vær klar på, hvilke ændringer du ønsker at arbejde med for at få et godt udbytte.

Hvor længe?

Både korte forløb á tre til fem sessioner og længere forløb er almindeligt. Forløbet afhænger naturligvis af hvilke problemstillinger, I arbejder med. 

Fakta om coach

Coach er en ubeskyttet titel og derfor kan alle kalde sig coaches og udøve coaching. Der findes over 40 forskellige coach-uddannelser i Danmark, så der er mange forskellige coach-titler i omløb. 

På coach.dk finder du mere viden.

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke