Psykologen favner bredt

Psykologer tager sig af alle former for psykologiske problemstillinger. De fleste psykologer arbejder ud fra en særlig metode, det kan være psykodynamisk terapi, kognitiv terapi, adfærdsorienteret terapi, eksistentialistisk eller systemisk terapi. De forskellige retninger er udtryk for forskellige menneske- og livssyn.

Psykologen favner bredt

Terapilokalet vil hos de fleste psykologer såvel som psykoterapeuter være indrettet med to behagelige stole, der står skråt over for hinanden, så man kan have øjenkontakt, men også har mulighed for at kigge væk. Ofte er der også et lille bord imellem jer.

Nogle psykologer tager noter i løbet af sessionen, andre tager notater efter samtalen. Gennem forløbet hos en psykolog kan man blive mere bevidst om sig selv, sine reaktionsmønstre og sine måder at være sammen med andre på.

Tilskud hvis din læge giver en henvisning

Man kan få tilskud fra det offentlige med 60 procent, hvis man får en henvisning fra sin praktiserende læge. Det er dog kun bestemte lidelser og problemer, der giver ret til tilskud.

Vælg psykolog efter problem

Chefpsykolog i psykiatrifonden Michael Danielsen siger, at hans erfaring er, at folk ofte efterspørger en psykolog på baggrund af deres problemområder, f.eks. særlige erfaringer omkring skilsmisse, børn, sorg osv. På den enkeltes psykologs hjemmeside vil der ofte være en beskrivelse af, hvilke problemområder der har speciel interesse.
Livserfaring, evne til at rådgive og en grundig faglig viden er vigtigt. Men efter Michael Danielsens, mening er noget af det vigtigste for et vellykket forløb, at kemien mellem klient og behandler passer til hinanden.

Hvor længe?

Regn med mindst tre til seks sessioner ved lettere livskriser og seks til ti sessioner ved f.eks. angst og depression. Mere komplicerede sammenhænge kan kræve forløb over ti til 25 sessioner.

Psykolog Michael Danielsen understreger, at længden af forløbet afhænger af, hvilke problemstillinger man arbejder med og af klientens udbytte, lyst og motivation til terapien.

Fakta om psykolog

Cand.psych. er en lovbeskyttet titel. Derfor må man kun kalde sig psykolog, eller cand.psych., hvis man har taget en femårig universitetsuddannelse i psykologi. Som psykolog behøver man ikke selv at have været i terapi. Men man får først sin autorisation efter et par år i praksis, blandt andet med 160 timers supervision af en anden psykolog.

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke