Høfeberen er over os

Så er pollensæsonen nyset i gang! I disse måneder får høfeberen tag i Danmark, og dermed er vinterpausen forbi for landets pollenallergikere.

Høfeberen er over os

Hvor kraftig, pollensæsonen bliver i år, er svært at spå om, men vejret har stor betydning for, hvor højt det daglige pollental bliver.

Vinterens tilbagevenden i denne måned med en længere periode med frost kan give raklerne frostskader og dermed ødelægge pollen.

Generelt giver lunt og solrigt vejr under blomstringen mange pollen i luften, mens et koldt og regnfuldt forår giver en stille sæson uden voldsomme mængder pollen.

Test din allergi

Er du en af dem, der bliver ramt af nyseanfald i disse dage, kan din læge hjælpe dig med at finde ud af, hvilken type allergi du lider af, så du kan tage dine forholdsregler. Når du ved, hvad du ikke tåler, kan du forsøge at undgå det.

Læs også: Den rigtige kur mod høfeber

Høfeber kan også behandles med medicin, der reducerer dine gener. Et af de mest brugte lægemidler er antihistaminer, der fås som tabletter, øjendråber eller næsespray.

Hold dig opdateret

Du gør også klogt i at følge med i Dagens Pollental, som Allergi Danmark og Danmarks Meteorologiske Institut sender ud hver dag i pollensæsonen. Det kan du gøre i flere dagblade, på teskt-tv og på Internettet.

Hvis du bruger en smartphone, kan du desuden downloade en app, der kan give et overblik.

Læs også: Klimaforandringer skruer op for allergier

Pollental

Dagens Pollental beskriver, hvor mange pollen én kubikmeter luft i gennemsnit indeholder i et døgn og offentliggøres hver dag i pollensæsonen.

Først på året er det pollen fra el og hassel, der plager pollenallergikere, mens elm og specielt birk giver høfebersymptomer i april og maj.

Om sommeren skyldes høfeber især pollen fra græs og bynke samt svampesporer fra Alternaria og Cladosporium.

Hvad er høfeber?

Høfeber er en allergi, der skyldes overfølsomhed overfor pollen, som svæver frit rundt i luften. Symptomerne minder om forkølelse, og ofte oplever man pludselige nyseanfald og en tilstoppet eller løbende næse. øjnene kan også begynde at klø, løbe i vand eller blive røde og irriterede.

Kilder: Astma-Allergi Danmark og Danmarks Apotekerforening.

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke