Hofte-artrose - hvad kan jeg selv gøre?

Ved slidgigt i hoften er motion og bevægelse vigtigt

Hofte-artrose - hvad kan jeg selv gøre?

Hofte-artrose (slidgigt i hoften) er en hyppig lidelse. Næsten alle kender et familiemedlem eller én i vennekredsen, som har fået en ny hofte. Det er dog langt fra alle, som bliver så dårlige, at de har brug for en kunstig hofte, og ofte går der mange år, før en hofteoperation er påkrævet.

Behandlingsmuligheder for slidgigt i hoften

Der er forskellige behandlingsmuligheder for dem, som døjer med en artroseramt hofte. Smertestillende medicin og/eller øvelser er i øjeblikket de mest kendte.

I vores nabolande Sverige og Norge har patientuddannelse været populært i en årrække og anbefales som et centralt tilbud, når patienter får stillet diagnosen.

Patientuddannelsen foregår i hold, og formålet er at lære om sygdommen: hvad kan man selv gøre, hvilke øvelser er relevante, og hvornår belaster man for meget og ikke mindst, hvornår belaster man for lidt. Det er nemlig en myte og direkte forkert, hvis man tror, at leddet ikke må belastes, fordi man har fået konstateret artrose.

Nordisk Institut for Kiropraktik og Klinisk Biomekanik er et af de steder i Danmark, hvor man i øjeblikket undersøger den specifikke virkning af patientuddannelsesprogrammer på artrose-patienter, og det bliver spændende at følge resultaterne af disse undersøgelser.

hold dig i gang

Lider du af hofteartrose, er det vigtigt, at du ikke holder op med at bevæge dig, og motion er vigtigt for dit led og musklerne omkring det. Leddet må nemlig godt belastes, selvom man har fået konstateret artrose. En vigtig ting i patientuddannelsen er at forstå, hvorfor inaktivitet er skidt, og man lærer yderligere, hvor grænsen går mellem for meget og for lidt belastning.

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke