Holder du ungerne væk fra giftige ting?

Der er en del ting i omgivelserne, som dit barn kan blive forgiftet af. Ved lidt omtanke kan du næsten altid undgå, at dit barn kommer uheldigt af sted.

Holder du ungerne væk fra giftige ting?

De mest almindelige årsager til forgiftninger hos børn er lægemidler, kemikalier, tobak, svampe, planter og insektstik. Når du sørger for, at dit barn ikke kan komme i kontakt med askebægre med tobaksrester (morfars rygested i haven), og du låser al medicin inde i et skab, så er du godt på vej. Mors jernpiller er for eksempel ret giftige, og hvis dit barn godt kan lide vitaminpillerne, så er det om at være på vagt, for de er ikke bolsjer.

Genkend de giftige planter

Svampe og planter i naturen findes jo, hvor de er. Så når I er sammen ude i naturen, er du selvfølgelig opmærksom på, hvad dit barn gerne vil eksperimentere med – og for eksempel prøvesmage. Og det er rigtig godt, at du lærer det, at det ikke må spise noget, før det har spurgt dig først. Det er også en god ide, at du gennemgår de områder hvor dit barn færdes, så du sikrer dig at der ikke lige er giftige planter, som det nemt vil komme i kontakt med.

Læs mere: Røgfrit liv med elektronisk hjælp

Forvare husholdningsmidler forsvarligt

I jeres hjem er der også god grund til at gennemgå, hvor I har giftige ting, som jeres barn ikke må spise eller drikke af. Alle midler du bruger i husholdningen for eksempel WC-rens, vaskepulver eller tabletter til opvaskemaskinen (som kan have en farvestrålende og tiltrækkende rund kugle) er nogle af de værste syndere. Men lampeolie, skocreme og midler du bruger til eksempelvis at fjerne pletter med, kan også være noget dit barn måske vil forsøge sig med.

Læs mere: Bliv rask igen

Nikotin kan være dødeligt for børn

Rygevæske til e-cigaretter er også farlige. Selv om beholderne er små, så indeholder de ofte så store mængder af nikotin, at især mindre børn har risiko for alvorlig forgiftning og i værste fald at dø, hvis de indtager den samlede mængde. 40 – 60 mg nikotin i ren form er dødelig dosis for en voksen, og da koncentrationen af nikotin i mange rygevæsker angiveligt ligger på 16 - 30 mg. per millimeter, så skal der indtages ganske lidt væske til at give en alvorlig forgiftning – både hos børn og voksne. Hos småbørn ses forgiftningssymptomer ved indtagelse på et til to mg nikotin.

sådan beskytter du dit barn

Gennemgå jeres hjem og omgivelserne omhyggeligt for giftige ting, som dit barn kan komme til at spise eller drikke i et ubevogtet øjeblik:

  • Et aflåst skab til medicin og særligt farlige ting er en god investering.
  • Du kan lære dit barn, at det ikke må spise fremmede ting før det har bedt dig om lov først.
  • Du kan holde dig ajour med nyheder om giftstoffer og bruge din sunde fornuft.
  • Du kan overveje, hvordan du kan tage højde for, at små børn ikke altid er rationelle fornuftsvæsener. De er næsten altid styret af deres nysgerrighed.

Kilde: Sundhedsstyrelsen: Sunde børn 2015.

Giftlinjen har åbent 24-7 og kan, hvis uheldet er ude, kontaktes på Tlf.: 82121212.

Denne artikel er bragt i samarbejde med sundhedsplejersken.dkFå de seneste artikler direkte i din indbakke