Hormonbehandling for barnløshed kan øge børnenes risiko for kræft

Børn, som kommer til verden ved hjælp af kunstig befrugtning, har en øget risiko for kræft. Det viser en dansk undersøgelse. Synderen er hormonet progesteron, som nogle kvinder får i forbindelse med deres fertilitetsbehandling.

Hormonbehandling øger børn risiko for kræft

Øget risiko for akut lymfatisk leukæmi

Knap hver tiende danske barn fødes i dag af en mor, som har fået hjælp til at blive gravid ved kunstig befrugtning. Mange af disse mødre er blevet behandlet med hormonet progesteron, og nu viser en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse, at de børn, der kommer ud af det, har cirka fem gange så stor risiko for at få akut lymfatisk leukæmi og kræft i nervesystemet sammenlignet med børn af mødre, som ikke fik progesteron. Risikoen vokser yderligere, jo flere behandlinger mødrene har fået.

Læs mere: Børnevenlig kræftbehandling på vej til Danmark

123.000 børn deltog i undersøgelse

Forskerne har undersøgt data fra i alt 123.000 børn født fra 1964 til 2006 af mødre med fertilitetsproblemer. Af de 123.000 børn fik 205 senere kræft.

Forskerne undersøgte derefter, hvor mange af børnenes mødre, som havde fået hormoner. Resultatet blev sammenlignet med en kontrolgruppe af børn uden kræft, og hvis mødre ikke havde fået hormoner. Udover progesteron, undersøgte forskerne også flere andre typer af hormonbehandlinger, som dog ikke viste øget risiko for børnekræft.

Læs mere: Øget risiko for psykisk sygdom hos børnekræftoverlevere

Forsker: Kun få børn får kræft

Forsker Marie Hargreave, Kræftens Bekæmpelse, understreger, at der er tale om en såkaldt relativ risiko. Man skal nemlig huske på, at det heldigvis stadig kun er få børn i Danmark, som rammes af kræft.
Undersøgelsen er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift International Journal of Cancer.Få de seneste artikler direkte i din indbakke