Hovedpine hos børn og unge er et stigende problem

Hovedpine kan have stor indflydelse på et barns liv. Barnet kan få fravær fra både skole og fritidsaktiviteter, og flere studier viser desuden, at der er stor risiko for, at hovedpinen fortsætter i voksenlivet

Hovedpine hos børn og unge er et stigende problem

Hovedpine er et af de mest almindelige smertesymptomer hos børn. Forskere skønner, at op mod 70-80 procent af alle børn mellem 7 og 18 år har oplevet at have hovedpine.

Før 12-års alderen er hovedpine lige så almindeligt hos drenge som hos piger, men efter 12 års alderen er der langt flere piger, som lider af hovedpine.

De mest efterforskede almindelige hovedpinetyper er migræne og spændingshovedpine. Hovedpine udløst fra et nakkeproblem kaldes cervicogen-hovedpine og kan vise sig at være mere almindeligt end tidligere antaget.

Læs mere: Vær opmærksom på dit skolebarns syn

Hvem har hovedpine?

Flertallet af børn med hovedpineproblemer har et nært familiemedlem, som også lider af hovedpine – oftest moderen. Det er uvist, om det skyldes gener, adfærd og/eller levevis.

Flere studier har vist, at børn med migræne har haft større forekomst af spiseproblemer som nyfødte, og at mavepine er almindeligt hos op til 50 procent af børn med hovedpine.

Forekomsten af astma, mellemørebetændelse og fødevareallergi har også vist sig at være mere almindeligt hos hovedpinebørn end hos kontrolgrupper af børn uden hovedpinelidelse. Børn med ADHD og andre adfærdsdiagnoser har desuden højere forekomst af hovedpine.

Læs mere: Børn med stille ADHD overses

Nakkesmerter og skader

Nakkesmerter og nedsat bevægelighed i nakken er forbundet med udvikling af hovedpine hos børn. Samtidigt ved man, at siddestillinger ved computer med nakken bøjet forover kan give smerter i nakke, skuldre og ryg – også helt ned til 8-9 års alderen.

Forskere påpeger, at selv mindre ulykker med hoved og/eller nakke kan have betydning for den senere udvikling af hovedpine hos børn.

Hovedpine er et voksende problem hos børn, og en stor gruppe af disse børn tager hovedpinen med ind i voksenlivet. Derfor er det vigtigt at diagnosticere og behandle hovedpine hos børn så tidligt som muligt.

 Læs mere: Nu kan vi bedre måle børns smerter i ryg og nakke

HOVEDPINE HOS BØRN

  • Tidligere ulykker/uheld med hoved og nakke kan have betydning for barnets udvikling af hovedpine
  • Megen tid foran computer kan give nakkesmerter, som øger risiko for hovedpine
  • Tidlig udredning og behandling er vigtig for at reducere fysiske og psykiske gener samt for at forebygge hovedpine i voksenlivet
  • Hovedpine hos børn er sjældent farligt. Kun hos 3-5 ud af 100.000 børn er hovedpine et tegn på noget alvorligt

Læs mere: Mange børn udvikler stress

 

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke